Gökçeada Gezi Rehberi, Ne Yenir? Nereler Gezilir ve Ne Yapılır?

0
Advertisement

Gökçeada nerededir? Gökçeada hangi ilimize bağlıdır? Gökçeada gibi bir turistik adamızda neler yapılır? Gökçeada gezi rehberi.

Gökçeada; Çanakkale İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 7 köyü vardır. Ege Denizi’nde, Gelibolu Yarımadası’ nın batısında, Türkiye’nin en büyük adaşıdır. Doğu-batı uzunluğu 80 km (Kefalo-Avlaka burunları arası), kuzey-güney genişliği 7 km, kıyılarının uzunluğu 92 km’dir.

Gökçeada

Ada kıyılarındaki doğal plajların en önemlileri, güneybatıda Dereköy’ün Pırpos, kuzeyde Kaleköy plajların en önemlileri, güneybatıda Dereköy ve İmroz dereleri, adayı iki ana dağlık bölüme ayırır. Tepeköy (678 m), kuzeybatıda Goro Dağları’ nın; Kastro (500 m), Bademli (450 m), Avaşi (422 m), güneydoğuda Kastro Dağları’nın en yüksek noktalarını oluşturur. Akdeniz ikliminin etkisi altındaki adada, yıllık ortalama sıcaklık 15°C, yağış tutarı 650 mm’dir. Doğal bitki örtüsünü Akdeniz çalı bitkileri oluşturur. Topraklan pek verimli olmamakla birlikte ekonomi, tahıl üretimi (buğday, arpa), zeytincilik, bağcılık ve balıkçılığa dayanır. Meyve, sebze de yetiştirilir.

Adanın kuzeydoğusunda, deniz düzeyinden 50 m yükseltide kurulu olan ilçe merkezi, Çınarlı ile Kaleköy İskelesi arasında 4.5 km’lik yolla, Çanakkale ile bağlantısı deniz yoluyla (feribot, vapur) sağlanır. Adanın Çanakkale’ye denizden uzaklığı 50 km’dir.

Tarih: Antik adı İmbros ya da İmroz olan ada Antik Çağ’dan bu yana önemli bir liman kentiydi. İÖ 6. yüzyılda Atina’ya, İÖ 5. yüzyılda Attika-Delos Deniz Birliği’ne bağlandı. Aiolia halkının yerleştiği ada, bir süre Tenedos (Bozcaada) ile birlikte Pers egemenliğinde kaldı. Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerini yaşadı. Ceneviz ve Venedikliler arasında el değiştirdikten sonra 1456’da Osmanlı topraklarına katıldı. Önce Gelibolu’ya, sonra Bozcaada’ya, 1827’de Limni İlçesi’ne, 1908’de Çanakkale Sancağı’na bağlandı. Balkan Savaşları sırasında Yunanlıların eline geçti. Lozan Antlaşması ile Türkiye’ye geri verildi.

Advertisement
Gökçeada - İstanbul Yol Haritası

Gökçeada – İstanbul Yol Haritası

Adaya ve Ada İçinde Ulaşım

Adaya ulaşmak için öncelikle Eceabat’a ya da Çanakkale’ye ulaşmak gerekiyor. İstanbul’dan Tekirdağ Keşan üzerinden Gelibolu’ya gelip Eceabat’tan adaya geçebileceğiniz gibi İzmir Bursa tarafından geliyorsanız Çanakkale’ye gelip buradan kalkan vapura binebilirsiniz. Ancak Eceabat’tan hem daha sık vapur kalkıyor hem de motor seferleri yapılıyor.

Eceabat’a gelenler için Kabatepe Limanı’ndan düzenli olarak arabalı vapur seferleri yapılıyor ve iki saatlik bir vapur yolculuğu ile adaya ulaşılıyor. Yaz ve kış ayları için ayrı tarifeler uygulanıyor fakat tarifede bulunan seferlerin iptal edilmesi söz konusu olabiliyor, çünkü adanın bulunduğu bölgenin iklimi çok rüzgarlı ve belirli dönemlerde fırtınalar çıkıyor. Çanakkale’den kalkan vapur ise 2 saat 15 dakikalık bir yolculuktan sonra adaya ulaşıyor.

Keyifli bir yolculuktan sonra adada Kuzulimanı’na ulaşıyorsunuz, burada sizi bekleyen minibüsler ve otobüsler adanın içlerinde bulunan yerleşim bölümlerine hareket ediyor. Bu yerleşim birimleri aslında küçük köyler, zaten adanın toplam nüfusu 7000’i aşmıyor, ancak yaz aylarında gelen turistler bu sayıyı 20-25 bine çıkarıyor.

Gökçeada

Konaklama

Gökçeada’da yerleşimin yoğunlaştığı belli başlı bölgeler var, buralarda birçok pansiyon ve otel bulunuyor. Kaleköy, Zeytinli, Tepeköy, Bademli ve merkez ilçe bu yerleşim bölgelerinin başını çekiyor, özellikle Kaleköy adanın eğlence merkezi durumunda.

Balık ve Sualtı Parkı

Gökçeada tam anlamıyla bir sualtı cenneti, etrafını çevreleyen Ege Denizi’nden çıkmayan deniz mahsulü yok. Özellikle Sinarit, Karagöz, Çipura, Orfoz, Kalamar ve Ahtopot bolluğu yaşanıyor. Bu bolluk adada balıkçılığın yaygın bir iş kolu olmasına neden olmuş durumda. Ayrıca neredeyse her köşe başında bir balık lokantası bulunuyor.

Advertisement

Gökçeada’da, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı tarafından bir sualtı parkı kurulmuş, bu parkın alanı içinde kalan bölümde bütün sualtı yaşamı koruma altına alınmış durumda. Dalış sporu ile ilgilenenler isterlerse rehber eşliğinde buraya gelerek dalış yapabiliyorlar ancak sıkı bir koruma politikası uğrandığını hatırlatalım. Eğer isterseniz www.tudav.org adresinden gerekli bütün bilgileri öğrenebilirsiniz.

Gökçeada

Gezip Görmek

Gökçeada tarihin farklı dönemlerinden biriktirdiği kalıntılar ve izlerle dolu bir ada, kimi yapılar günümüze kadar ulaşamamış olsa da geride kalan manastırlar, kiliseler, eski rum evleri, camiler ve diğer yapılar kesinlikle görülmeye değer. Farklı kültürlerin izlerini yansıtan bütün bu tarihi yapılar bir zamanlar adada yaşanan hoşgörünün göstergesi olarak kabul edilebilir.

Gerekli Telefonlar

Adaya yapacağınız yolculuk öncesi gerekli bilgileri alabileceğiniz telefonları aşağıdaki tablodan bulabilirsiniz.

Belediye Santral (286) 887 30 52
Kaymakamlık (286) 887 30 04
Devlet Hastanesi (286) 887 30 03 – 887 26 53
Meteoroloji Müdürlüğü (286) 887 30 34
Deniz Yolları İşletmesi (286) 887 30 43
Utku Eczanesi (286) 887 42 35

Etkinlikler

Gökçeada’da her yıl düzenlenen birçok etkinlik var, bunların başında ise 1998’den beri Belediye ve Kaymakamlık tarafından yapılan Gökçeada Ulusal Film Festivali geliyor, ayrıca Ulusal Kabotaj ve Denizcilik Bayramı’nda düzenlenen su sporları yarışmaları da büyük ilgi görüyor. Bunlar dışında her yıl, adada doğup büyümüş Rumları bir araya toplayan 15 Ağustos şenlikleri düzenleniyor, Meryem Ana’nın ölüm yıldönümü dolayısıyla büyük eğlenceler ve ayinler düzenleniyor.

Özet Olarak

Gökçeada görülmesi ve ‘tadılması’ gereken bir yer, sıcak bir iklimde denizin ve deniz mahsullerinin keyfini çıkarırken, diğer yandan yaşayan bir tarihin içinde bulacaksınız kendinizi. Rum kültürünün izlerini yaşatan sırtaki ve daha birçok Rum geleneği sizi çoşturacak, haydi toplayın bavulunuzu da vapuru kaçırmayın…


Leave A Reply