Stephen Hawking Kimdir? ALS’li Astrofizikçinin İnanılmaz Hayatı, Başarıları

0
Advertisement

Stephen Hawking kimdir ve ne yapmıştır? Zamanın kısa tarihinin yazarı, kara delik çalışmalarıyla ünlü Stephen Hawking’in hayatı ve bilime katkıları.

Stephen Hawking

Stephen Hawking, kara delikler ve görelilik konusundaki çalışmaları ile tanınan bir bilim adamıydı ve ‘A Brief History of Time – Zamanın Kısa Tarihi‘ gibi popüler bilim kitaplarının yazarıdır.

Stephen Hawking

Kaynak: commons.wikimedia.org

Stephen Hawking kimdi?

Stephen Hawking, fizik ve kozmolojide çığır açan çalışmalar yapan ve kitapları bilimi herkes için erişilebilir kılan İngiliz bir bilim adamı, profesör ve yazardı.

21 yaşında, Cambridge Üniversitesi’nde kozmoloji okurken, kendisine amiyotrofik lateral skleroz (ALS) teşhisi kondu. Hayat hikayesinin bir kısmı 2014’te The Theory of Everything filminde anlatıldı.

Erken dönem

Hawking, 8 Ocak 1942’de İngiltere’nin Oxford kentinde doğdu. Doğum günü aynı zamanda Galileo’nun ölümünün 300. yıldönümüydü – uzun süre ünlü fizikçi için bir gurur kaynağıydı.

Frank ve Isobel Hawking’in dört çocuğunun en büyüğü olan Hawking, bir düşünür ailesinde doğdu. İskoç annesi 1930’larda Oxford Üniversitesi’ne girdi – bu, çok az kadının üniversiteye gidebildiği bir dönemdi. Başka bir Oxford mezunu olan babası, tropik hastalıklarda uzmanlığı olan saygın bir tıp araştırmacısıydı.

Advertisement

Hawking’in doğumu, fazla parası olmayan ebeveynleri için uygun olmayan bir zamanda geldi. İngiltere, II.Dünya Savaşı ve Frank Hawking’in tıpta araştırma yaptığı sırada çiftin yaşadığı Londra’daki Alman bombalarının saldırısıyla uğraşırken siyasi iklim de gergindi. Daha güvenli bir yer arama çabasıyla Isobel, çiftin ilk çocuğunu doğurmak için Oxford’a döndü. Hawking’lerin iki çocuğu daha olacaktı, Mary ve Philippa. Ve ikinci oğulları Edward, 1956’da evlat edinildi.

Hawkingler, yakın bir aile dostunun tanımladığı gibi, “eksantrik” bir gruptu. Akşam yemeği genellikle sessizce yenirdi, Hawkinglerin her biri dikkatle kitap okurdu. Aile arabası eski bir Londra taksisiydi. Hawkingler ayrıca bodrumda arıları barındırdı ve serada havai fişek üretti.

1950’de Hawking’in babası Ulusal Tıbbi Araştırma Enstitüsü’ndeki Parazitoloji Bölümü’nü yönetmek için işe başladı ve kış aylarını Afrika’da araştırma yaparak geçirdi. En büyük çocuğunun tıbba gitmesini istedi, ancak Hawking erken yaşta bilime ve gökyüzüne karşı bir tutku gösterdi. Bu, yaz akşamları çocuklarıyla birlikte sık sık arka bahçede yıldızlara bakmak için uzanan annesi tarafından fark edildi. “Stephen her zaman güçlü bir merak duygusuna sahipti,” demişti. “Ve yıldızların onu çizeceğini görebiliyordum.”

Hawking de sık sık hareket halindeydi. Tırmanmayı seven kız kardeşi Mary Hawking ile aile evine farklı giriş yolları tasarladı. Dans etmeyi severdi ve aynı zamanda kürek çekmeye de ilgi duydu.

Stephen Hawking

Kaynak: commons.wikimedia.org

Eğitim

Hawking, akademik hayatının ilk yıllarında, zeki olarak tanınmasına rağmen, istisnai bir öğrenci değildi. St. Albans Okulu’ndaki ilk yılında sınıfının sonundan üçüncü oldu. Ancak Hawking, okul dışındaki uğraşlara odaklandı; tahta oyunlarını severdi ve o ve birkaç yakın arkadaşı kendilerine ait yeni oyunlar yarattı. Genç yaşlarında Hawking, birkaç arkadaşı ile birlikte, temel matematiksel denklemleri çözmek için geri dönüştürülmüş parçalardan bir bilgisayar yaptı.

Hawking, 17 yaşında Oxford Üniversitesi’ndeki Üniversite Koleji’ne girdi. Matematik okumak istediğini ifade etmesine rağmen, Oxford bu uzmanlık alanında bir derece sunmadığından, Hawking fiziğe ve daha özel olarak kozmolojiye yöneldi.

Advertisement

Hawking, kendi hesabına, çalışmalarına fazla zaman ayırmadı. Daha sonra okula odaklanarak günde ortalama bir saat olduğunu hesaplayacaktı. Yine de bundan daha fazlasını yapmak zorunda değildi. 1962’de doğa bilimlerinden onur derecesiyle mezun oldu ve kozmolojide doktora derecesi için Cambridge Üniversitesi Trinity Hall’a devam etti.

1968’de Hawking, Cambridge’deki Astronomi Enstitüsü’ne üye oldu. Sonraki birkaç yıl, Hawking ve araştırması için verimli bir zamandı. 1973’te, G.F.R. Ellis ile ilk, son derece teknik kitabı Uzay-Zamanın Büyük Ölçekli Yapısı’nı yayınladı. Hawking, 1979’da kendisini Cambridge Üniversitesi’nde buldu ve burada 1663’e kadar uzanan, öğretmenliğin en ünlü görevlerinden biri olan Lucasian Matematik Profesörü olarak seçildi.

Eş ve çocuklar

Hawking, 1963’teki bir Yeni Yıl partisinde Jane Wilde adında genç bir dil lisans öğrencisiyle tanıştı. 1965’te evlendiler. Çift, 1967’de Robert adında bir oğul ve 1970’te Lucy adında bir kıza sahip oldu. 1979’da Timothy adında üçüncü bir çocuk dünyaya geldi. 1990’da Hawking, karısı Jane’den hemşirelerinden biri olan Elaine Mason için ayrıldı. İkisi 1995’te evlendi. Evlilik, Hawking’in kendi çocukları ile olan ilişkisini zorladı ve çocuklar, Elaine’in babalarını onlardan koparttığını iddia etti. 2006 yılında Hawking ve Elaine boşandı. Sonraki yıllarda, fizikçinin ailesine yakınlaştığı bildirildi. Yeniden evlenen Jane ile barıştı. Ve kızı Lucy ile çocuklar için bilim temalı beş roman yayınladı.

Stephen Hawking

Kaynak: commons.wikimedia.org

Stephen Hawking: Kitaplar

Yıllar içinde, Hawking toplam 15 kitap yazdı. En dikkate değer olanlardan bazıları şunlardır:

‘Zamanın Kısa Tarihi’

1988’de Hawking, A Brief History of Time’ın yayınlanmasıyla uluslararası üne kavuştu. Kısa, bilgilendirici kitap, kitleler için kozmolojinin bir açıklaması haline geldi ve uzay ve zamana, Tanrı’nın varlığına ve geleceğe genel bir bakış sunuyordu.

Çalışma, London Sunday Times’ın en çok satanlar listesinde dört yıldan fazla kalarak başarılı oldu. Yayınlanmasından bu yana dünya çapında milyonlarca kopya sattı ve 40’tan fazla dile çevrildi.

“Özetle Evren”

Zamanın Kısa Tarihi de bazılarının umduğu kadar kolay anlaşılmadı. Dolayısıyla 2001’de Hawking, kozmolojinin büyük teorilerine daha resimli bir rehber sunan The Universe in a Nutshell kitabını takip etti.

“Zamanın Daha Kısa Tarihi”

2005 yılında, Hawking, orijinal çalışmanın temel kavramlarını daha da basitleştiren ve sicim teorisi gibi alandaki en yeni gelişmelere değinen, daha da erişilebilir Zamanın Daha Kısa Tarihi’ni yazdı.

Bu üç kitap, Hawking’in kendi araştırmaları ve makaleleri ile birlikte, fizikçinin bilimin Kutsal Kasesi için kişisel arayışını açıkladı: Evrenin nasıl oluştuğunu açıklamak için kozmolojiyi (büyüklerin çalışması) kuantum mekaniğiyle (küçüklerin çalışması) birleştirebilen tek bir birleştirici teori.

Bu tür hırslı düşünce, 11 boyutta düşünebileceğini iddia eden Hawking’in insanlık için bazı büyük olasılıklar ortaya koymasına izin verdi. Zaman yolculuğunun mümkün olduğuna ve insanların gerçekten de gelecekte başka gezegenleri kolonileştirebileceğine inanıyordu.

“Büyük Tasarım”

Eylül 2010’da Hawking, The Grand Design adlı kitabında Tanrı’nın evreni yaratmış olabileceği fikrine karşı çıktı. Hawking daha önce bir yaratıcıya olan inancın modern bilimsel teorilerle uyumlu olabileceğini savunuyordu.

Advertisement

Ancak bu çalışmada, Big Bang’in fizik kanunlarının kaçınılmaz sonucu olduğu ve başka bir şey olmadığı sonucuna vardı. Hawking, “Yerçekimi gibi bir yasa olduğu için, evren kendisini yoktan yaratabilir ve yaratacaktır” dedi. “Kendiliğinden yaratılış, hiçbir şeyden ziyade bir şeyin olmasının nedenidir, evrenin neden var olduğu, neden var olduğumuzdur.

Grand Design – Büyük Tasarım, Hawking’in neredeyse on yıldaki ilk büyük yayınıydı. Yeni çalışmasında Hawking, Isaac Newton’un evrenin kaostan doğamayacağı için Tanrı tarafından tasarlanması gerektiğine dair inancına meydan okumaya koyuldu. Hawking, “Mavi dokunmatik kağıdı yakması ve evreni harekete geçirmesi için Tanrı’yı ​​çağırmak gerekli değildir” dedi.

Hastalığı

21 yaşındayken Hawking’e amiyotrofik lateral skleroz (ALS veya Lou Gehrig hastalığı) teşhisi kondu. Çok basit bir anlamda, kaslarını kontrol eden sinirler kapanıyordu. O sırada doktorlar ona yaşaması için iki buçuk yıl verdiler. Hawking, Oxford’dayken fiziksel sağlığıyla ilgili sorunları ilk kez fark etmeye başladı – bazen takılıp düşüyordu ya da konuşmasını karartıyordu – ancak Cambridge’deki ilk yılında 1963 yılına kadar soruna bakmadı. Çoğunlukla, Hawking bu semptomları kendisine saklamıştı.

Ancak babası durumu fark ettiğinde, Hawking’i bir doktora götürdü. Önümüzdeki iki hafta boyunca, 21 yaşındaki üniversite öğrencisi evini bir dizi testten geçtiği bir tıp kliniğinde yaptı.

Sonunda, doktorlar Hawking’i ALS’nin erken aşamalarında teşhis ettiler. Bu kendisi ve ailesi için yıkıcı bir haberdi.

Stephen Hawking Ne Zaman Öldü?

14 Mart 2018’de Hawking, 50 yıldan önce onu öldürmesi beklenen ALS hastalığından öldü. Bir aile sözcüsü, ikonik bilim adamının İngiltere’nin Cambridge kentindeki evinde öldüğünü doğruladı. İki yıllık ömür biçilmişken Hawking 50 yıl daha yaşadı ve pek çok başarıya imzasını attı.


Leave A Reply