Gölhisar Kocayayla Nerededir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Gölhisar Kocayayla nerededir? Burdur Gölhisar Kocayayla nasıl gidilir, özellikleri, olanakları nelerdir, hakkında bilgi.

GÖLHİSAR KOCAYAYLA

Burdur il merkezine 107 kilometre mesafedeki Gölhisar, bahar aylarında tomurcuklanan mor ve beyaz haşhaş çiçeği tarlalarıyla doğaseverleri cezbediyor. Yerleşimin parlayan yıldızı elbette Kibyra antik kentidir. Tarih sahnesindeki rolünü tamamlamış ve sonsuza dek mağrur bir sessizliğe gömülen kentin amblemi “yatan aslan” motifi. Hızlı atların ve kahraman savaşçıların yurdu olan Kibyra, Boubon, Balbura ve Oinoanda kentleriyle birleşip bir dörtlü birlik (tetrapolis) kurmuştur. Bu birliğin başkenti olan kent, Likya meclisinde temsil edilme ve oy kullanma hakkını kazanmış. Tiyatro, iki stadyum, agora, nekropol alanı gibi pek çok kalıntının gezildiği yerleşim alanından Gölhisar beldesi ve göl manzarası izlenebiliyor.

Kibyra antik kentinden doğuya devam eden anıt ardıç ağaçlarıyla süslü yol, konuklarını Kocayayla ve Böğrüdelik yaylalarına ulaştırıyor. Yolun üç kilometrelik ilk etabı, Kibyra’ya su sağlayan Böğrüdelik Yaylasına uzanan orman içi güzergâhtır. Yaylada akan buz gibi pınarlarda susuzluğumuzu giderdikten sonra üç kilometre mesafedeki Kocayayla’ya yöneliyoruz. Yükseldikçe çam ve ardıç ağaçlarının sedir ağaçlarıyla yer değiştirdiği müthiş bir coğrafya başlıyor.

Kocaman bir çayırlık alana kurulan yaylayı sadece Gölhisar değil, Denizli ili Çameli ilçesinin köylüleri de kullanıyor. Batı istikametindeki Bozdağ Tepesinin eteklerine kurulan yaylada, bahar aylarında küçük adacıkların yüzdüğü bir göl bulunuyor. Kocayayla, Gölhisar yerleşimine 6, Burdur il merkezine ise 113 kilometre uzaklıktadır.

Gölhisar çevresinde pek çok gezilecek doğal ve tarihi mekân vardır. Araçla daha kısa sürede gezebileceğiniz rotamız Gölhisar – Altınyaka yolu üzerinden ulaşılan İbecik Baraj Gölü, geleneksel yayla mimarisini yansıtan eski ahşap evleriyle Altınyaka (Likyalıların tarih sahnesine çıktığı bu yerleşim eskiden Dirmil olarak anılıyordu), Altınyaka’nın doğusuna konumlanan Kırkpınar Yaylasındaki bir kayaya oyulmuş el ele tutuşan on iki kadın motifi ve Kırkpınar’dan ulaşabileceğiniz Kozağacı yakınlarındaki kaya kabartmalarından oluşuyor. Kozağacı Köyünün Akyaka mevkiindeki 17 sahneden oluşan kabartmalarda ortada yer alan Ana Tanrıça Kybele’nin her iki yanında, yüzü tanrıçaya dönük birer atlı savaşçı tasvir ediliyor. Doğal güzellik peşinde olanlara önerimiz ise Çavdır yolu üzerindeki Gölhisar Gölünü ziyaret etmeleridir.

Advertisement

Leave A Reply