Göller Bölgesi Neresidir?

0
Advertisement

Göller bölgesi neresidir? Göller bölgesinde bulunan göller, göllerin özellikleri, hakkında bilgi.

goller-bolgesi

Göller Bölgesi; Akdeniz Bölgesi’nde, Antalya’nın kuzeyinde Isparta, Burdur illeriyle Afyonkarahisar ve Konya illerinin küçük bir bölümünü kapsayan bölgedir. Genelde 950-1.100 m arasında değişen yükselti, yer yer 1.500-2.000 m’ye ulaşır. Batı Toroslar adıyla anılan bölgedeki dağların en yüksek noktası, Beyşehir Gölü‘nün güneybatısındaki Dedegül Dağı (2.992 m) buradadır. Eğridir Gölü’nün güney ucundaki Davras Dağı (2.634 m), Kızılca Dağı (2.591 m),Kapı Dağı (2.447 m), Kestel Dağı (2.331 m), Akyalı Tepe (2.354 m), Eğridir Gölü’nün kuzeybatısındaki Güllüce (Anamas) Dağı (2.388 m), Burdur Gölü’nün kuzeybatısındaki Söğüt Dağı (1.919 m), Beyşehir Gölü’nün güneyindeki Şeytan Dağı (2.120 m), Koçaş Dağı (2.095 m), öteki önemli yüksekliklerdir. Bölgenin en büyük gölü olan Beyşehir Gölü (656 km2)’, 1.121 m yüksekliktedir. 916 m yükseklikteki Eğirdir Gölü (468 km2), Burdur Gölü (200 km2), Burdur Gölü’nün batısında Acıgöl (153 km2), Konya İli’nin güneybatısında Suğla Gölü, Gölhisar Korkuteli sınırında Söğüt, Eğridir Gölü’nün güneyinde Kovada Gölü, Göller Bölgesi’ nin öteki göllerini oluşturur. Beyşehir Gölü’nün fazla suları güneydoğudaki Suğla, oradan da Çarşamba Suyu ile Konya Ovası’nın güneyine; Eğridir Gölü’nün fazla suları, güneyindeki Kovada Gölü’ne oradan da Aksu Irmağı aracılığıyla, Antalya Körfezi’ne boşalır. Burdur ve Acıgöl kapalı havza durumundadır.

Akdeniz ikliminin etkisi altındaki bölgede kışlar çok yağışlıdır. İlkbahar ve kış en çok yağış alan mevsimlerdir. Yaz kuraklığı, Akdeniz ikliminin etkili olduğu öteki yerlere oranla daha kısadır. Çok içerilerde İç Anadolu ikliminin etkileri görülür. Bölgede yıllık ortalama yağış 605.2 mm, yıllık ortalama sıcaklık 12.1°C, en soğuk ay ocak (ort. 1.7°C), en sıcak ay temmuz (ort. 23.0°C), bugüne kadar ölçülen en düşük sıcaklık -8.5 (1973), en yüksek sıcaklık 35.8°C (1977), en düşük sıcaklığın 0°C’nin altında olduğu günler sayısı, 16.4’tür.

Genelde karstik yapıdaki bölgede, Kovada ve Söğüt gölleri büyük birer dolin özelliğindedir.Çok sayıda irili ufaklı mağaranın yanı sıra yer yer çöküntü (depression) havzaları görülür. Bölge, orman varlığı yönünden oldukça zengin olmakla birlikte geçmişte çok geniş alanlar kaplayan meşe ormanları büyük ölçüde kesilip yakıldığından azalmış, verimden düşmüş durumdadır. Eğirdir kaynak meşesi ormanları türün en iyi örneklerini oluşturur. Güney yamaçlarda 1.000 m’ye kadar kızılçam, 1.000 m’nin üzerinde karaçam, köknar ve sedir ormanlarına rastlanır. Eğirdir Gölü’nün kuzeybatı ve güneydoğusu ile Beyşehir Gölü’nün kuzeybatısı toplu sedir ormanlarıyla kaplıdır. Göller Bölgesi’nde, göller ve dağlar arasında kalan geniş ve verimli ovalarda tarım ve hayvancılık, ekonomik etkinliklerin temelini oluşturur.

Advertisement

Leave A Reply