Gömbe Yaylası Nerededir? Hakkında Bilgi

1
Advertisement

Gömbe Yaylası nerededir? Antalya Kaş Gömbe Yaylası nasıl gidilir, özellikleri, olanakları nelerdir, hakkında bilgi.

GÖMBE YAYLASI

Yaz sıcakları bastırdığında şehirler boşalır, plajlar güneşe özlem duyanlarla dolup taşar. Güneyin aşırı sıcakları ve nemi, şemsiyelerin koruyucu sığınağına ve mavi sulara yöneltir insanları. Baharla birlikte gezginler sahillere koşarken, mayıs ayını gözleyen yöre sakinleri yükseklerdeki köylere ve yaylalara göç etmeye başlar. Yüksek yaylaların serinliği, ovanın ve sahilin sıcaklarından bunalanları ferahlatır yaz boyu.

Kaş sahilindeki her köyün yükseklerde eş isimli bir yayla köyü ya da Akdağ’ın koynuna gizlenmiş küçük yeşil alanlarda yaylaları bulunur. Kaş’ın yayla köyleri ve yeşil alanları Akdağ’ın eteklerine salkım saçak yayılmıştır. Kaş yaylası deyince akla ilk Gömbe gelir. Serin havası, metrelerce yüksekten süzülen Uçarsu Şelalesi ve Yeşilgölüyle Kaşlıların yaz sıcağında sığındığı esintili bir coğrafyadır. Üçağız’dan Kınık’a kadar, Kaş sınırları içerisindeki tüm sahil köylerinin yaylaları Gömbe etrafında toplanmıştır. Bazı köylerin başına eklenen “Sahil” ya da “Yayla” ibareleri iki köy arasındaki yakınlığın da belirtecidir (Sahil Kılınçlı – Yayla Kılınçlı gibi). Beydağları’nın bir kolu olan Akdağ’ın 3 bin metrelere varan doruğunun hemen altındaki yeşil alpin çayırlıklar yaylacıların yurdudur. Kuzey-güney doğrultusunda uzanan Teke Yarımadasının bu karlı dorukları, zirvelerindeki düzlükleriyle yaz ayları boyunca yerleşime elverişlidir. Öyle ki, Akdağlar’ın en yüksek tepesi olan 3 bin 20 metrelik Uyluk Tepe zirvesine çıktığınızda, altınızda uzayıp giden vadilerdeki Yörük çadırlarını görebilirsiniz. Dağların ve vadilerin birlikteliği yaylacılığa o denli uygundur ki, siz zirveden coğrafi sınırların aslında ne kadar da yakın olduğuna şaşırırken, birkaç yüz metre altınızda hayvanlarını otlatan çobanların radyo seslerini ya da kendi aralarındaki konuşmaları tüm ayrıntısıyla duyabilirsiniz.

Yaklaşık 1980 rakımda yer alan Gömbe Yaylası, Kaş merkezine 70, Elmalı merkezine 30 kilometre uzaklıkta. Antikçağda Komba olarak anılan yayla, erken Hristiyanlık döneminin yerleşim merkezlerinden. Her hıdrellezde binlerce Alevi-Bektaşi, Uçansu etrafında kurban kesip dilekte bulunuyor. Özgün dokusunu yitiren ve yeni evleriyle kalabalık bir görüntü veren yaylada pek çok et lokantası, bir pansiyon ve bakkallar mevcut.

Advertisement

1 Yorum

Leave A Reply