Gotlar (Vizigotlar, Ostrogotlar) Kimlerdir?

0
Advertisement

Gotlar (Vizigotlar-Ostrogotlar) Kimlerdir? Gotların tarihçesi, özellikleri, hakkında bilgi.

Gotlar; Vizigotlar eski Germen kavimlerinden biridir. İÖ 1. yüzyılda Güney İskandinavya’nın Gotland bölgesinden ayrılarak Vistül Irmağı’nın alt bölgelerine, İS 2. yüzyılda ise Karadeniz’in kuzeyindeki geniş düzlüklere yerleştiler. Roma İmparatorluğu ile başlayan çatışmalar sonucu istila amacıyla Trakya ve Moesia’ya akınlar düzenlediler. Antoninus döneminde akınlarının hızı kesildi ve Tuna’nın kuzeyine atıldılar. İS 3. yüzyılda yeniden harekete geçtiler. Roma İmparatorluğu’na ait Dacia’yı ele geçirdiler. Tuna’yı aşarak Yunanistan ve Trakya’yı istila ettiler. Girit ve Rodos adalarını ele geçirdiler (269). Roma İmparatoru II. Cladius, Niş’te yenildikten sonra yeniden Tuna’nın kuzeyine püskürtüldüler. Roma ile başlayan sıkı ilişki sonucu yerleşik bir düzene kavuşunca Gotların bir bölümü Roma ordusu’na ücretli asker olarak girmeye başladı. 4. yüzyılda misyoner piskopos Ulgilas’ın İncil’i Got diline çevrilmesiyle Hristiyanlığın Arius mezhebini benimsediler. 4. yüzyılın ikinci yarısında Gotlar, Doğu Gotları (Ostrogotlar) ve Batı Gotları (Vizigotlar) olarak ikiye ayrıldı.

Ostrogotlar (Doğu Gotları) Kral Ermanarik’in yönetiminde güçlenen Doğu Gotları, Karadeniz’den Baltık Denizi’ne kadar yayıldılar. Ancak 370’lerde başlayan Hun akınları sonucu 375’te Hunların nüfuz alanına girdiler. Attila’ nın ölümünden sonra (453) serbest kalan Ostrogotlar, Balkanları aşarak Edirne önlerinde Romalıları yendiler. Bizans’ın da desteğiyle kralları Odoacre’nin önderliğinde İtalya’yı istila ettiler (476). Vizigotlar da egemenlikleri altına alarak güçlerini artırdılar. Ancak mezhep farklılığı nedeniyle İtalya’nın yerli halkıyla anlaşamadılar. Bizans ile de aralan açılınca 553’te İmparator İustinianos’a yenilerek İtalya’da kurdukları krallık sona erdi. Giderek varlıkları unutuldu.

Vizigotlar (Batı Gotlar) Vizigotlar da 370’lerde başlayan Hun akınlarından etkilendiler. 374’te Dnyepr Irmağı kıyılarında Hunlara yenilince kralları Atanarik yönetiminde batıya doğru çekildiler. Vizigotların bir bölümü de Roma İmparatoru Valens tarafından Trakya’ya yerleştirildi. Özellikle Yunanistan’a yapılan istilalarla Doğu Roma İmparatorluğu etkilenince İmparator Arkadios tarafından batıya doğru yönlendirildiler. Batı Roma İmparatorluğu ise bunları Galya’ya yerleştirdi. Kralları Theodorik başkanlığında Roma’nın yanında Atilla’ya karşı savaştılar. 6. yüzyılda Galya’yı ele geçiren Franklar, Vizigotlar ile çatışmaya girdilerse de 711’de İspanya’yı istila eden Tarık bin Ziyat önderliğindeki İslâm akınlarıyla tarih sahnesinden silindiler. Kırım’da kalan son Got kavimleri de 1475’te Osmanlıların Kırım’ı almasıyla varlıklarını koruyamayıp öteki uluslar içinde eridi. Dilleri ise 17. yüzyıla kadar varlığını sürdürdü. Yunan ve İskit etkisinde kalarak geliştirdikleri sanatlarına ilişkin buluntular son yapılan kazılarda ortaya çıkarıldı.


Yorum yapılmamış

Leave A Reply