Götterdämmerung Operası Konusu Özeti ve Karakterleri , Richard Wagner

0
Advertisement

Götterdämmerung Operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Götterdämmerung Operasının konusu, özeti, hakkında bilgi.

DİE GÖTTERDAEMMERUNG (Tanrıların Grubu)

Bir prolog ve üç perdedir.

Bestecisi: Richard Wagner
İlk oynanış: 1876 Bayreuth.

Başlıca kişiler:

Siegfried (Tenor), Brünnhilde (Soprano), Gunther (Bas), Gutrune (Soprano), Hägen (Bas), Alberich (Bas), Waltraute (Mezzosoprano), kader tanrıçaları, Ren kızları.

Konusu:

Walküre kayalarında Tanrıça Erda’nın kızları olan üç kader tanrıçası Wotan’dan konuşmakta, onun Walhalla’da tanrıların sonunu beklediğini söylemektedirler. Güneş doğarken tanrıçalar çekilir, bir mağaradan Brünnhilde ve Siegfried belirirler. İki sevgili sarsılmaz bir aşkla sarılmışlardır. Siegfried eşine veda eder, Ren nehrine gidecektir. Ona sadakatinin simgesi olarak parmağındaki yüzüğü çıkarıp verir, yola koyulur.

Advertisement

Gibichung boylarının kralı Gunther ve kızkardeşi Gutrune’nin hâlâ evlenememiş olmaları hem kendilerini, hem de üvey kardeşleri Alberich’in oğlu Hagen’i düşündürmektedir. Oysa Brünnhilde Gunther, Siegfried ise Gutrune için ideal bir eştir. Hagen bir plan açıklar; eğer Siegfried’e geçmişini unutturacak bir içki içilirse düşünceleri gerçekleşebilecektir. Siegfried gözükür, Gutrune kendisine sihirli içkiyi sunar. Kahraman bambaşka bir insan olmuştur; Gunther’i kankardeşliğine, Gutrune’yi eşliğe kabul eder Gidip Brünnhilde’yi getirecektir. Hägen pek memnundur, yüzüğe kavuşacaktır. Brünnhilde sevdiğini beklediğini, yüzüğü Ren kızlarına iade etmesinin doğru olacağım söyler. Brünnhilde kabul etmez; yüzük aşkının simgesidir.

Bir adam belirir, elindeki yüzüğü zorla alarak uzaklaşır.

Bu, Tarn başlığıyla Gunther’in kılığına girmiş Siegfried’den başkası değildir. Siegfried saraya döner, ardından diğer bir tekneyle Gunther ve Brünnhilde gelmişlerdir. Brünnhilde bitkindir, olanı biteni anlayamamaktadır. Siegfried’e olayları hatırlatmak ister, hayır, delikanlı hiçbir şey bilmemektedir, Gutrune ile evlenecektir. Brünhilde sevdiğinin parmağında yüzüğü görür, büsbütün dehşete düşer. İntikam alacak, hatta ölümüne yardımcı olacaktır. Gunther ve Hagen’e onu ancak hiç kimseye çevirmediği sırtına bir mızrak saplayarak öldürebileceklerini açıklar.

Siegfried Ren kıyılarına avlanmaya gelmiştir. Ren kızları yüzüğü isterler, delikanlı kabul etmez bu isteği Hägen ve adamları görünür, ondan geçmişini anlatmasını isterler. Siegfried öyküsünü anlatır uzun uzun. Bitince Hagen’in sırtına sapladığı bir mızrakla can verir. Son anda her şeyi hatırlamış, iş işten geçmiştir. Sarayda Gutrune Siegfried’i beklemektedir. Hägen girer, ardından Siegfried’in cenazesi belirmiştir. Gunther her şeyi anlar. Hagen’i öldürmek için atılır, Hägen bir kılıç vuruşuyla Gibichungların kralını öldürür. Brünnhilde Siegfried’in parmağından yüzüğü çıkarır, ölüm onun için kurtuluştur, bir meşale alarak Ren nehrine atar, yükselen alevlere kendini bırakır. Gökyüzü alevlerle kızarmış, uzaktaki Walhalla da yanmaya başlamıştır. Ren nehri yavaşça yükselirken üç kız görünür, yüzük ellerinde parmaktadır. Tanrıların sonu gelmiş, güç çağı bitirmiştir. Yeni, yepyeni bir dünya doğmaktadır.

Tanınmış bölümler:

«Siegfried’in Ren’e Gidişi» «Mime hiess ein mürricher Zwerg» (Siegfrieden monologu), «Wie Sonne lauter strahlt mir sein Licht» (Brünnhilde’nin monologu).


Leave A Reply