Göz Güzelliği İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir? (Maddeler Halinde Açıklamalar)

0
Advertisement

Güzel ve sağlıklı gözlere sahip olmak istiyorsanız, nelere dikkat etmelisiniz? Göz sağlığı, güzelliği, göz kapağı bakımı bilgileri.

Göz Güzelliği

Gözlerinizin düşmanlarını tanıyın ve onlara karşı silâhlanın:

IŞIĞA DİKKAT:

Işık kuvvetli, fakat aynı zamanda örtülü olmalı ve gözleri kamaştırmamalıdır. Genel olarak sağ elle çalışıldığına göre, soldan gelmesi daha doğru olur. Dikkatle ayarlanması gereken flüoresan ışıklar çok zaman gözleri rahatsız ederler.

DUMAN:

Ekseriya gözler için bir işkencedir. Dumanlı yerlerde mümkün olduğu kadar az kalın, mecburen uzunca bir zaman kaldığınız takdirde de, sonradan gözlerinizi asit borikli su ile banyo etmeyi ihmal etmeyin.

GECE GEÇLERE KADAR OTURMAK:

Gözlerin sıhhati ve güzelliği bakımından zararlıdır. Elektrik ışığı gözü doğal ışıktan daha fazla yıpratır; çalışma gününden sonra esasen yorulmuş olan göz ise bu fazladan gayreti göstermekten zarar görür. Devamlı olarak gece çalışmak, gözkapakları ile göz küresi arasındaki zarın tahrişi, görüşün zayıflaması, gözlerin kızarması ve gözkapaklarının buruşması gibi sonuçlar verir.

Otomobille veya trenle yapılan seyahatler de gözlerinizi çok yorar. Hava cereyanları, bilhassa trenlerle üstü açık otomobillerdeki toz, camdan içeri akseden ışık, yolcunun camı dışındaki manzaraları devamlı takip etmesi gözler için hep tahriş sebepleridir Bu yüzden de yola çıkarken beraberinizde bir göz ilâcı ile çok temiz bir damla götürmeyi ihmal etmeyin.

Advertisement

KIŞIN SİSTEN VE SOĞUKTAN SAKININ:

Sokağa çıkmadan evvel gözlerinize ilâç damlatın, soğuk fazla olduğu takdirde de renksiz camlı gözlük takın. Güneş altında (hele hava karlı olursa) camı gri veya yeşil renkte gözlük takın. Fakat yazın sabahtan akşama kadar gözlükle gezmek zorunda olduğunuzu sanmayın. Normal göz, ışığa tahammül edebilecek yapıdadır. Gözlerinizi sadece, aşırı parlaklıktaki ışığın kamaştırmasına karşı korumanız gerekir.

Gözlerinizi değerlendirmeyi bilin:

Kaşlarınıza, yüzünüzün biçimine uygun şekil verin. Alkolle dezenfekte edilmiş bir cımbızla kaşlarınıza şekil vermeyi ihmal etmeyin.

Kirpiklerinizin temizliğini hiçbir akşam ihmal etmeyin. Üzerlerindeki rimeli temizledikten sonra, onları, hafifçe hint yağına bulanmış küçük bir fırçayla düzeltin. Fakat fırçayı, kullanmadan önce ve sonra yıkamayı ihmal etmeyin. O zaman rimel de kirpiklerinize daha iyi yayılır ve küçük topaçlar oluşmaz.

Göz makyajı fazla göze batmamalıdır:

Gözlerinizin şeklini uzatmak için kalem kullanıyorsanız, kalem hattının ince olmasına dikkat edin. Bu işe gözün iç köşesinden başlayıp kalemi şakaklarınıza doğru çekecek ve kirpiklerin kökünü en çok 1 milimetre mesafeden takip edeceksiniz.

Göz kenarındaki kırışıklıkları silmek için aşağıdaki formül son derece tesirli bulunmuştur. Her akşam, süt içine batırılmış ve üzerine ayrıca birkaç damla tatlı badem yağı damlatılmış ekmek içiyle 20 dakika süreyle sıcak kompresler yapın.

Göz kapaklarına dikkat:

Hareketlilikleriyle gözleri açıp kapayan ve göz küresinin yüzeyine lakrimal ifrazatı yayan onlardır. Gözkapaklarının bir de estetik görevleri vardır: Gür kirpiklerle çerçevelenmiş pürüzsüz ve hareketli gözkapakları gözleri değerlendirirler ve bakışlara mâna verirler. Fakat anatomik yapı itibariyle son derece naziktirler ve çabuk ihtiyarlarlar. Derileri ince ve şeffaftır; bu noktada gevşekçe olan hücre yapısı da, meselâ fazla ağlamak sonucunda kolaylıkla gerilir ve çirkin şişlikler oluşur.

Advertisement

Gözkapaklarının kenarlarının iltihaplanması durumunda kirpiklerin dibinde kırmızımsı bir şiş kuşağı meydana çıkar, kirpikler dökülmeyi başlar ve sabahları üst ve alt gözkapakları birbirine yapışmış olur.

Genel sağlık durumundaki bozuklukların daima gözkapakları üzerinde etkileri olur. Karaciğer rahatsızlıkları ve vitamin eksiklikleri gibi durumlarda gözkapağının üzerinde lekeler dikkati çeker. Zayıflamak, sinir yorgunluğu ve bazen de sadece uykusuzluk, göz kasının gevşemesine yol açar, neticede de gözün altında mor bir halka meydana gelir ve gözkapakları da buruşur.

Göz kapaklarının güzelliğini muhafaza etmek için ne yapmalı?

Evvelâ genel sağlık durumuna dikkat etmeli. Gudde ile sinir dengesi ve muntazam sindirim, gözkapaklarının güzelliğinin yardımcısıdırlar. Ayrıca lokal ve genel bazı sağlık kurallarına riayet etmek gerekir: hava cereyanı, fazla sıcak, göz kamaştıran ışık gibi tahriş sebeplerinden kaçının, yeter derecede uyuyun, gerektiği takdirde gözlük takın, gözlerinizde bozukluk olmasa dahi bazı anormal şartlarda gözlerinizi renkli camlarla koruyun.

Gözlerin estetik rolü şüphesiz ihmale gelmez. Yüzün bütün cazibesi onlara bağlıdır. Fakat gözlerin son derece nazik ve o nispette değerli organlar olduğu da unutulmamalıdır. Bundan ötürü gözler tam sağlıklı olmadıkça gözkapaklarla kirpiklere makyaj yapmaktan kesinlikle kaçınılmalıdır.

Göz Kızarması

GÖZ RAHATSIZLIKLARININ EN SIK GÖRÜLENİ KIZARTIDIR:

Az çok yaşaran, acıyan yahut acımayan ve sabahları bol bir ifrazatın yapıştırdığı kızarmış bir göz kadar doğal bir manzara var mıdır? Belki öyle, ama bu doğallığın sadece görünüşte olduğu unutulmamalıdır. Gözünüzün kızardığını görenler, ekseriya konjonktivit’ten, rüzgâr çarpmasından v.s. bahsedip size eczaneden şu veya bu damlayı almanızı tavsiye edeceklerdir. Bu gibi nasihatlerden sakının! Kızarmış göz konjonktivit‘in bir belirtisi değildir. Belki de görüşünüzün süratle zayıflamaması için dikkate alınması gereken bir göz yorgunluğu söz konusudur. Kızarma bir saydam tabaka hastalığından ileri gelebildiği gibi, vaktinde mücadele edildiği takdirde tedavi edilebilen, aksi halde körlüğe sebep olan korkunç glokoma hastalığının bir ön belirtisi de olabilir.

GÖZKAPAKLARININ EN YAYGIN HASTALIĞI:

Kirpiğin kökündeki bir nevi çıban olan arpacıktır. Arpacık, gözün bu kadar yakınında gelişmesi daima endişe edilecek bir olay olan bir mikroptan ileri gelir. Arpacıkların tekrar etme huyları da vardır; bazen de çoğalıp füronküloz denilen illete yol açarlar.

GÖZLERİNİZİ YETERİ KADAR PARLAK BULMUYORSANIZ:

İçine rastgele bir ilâcı damlatmadan önce, tam sıhhatte olup olmadıklarını, yorgun olmaları ihtimalinin olup olmadığını ve fazla çalıştıkları zaman bir göz doktorunun vereceği gözlükle biraz dinlenmelerinin daha iyi olup olmayacağını bir araştırın. Zaten tıpkı dişçiye gider gibi arada sırada göz doktoruna uğrayıp gözlerin kontrolden gecirtilmesinin büyük faydası vardır.


Leave A Reply