Bebeklerde ve Çocuklarda Göze Yabancı Cisim Batması ve İlk Yardım

0
Advertisement

Bebeklerde, çocuklarda göze yabancı cisim kaçması, batması durumunda yapılması gerekenler, ilk yardım ve belirtileri hakkında bilgi.

Kaynak : pixabay.com

Bebeklerde Göze Cisim Batması

Çocuğunuzun gözüne yabancı bir cisim, örneğin bir toz parçası kaçacak olursa göz sulanır ve çocuğunuz gözünü açmak istemez. Gözün beyaz kısmı üzerinde serbestçe hareket eden yabancı bir cisim görürseniz, bunu çıkarmaya çalışabilirsiniz. Buna karşılık yabancı cisim göz küresine gömülmüş durumdaysa ya da gözün renkli kısmı (iris) üzerindeyse, buna dokunmamanız gerekir.

Ne kadar önemlidir?

Küçük toz veya kum tanecikleri gözyaşı aracılığıyla doğal olarak temizlenir ve önemli değildir. Ancak göz küresi çizilmişse, göz küresine bir cisim batmışsa, göz küresinde veya göz kapağında yırtılma varsa, bu önemlidir ve acil bir vaka olarak tedavi edilmelidir.

Muhtemel belirtiler

  • • Gözde sulanma
  • • Çocuğun gözünü açmak istememesi
  • • Ağrı ve tahriş
  • • Yabancı cismin görülmesi

İlk olarak ne yapmalısınız?

Yabancı cismin serbest bir şekilde hareket mi ettiğini, yoksa göz küresine gömülü mü kaldığını anlamak için yakından bakın. Çocuğunuzdan gözünü sık sık kırpmasını isteyin, bu hareket yabancı cismin yerinden çıkmasını sağlayabilir. Ağrı veya tahriş nedeniyle çocuğun ağlaması da, gözyaşları aracılığıyla aynı işi yapabilir.

Eğer yabancı cisim gömülü durumdaysa

1. Herhangi bir ilk yardım girişiminde bulunmayın. Göz kapağının üzerine bir pet ya da temiz bir mendil bağlayarak gözün devamlı kapalı kalmasını sağlayın ve dosdoğru en yakın acil servise gidin.

Eğer yabancı cisim gömülü durumda değilse
  1. Çocuğunuzdan yukarıya doğru bakmasını isteyin. Göz kapağını aşağıya doğru çekerek yabancı cismin orada olup olmadığına bakın. Cisim oradaysa, temiz bir mendilin köşesiyle veya pamuk uçlu aplikatörle cismi dışarı alın.
  2. Göz kapağının iç kısmını iyice görebilmek için ucuna pamuk sarılı bir kibrit veya kürdanı göz kapağının üstüne ve ortasına koyun. Kirpiklerden tutarak göz kapağını kibritin üzerine doğru ters çevirin. Temiz bir mendil veya ucuna pamuk sarılı bir başka kibrit parçası ile yabancı cismi yavaşça çıkarmaya çalışın. Çocuğunuz bunu yapmanızı engellemeye çalışabilir. Bu durumda, aynı işlemi bir başkasının yardımı ilâ çocuğu sıkıca tutarak yapın.
  3. Bütün uğraşmalarınıza rağmen yabancı cismi çıkaramazsanız içine bir tutam tuz koyduğunuz bir bardak suyu çocuğun gözünü açıp dökün.

Doktora başvurmalı mısınız?

Gözbebeği tahriş olmuş ya da yabancı cisim tarafından yırtılmışsa derhal hastaneye götürün. Çocuğunuzun gözünde görünen yabancı cismi bir saatte çıkaramazsanız daha fazla vakit kaybetmeden doktora başvurun. Yabancı cismi çıkarmanıza ve aradan bir-iki saat geçmiş olmasına karşın çocuğun gözünde hâlâ ağrı varsa doktora danışmalısınız.

Advertisement

Doktor ne yapabilir?

  • • Doktor bir klinikte bölgesel uyuşturma yoluyla çocuğun gözündeki yabancı cismi çıkarabilir.
  • • Göz çizilmişse, doktorunuz mikrop kapmaması için antibiyotik damlaları kullanmanızı veya gözü 24 saat bandajla kapamanızı tavsiye edebilir.
  • • Çocuğunuzun gözündeki ağrı geçmediği için doktora gitmişseniz, doktor gözü muayene edecek ve içinde bir cisim kalıp kalmadığını tetkik edecek ve gerekirse çıkaracaktır.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

• Yabancı cisim gözden çıkarıldıktan sonra bir saat içinde ağrının dinmesi gerekir. Ağrı devam ederse vakit kaybetmeden doktora danışın.

Göze Yabancı Cisim Kaçmasında İlk Yardım

Göze yabancı bir cisim kaçtığında önce şuna dikkat ediniz: Cisim gözün renkli bölümü üzerinde ise, göz küresine gömülmüşse, metal bir parça ise kesinlikle kendiniz çıkarmaya kalkışmayın, iki gözünüzü birden temiz bir bezle kapatarak hemen doktora götürülmenizi sağlayın. Sağlam göz açık olursa hareket edecek ve buna bağlı olarak hasta göz de hareket edecek ve bu hareket sonucunda cisim gözü daha da zedeleyecektir.

Eğer yabancı cismi göz akının üzerinde ya da alt göz kapağının içinde görebiliyorsanız, temiz bir mendilin ıslatılmış kenarıyla cismi çıkarın. Pamuk kullanmak tehlikelidir, çünkü pamuk zerrecikleri rahatsızlık verebilir.

Yabancı cismi göremiyorsanız, üst göz kapağını alttakinin üzerine çekin ve kısa bir süre öylece tutun. Bu hareket yabancı cismi yerinden oynatabilir. Yine görünmüyorsa, yabancı cismin üst göz kapağının altına kaçması olasıdır. Bu durumda. başka bir kişinin yardımı gerekir. Hasta aşağı doğru bakarken, yardımcı kişi üst göz kapağını kirpiklerinden tutup aşağı doğru çeker. Göz kapağının üzerine bir kibrit çöpü koyarak, kapağı geriye doğru bunun üzerinde kıvırır. Böylece göz kapağının altındaki cisim ortaya çıkınca ıslak ve temiz mendilin ucuyla yavaşça çekilip alınır.

Yabancı cismi çıkarmakta güçlük çekiyorsanız, gözü zedelemeden bir doktora başvurmak en iyisidir.

Advertisement


Leave A Reply