Grafit Kullanım Alanları

0
Advertisement

Grafit nedir? Grafit nasıl elde edilir ve endüstride grafit nerelerde nasıl bir şekilde kullanılır?

Saf karbonun kristal halinde olan iki şeklinden biridir. Elmas sertliği, grafit de yumuşaklığı ile anılır. Bir elemanın farklı özellikteki çeşitli şekillerine «allotropi» denir.

Grafit Kullanım Alanları

Grafit de, elmas da saf karbonun allotropik şekilleridir. Grafit elmasın aksi özellikler gösterir. Siyahtır, saydam değildir, bir dereceye kadar madeni parlaklık gösterir; yumuşak ve yapraklı bir yapısı vardır. Yoğunluğu 2, 1-2,3 arasındadır. Bu kristal yapısı grafitin tabakalı, kaygan ve yağlı görünüşlü olmasını sağlar. Elmas 900° de grafite çevrilir.

Grafit, ametal olmasına rağmen, ısı ve elektriği iyi iletir. Hiçbir eritgende erimez. Havada yanar. Kullanıldığı yerler şunlardır: Petrol yağları ile karıştırılarak iyi cins makine yağları yapılır. Erime noktası 3500° olduğu için yüksek sıcaklığa dayanan potalar yapmaya yarar. Soba cilasında, bazı boyalarda kullanılır. Kurşun kalem ucu da grafitten yapılmıştır. Grafitle bir cins kil ve su karıştırılarak hamur yapılır, şekillendirilir, pişirilirse kurşun kalem içi meydana gelir.

Grafitin en çok kullanıldığı önemli bir endüstri kolu da döküm endüstrisidir. Dökümhanelerde kalıpların iç yüzü grafit tozu ile sıvanır, böylece yüzeyi pürüzsüz olur. Doğal grafit Seylan, Madagaskar Adaları‘nda, Sibirya‘da bulunur. Suni olarak da elde edilir.

Advertisement

Leave A Reply