Gübre Ne İşe Yarar?

0
Advertisement

Gübre nedir, gübrenin içinde ne bulunur? Gübrenin bitkilere yararları nelerdir, ne işe yarar, Gübre çeşitleri hakkında bilgi.

filizGübre Ne İşe Yarar?

Bitkiler çocuk gibidir. Çok ölçülü besine ihtiyaçları vardır. Toprak bitkinin sofrası-dır. Burada bitkinin başlıca besinini teşkil eden üç maddenin daima gereken ölçüde olarak bulunmasını sağlamak, bitkilerin iyi yetişmesinin ilk şartıdır.

Bitkilerin başlıca besini azot, potasyum ve fosfordur.

Azot bitkinin büyümesini sağlar. Azotu az gelen bitki bodur kalır. Potasyum faal ve sıhhatli büyümeyi, fosfor da bitkinin bütünüyle kuvvetli olmasını sağlar. B*u maddelerin karışım halinde olması gerekir ; yoksa, hiçbir faydası olmaz.

Bunları bitkiye sağlamak için kullanılan maddelere “gübre” denir. Doğal gübrede bu saydığımız üç eleman da vardır. Ancak, miktarları suni gübreye göre çok azdır. Bitki besini olan bu maddelerin Doğal gübrede ve çeşitli suni gübrelerdeki miktarı şöyledir.

Advertisement

Azot. — Doğal gübrede % 5-10; suni gübrelerden sentetik azotta % 45, amonyum sülfatta % 20, sodyum nitratta % 16, kan tozunda % 5.

Potasyum. — Doğal gübrelerde % 4-10; potasyum sülfatta % 50, odun külünde % 5.

Fosfor. — Doğal gübrede % 3-10; süper fosfatlarda % 20, kemik tozunda % 25.

Bitki ekimine ayrılan yerlere, toprağın 20-30 cm. derinine karıştırılmak üzere, çürümüş hayvan gübresi koymak gerekir. İnek gübresi kullanmamalı, Koyun ve at gübresi tercih edilmelidir. Kuş gübresi şerbet yapılarak kullanılır. Bir teneke kuş gübresi 10 teneke suda tutularak şerbeti alınır. Suni gübre daha çok ağaç ve çiçeklere yarar. İki litre suya 1 gr. yeterlidir.


Leave A Reply