Gül Nasıl Bir Çiçektir? Gül Çiçeğinin Özellikleri Cinsleri Bakımı Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Gül nasıl bir çiçektir ve nasıl bir ortamda yetişir? Gül çiçeğinin özellikleri ve cinsleri nelerdir? Gülün bakımı ve yetiştirilmesi hakkında bilgi.

Gül; Evimizin bahçesini düzenlemeye başlayınca çiçek olarak aklımıza ilk önce gül gelir. Bu güzel çiçek de, hiç naz etmeden, hemen hemen her çeşit toprakta yetişir; yalnız, toprağı iyi olursa o da daha iyi gelişir. Bunun için, biz de ona hakkını vermeli, toprağı sağlamalıyız.

Gül Çiçeği

Gül havadar, orta güneşli yerlerde iyi yetişir. Kuzeye, batıya bakan yerleri pek sevmez; onun için, soğuk rüzgârlara karşı kapalı, sabah güneşi gören, doğuya bakan yerlere dikilmelidir. Killi-kumlu, kırmızı topraklar gülün aradığı topraktır. Eskiden hiç işlenmemiş, üzerinde hiç ağaç yetiştirilmemiş, kuvvetli, dinlenmiş topraklar gül için en uygun yerdir. Bu topraklara çok eskimiş çiftlik gübresi, özellikle beygir gübresi karıştırılırsa güle çok iyi bir yer hazırlanmış olur. Ondan sonra toprak ıra sıra azotlu, potaslı, sodyumlu suni gübrelerle de beslenmelidir.

Gül Nasıl Yetiştirilir?

Gül, bahara doğru, don tehlikesi kalmadığı sıralarda dikilir. Gül dikilecek toprak iki ay önceden kirizme edilmelidir. Bodur güller 40 cm, boylu güller 80 cm., sarmaşık gülleri de 1 m. ara ile dikilmeli, desteğe bağlanmalıdır.

Gülün dikileceği çukur, köklerin dimdik durmasını sağlayacak derecede derin olmalı, dikerken, köklerin yan gelmemesine dikkat etmelidir. Ayrıca, güllerin başka ağaçların yanında bulunmaması, fazla rüzgârdan korunması gerekir. İyi gül yetiştirmek için, hele kurak mevsimlerde, sulamaya çok önem vermek, , sularken toprağı hiç olmazsa 15-20 cm. derinliğe kadar ıslatmak ister. Gül yetiştirmede budamanın da büyük önemi vardır. Budamanın güller üzerindeki etkisi cinsten cinse değişir. Genel olarak, ilkbaharda ölü, zayıf dallan kesmeli, kuvvetli dalların da tepelerini belirli bir yükseklikte keserek ağaca güzel bir görünüş vermelidir. Yılda bir defa açan tırmanıcı güllerin budanması çiçek açtıktan hemen sonra yapılır. Üstelik, bunların geçmeye başlıyan çiçekleri koparılıp temizlenmelidir. Böylece, kalan çiçeklerin kuvvetli olması sağlanır.

Advertisement

Gül Çiçeği

Güllerin çeşitli hastalığı vardır. Bunların başında mantarlardan doğan hastalıklar gelir. Hemen hemen gülün yetiştiği her yerde boz-beyaz bir mantara raslamr. Bu, pudra gibi, yaprakları, gövdeyi sarar. Bakır ve kükürt eriyiklerini ya püskürtmek, ya da toz halinde serpmekle önlenebilir.

Gül biti de her yerde görülen bir asalaktır. Bitkinin yapraklarına dadanır. Bunları önlemenin çaresi nikotin eriyiği veya başka böcek öldürücü ilâçlar püskürtmektir. Güllere dadanan çeşitli tırtıllar, daha başka böcekler için DDT kullanılır.

Gül Cinsleri

Bitki uzmanlarına göre gülün 250′ ye yakın cinsi vardır. Ayrıca, aşılarla yeni yeni gül çeşitleri türetilir. Bizde yetişen güllerin başlıca çeşitleri şunlardır:

  • Yediveren. — Dalları, kuvvetli, yeşil, dikenleri iri, eğri, yaprakları kızılımtıraktır. Çiçekleri de iridir, beyazdan erguvan pembesine kadar türlü renkte olur, yalnız sarısı yoktur. Sertçe kışlara dayanacak kadar kuvvetlidir. İlkbahardan sonbahara kadar çiçek verir.
  • Bodur Gül. — Dalları narin, ayrık, dikenleri küçük, esmerdir. Boylan 30-40 cm. kadardır, budanarak top biçimi verilebilir. Çiçeklerinin beyazdan kırmızıya kadar türlü çeşitleri, katmerlileri, yalınkatları vardır. Bu cins güllerin çiçekleri pek büyük olmaz.
  • Fındık Gülü. — Buna menekşe gülü de denir. Tırmanıcı bir güldür. Çiçekleri ufaktır, dördü, beşi bir arada, demetler halindedir. Beyazdan kırmızıya kadar çeşitli renkleri vardır. Bol çiçek verir, bütün yaz çiçek açar. Soğuktan korunmalıdır.
  • Sadberk Gülü. — Dalları pek uzamaz, kabuğu koyu yeşildir. Dayanıklı bir güldür. Çiçeklerinin yuvarlak bir biçimi vardır. Haziran, temmuz aylarında açar.
  • Sarmaşık Gülü. — Fındık gülünden daha iri çiçek açar, onun gibi tırmanıcıdır. Kırmızı, sarı, beyaz gibi çeşitli renkleri vardır.

Gül Çiçeği

Güllerin çeşitlerine göre kiminin kokusu azdır, kiminin çoktur. Reçel yapılan bayağı, pembe gül çok keskin kokar; buna karşılık, iki tür arasında aşı yapılarak yetiştirilmiş iri, katmerli güllerin kokusu azdır.

Advertisement


Leave A Reply