Güllü Şövalye, Der Rosenkavalier Opera Konusu (Richard Strauss), Karakterler

0
Advertisement

Güllü Şövalye – Der Rosenkavalier operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Güllü Şövalye – Der Rosenkavalier Operası konusu, özeti, hakkında bilgi.

Güllü Şovalye

Güllü Şövalye (Der Rosenkavalier)

Üç perdelik operadır.
Metin: Hugo von Hofmannsthal.
Bestecisi: Richard Strauss
İlk oynanış: 1911 Dresden.
Başlıca kişiler: Kont Octavian Rofrano (Mezzosoprano), Bayan Mareşal (Soprano), Baron Ochs von Lerchenau (Bas) Şarkı Öğretmeni (Tenor), Valzacchi (Tenor), Herr von Faninal (Bariton), Sophie (Soprano), teşrifatçı, şapkacı, hayvan satıcısı, dul kadın, üç yetim, flütçü, aşçıbaşı, berber, noter, terzi, otelci, garsonlar ve polisler.
Konunun geçtiği çağ ve yer: 18. yüzyılda Viyana.

Konusu:

Yaşı geçkin Bn. Mareşal genç, yakışıklı âşığı Octavian ile geçen tatlı bir aşk gecesinin mahmurluğu içindeyken akrabası Baron von Lerchenau’nun geldiği haberlenir, kadın delikanlıyı yan odaya saklar. Yaşlı şişman Baron evlenmek isteğindedir, çöpçatan arkadaşı Valzacchi zengin Faninal’ın kızı Sophie’yi bulmuştur. Ancak kızı istemek için gelenek üzere bir «güllü şövalye» göndermesi gerekmektedir. Şövalye kıza bir «gümüş gül» götürecek, Baronun evlenmesi gerçekleşecektir Bu sırada Bn. Mareşal’i çok eğlendiren bir olay baş gösterir; Octavian hizmetçi kılığına girip odaya gelmiştir.

Baron, güzel hizmetçiye hayran olur, kendisini Mariandel adıyla tanıtan kızdan gizlice randevu ister. İçeri Bn, Mareşal’in saray hizmetçileri, yardım isteyen bir dul, şarkı öğretmeni girmişlerdir. Kadın tümünü dinler, emirlerini verir, yardımını yapar, yalnız kaldıklarında Octavianla vedalaşır, «güllü Şövalye» görevini delikanlı yapacaktır. Octavian, Faninal’ın evine gelir, Sophie’ye gülü verir, fakat»iki genç sevgiyle bakışmaya koyulmuşlardır. Birbirlerine sarılarak aşkları için yemin ederlerken durumu gören Valzacchi karısı Annina ile Baron’a koşar. Baron kılıcını çekip saldırır, Octavian çabuk davranmış, Baron hafifçe yaralanmıştır. Doktor çağrılır, aslında yara bir çizgiden ibarettir. Adam sözde acıyla bağırırken Annina bir mektup uzatır.

Mektup Bn. Mareşalin evinde gördüğü hizmetçiden gelmekte, randevuda bulunacağını haber vermektedir. Baron coşup kendini övmekte, Mariandel’le geçireceği geceyi düşünmektedir. Yaşlı çapkın hizmetçi Mariandel’le bir otel odasında buluşmuştur. Tam mumları söndürüp kıza kavuşacağı sırada «Baba!» diye bağıran çocuk sesleri duyulmaya, garip hayaletler görülmeye başlar Baron deliye dönmüştür. İçeri polisler, Bn. Mareşal, Faninal ve Sophie girmişlerdir. Octavian asıl kılığında görülür. Baron bir düzenle rezil olmuştur, herkes gülmektedir. Tümü çıkar, Octavian, Bn Mareşal ve Sophie arasında kalmıştır, kararı beklemektedir. Bn. Mareşal çekilir, alanı gençlere bırakmıştır. Yapıtı iki sevgili arasındaki «düet» tamamlar.

Advertisement

«Güllü Şövalye» sağlam kurulmuş, zarif dizelerle dokunmuş metni, olağanüstü ince, pırıltılı melodileri, bütün bu özellikleri bir büyüteç gibi belirten orkestralamasıyla günümüz Alman sahnelerinde en çok yer alan yapıtlar arasındadır.

Tanınmış bölümler: «Di rigori armato» (Şarkı öğretmeni), «Kann ich mich an ein Mandel erinnern» (Bn. Mareşal), «Mit ihren Augen» (Octavian – Sophie), «Ohne mich» (Baron’un monologu), «Bn. Mareşal – Octavian – Sophie üçlüsü».


Leave A Reply