Güllüce’yi Sel Aldı Kitap Özeti Konusu Yorumlar, Yusuf Ziya Bahadınlı

3
Advertisement

Yusuf Ziya Bahadınlı’nın Güllüce’yi Sel Aldı adlı kitabı konusu, karakterler, yorumlar, kısa özeti, tanıtımı. Güllüce’yi Sel Aldı kitabı ile ilgili bilgi.

Güllüce'yi Sel Aldı Kitap Özeti

Güllüce’yi Sel Aldı Kitap Özeti

Kitabın Adı:Güllüce’yi Sel Aldı
Kitabın Yazarı:Yusuf Ziya Bahadınlı

Kitabın Özeti:

Güllüce köyü -nüfusu iki bini aşınca- belediye olur. Bunun için Bizim Parti’li Ali, Mustafa, Durak, Hasan, Cevher çok çalışırlar, öğretmen Aydın da onlara arka çıkar. Öte yandan, köyün kırk yıllık muhtarı Memiş Kâhya onlara engel olmaya uğraşır, ama başaramaz. Bu yüzden tasalanır. Kaymakamı görmeye gider. Durumu anlatır. Bu arada öğretmen Aydın’ı da şikâyet eder. Köylülerin gözünü açtığını, zenginden, yoksuldan, işçiden konuştuğunu söyler. Kaymakam Memiş’i yatıştırır. Aydan’ın konuşmalarını kendisine iletmesini öğütler. Ayrıca, belediye seçimi için muhtarlıktan istifa etmesini ve iyi hazırlanmasını salık verir.

Memiş Güllüce’ye dönünce, birtakım köylülere ziyafet çeker. Kaymakamın belediye başkanlığında kendisinin seçilmesini istediğini söyler. Köylülere vaadlerde bulunur, propaganda yapar. Elvan Hoca ile Sait Efendi’yi camiye aylıklı imam yapacağına söz verir.

Memiş’i sevmeyenler, Ali’nin seçilmesini isterler. Ali Bizim Parti’nin başkanıdır, uyanık bir köylüdür, öğretmenin arkadaşıdır. Köyün belediye olması için çok uğraşmıştır.

Advertisement

Ali ile Memiş’e karşı bakkal Sadık da başkan olmayı kurar. Borçlu müşterilerini sıkıştırır, kendisine oy vermelerini ister. Ancak bu şartla borçlarını erteleyecektir. Köylüye bedava bez, sabun dağıtır.

Sadık’ın kızı Yayla şehirde okumaktadır. Köyden öğretmen Aydın’la ilişkisi vardır. Aydın da onu sevmektedir. Fırsat buldukça ona mektuplar yazar, Güllüce’de olup bitenlerden haber verir.

Arkadaşı kahveci Mustafa, Ali’yi Hıdır’ın dul kızı Gülbahar’la evlendirmeyi düşünür. Ali onun bu düşüncesini uygun bulur. Mustafa kızı babasından ister. Hıdır razı olur. Davullu zurnalı bir düğün düzenlenir.

Şehirden Bizim Parti’li gençler Güllüce’ye gelirler. Ali için gösteri yaparlar. Memiş’in Almanya’dan dönen kızı, babasına oy vereceklere hediyeler dağıtır. Bu arada, Ahali Partisi’nin milletvekillerinden Engin Markacıoğlu da köye gelir. Köylülere Sadık’ı desteklemelerini öğütler. Bunun için konuşmalar yapar, paralar dağıtır. Böylece, köyde seçim ortamı gitgide kızışır. Adaylar ve köylüler heyecanlanırlar.

Seçim yapılır, oylar sayılır. Başkanlığı Ali kazanır. Belediye meclisi üyeliklerine de Bizim Parti’li adaylar seçilirler.

Köyde bir bayram havası eser. Fakat bu sevinç uzun sürmez. Geceleyin bardaktan boşanırcasına yağmur yağar. Güllüce’yi sel basar. Elli kadar köylüyü sular götürür. Ertesi gün Ali’nin üç arkadaşını da sel yatağında söğütlere takılmış, ölü olarak bulurlar. Ali köylüyü toplar. Çok üzgündür. Öyleyken uyarıcı, birleştirici bir konuşma yapar : «Bendimizi önceden nereye, nasıl kuracağımızı bilemezsek, dirsek dirseğe, kol kola yürümezsek çok seller akacak, bizleri taştan taşa çarpacak, çamurlara bulayacak ve de Deli Veli’nin söğütlerine asacaktır.»

Advertisement

Kitap Hakkında Yorumlar ve Yargı

«…Güllüce’nin de başına aynı oluş geliyor. Köy, bir tür ilçe olacak, belediye örgütü kurulacak, belediye başkanı ve yöneticileri seçilip işbaşına getirilecekler. Yeni bir düzenleme yani. Ama Güllüce’de dediği dedik çaldığı düdük, muhtar Memiş Kâhya az buçuk tedirgin. Gerçi yeni düzenlemede belediye başkanlığını garantide görmekte ama köy içinde bir takım çıkar sahipleri -söz gelişi bakkal Sadık- işi bozup atmak için elinden geleni ardına koymuyor. Güllüce’yi Sel Aldı’da kişiler bu tür çekişmeleri habire sürdürüyorlar, bir bölüğü yönetenleri de arkalarına alıyorlar, daha da güçleniyorlar.» (Tarık Dursun).

«…Yusuf Ziya Bahadınlı, diğer yapıtlarında olduğu gibi köy sorunlarını ele alan bir yazar olarak çıkıyor karşımıza Güllüce’yi Sel Aldı’da. Köy sorunlarının çokça işlenilmişliğini, köy’ün artık eski köy olmadığını ve bu alanda yapılması gereken bir geliştirmenin zorunluluğunu anlamış olacak ki, yeni bir biçim vermek istemiş yapıtına.» (Hüseyin özcan).


3 yorum

  1. güllüceyi sel aldı bu güllüce hangi güllüce erzincan merkezde olanmı yoksa kelkitte olan güllücemi

  2. Kitap ta gecen gulluce yozg at sorgun ilce sine bagli bahadin kasabasinda bir mevkinin isimI diR. Sanirim Yazar in da memleketi olan bu koydeki mevki kitaba koyu adi olarak verilmis.syg

Leave A Reply