Güneş Sistemi

0
Advertisement

Güneş sistemi hakkında bilgi. Güneş sistemi gezegenler ve cüce gezegenler ve güneş sistemi hakkında genel kısa bilgi.

Güneş Sistemi - Gezegenler ve Cüce Gezegenler
Güneş Sistemi merkezinde Güneş’in bulunduğu çekim alanında hareket eden gezegenler ve gezegenler arası maddelerden oluşan sistem. Güneş sistemi, odaklarından birinde Güneş’in bulunduğu eliptik yörüngelerde dönmekte olan sekiz gezegenden oluşur. (Plüton 24 Ağustos 2006 tarihi itibari ile cüc gezegen olarak kabul edilmektedir).Bu gezegenler arasında ayrıca asteroid kuşağı meteroidler gaz ve tozlar bulunur. Gezegenler sekiz tanedir ve başlıca iki gruba ayrılırlar:Yer’e benzeyen gezegenler ve Jüpiter’e benzeyen gezegenler.

Birinci grupta sırasıyla içten dışa doğru Merkür, Venüs, Yer ve Mars yer alır. İkinci grubu dev gezegener Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün oluşturur. Plüton en uzak olduğu halde birinci gruptakilerin boyutundadır ancak cüce gezegen olarak sınıflandırılmaktadır. İki grubun sınırı olan Mars ile Jüpiter arasında geniş bir boşluk vardır. Bu boşlukta küçük gezegenler ya da asteroidler olarak adlandırılan binlerce taş ve demir blokları belli bir yörüngede dönerler.

Yer’e benzeyen gezegenler Güneş etrafındaki dönüşlerini 100 ile 350 gün arasında tamamlarlar. Buna karşılık Jüpiter benzeri gezegenlerin bir turu yıllarca sürer. Yer benzeri gezegenler küçük ve katı halde bulunmalarına karşın ötekiler çok büyük ve gaz halindeki maddelerden oluşur. Tüm gezegenler eliptik yörüngelerde döndüklerinden Güneş’e olan uzaklıkları sürekli değişir. Mars ile Jüpiter arasındaki uzayda çok geniş bir boşluk vardır. Bu boşlukta “Asteroid Kuşağı” denilen yörüngede dönerler. Cisimlerden en büyüğü 1801’de keşfedilen 770 km’lik çapıyla “Ceres”dir. Daha sonra Pallas, Juna ve Vesta keşfedildi. Günümüzde binlerce asteroidin, bu kuşakta yer aldığı bilinmektedir. Bu asteroidlerin gezegenler oluşurken bir çarpışma sonucu parçalanarak oluştuğu sanılır.

Gezegenlere, uydulara ve asteroidlere ek olarak Güneş Sistemi kuyrukluyıldızlar, meteroidler, toz ve gazlar içerir. Kuyrukluyıldızlar Güneş’ten birkaç ışık yılı uzakta oluşmuşlardır. Kuyrukluyıldızlar gezegenler arası ortamdan geçerken milyonlarca parçacık bırakır. Bu parçacıklar da gezegenlerarası ortamda bulunur.

Advertisement

Leave A Reply