Günlük Hayatta Fiziğin Kullanım Alanları, Hayatımızdaki Fiziğe Örnekler

0
Advertisement

Günlük hayatımızda fizik nerelerde kullanılır? Hayatımızda fizik nerede var? Günlük hayatta fiziğin kullanım alanlarına örnekler, açıklamalar.

Günlük Hayatta Fiziğin Kullanım Alanları

Fizik günlük yaşantınıza doğru uzanır, hareketi, gücü ve enerjiyi tanımlar. Yürüme, araba kullanma veya telefon kullanma gibi eylemlerde fizik iş başındadır. Günlük yaşam için, görebileceğiniz tüm teknolojiler fizik kurallarından faydalanır.

Fizik, doğal olayları daha iyi anlamamıza ve bunları günlük faaliyetlerimizle ilişkilendirmemize izin verir. Bu şekilde, sonuçları denemeye ve doğrulamaya ek olarak olayların nasıl ve neden olduğunu açıklayabiliriz.

Fizik bilgisini hayatımıza uygulamak, farklı problemlere yönelik çözümleri analiz etmemize, değerlendirmemize ve ayırt etmemize yardımcı olur. Fizik sadece laboratuvarlarda değil, baktığımız her yerde var.

Basit Mekanik Cihazlar

Fizik kurallarını hareket halinde görebilmenin en kolay yollarından biri, bir çocuk parkında tahterevalliyi gözlemlemektir. Tahterevalli oturma yerleri ve bir destekten oluşur. İki karşıt kuvvet birbirini dengeler ve bu dengeleri bozarak yukarı aşağı eğleniriz. Aynı parkta bir de kaydırak görürüz. Kaydırak aşağı inen merdivenleri birleştiren eğimli bir düzlem örneğidir.Kaydırak yerçekiminin etkisini yavaşlatır. Binildiğinde yerçekiminin etkisiyle, güvenli olacak kadar yavaş ama eğlenmeye yetecek kadar hızlı bir şekilde aşağıya doğru çekiliriz.

Advertisement

Ulaşım ve Newton Kanunları

Ulaşım endüstrisi, günlük fiziğin kullanımına yabancı değildir. Otomobiller ve trenler; pürüzsüz, sabit bir hareket sağlayan tekerleği kullanır. Newton’un hareket yasaları, mekanik kuvvet, ivme, etki, tepki ve eylemsizlik gibi fizik kuralları ulaşımda kullanılır. Asansör fizik kurallarıyla çalışırken, uçaklar fiziğin kullanımını bir kaç adım öteye taşımıştır. Oyunu fiiziğin kurallarına göre oynarsak, kuşlar gibi uçabilen uçaklar üretilebilir.

Görelilik ve Modern İletişim

Fizik tamamen görecelidir. Fizik, Einstein’ın özel ve genel görelilik kuramlarıyla rezonansa girer. Örneğin, Einstein’ın çalışması telefonunuzdaki GPS için çok önemlidir. Dünya etrafında dönen çeşitli uydulardan gelen radyo sinyallerini alır ve konumunuzu birkaç santimetrede doğru bir şekilde hesaplar. Uyduların hızı ve yüksekliği sinyali biraz değiştirdiğinden, akıllı telefon Einstein’ın teorilerini kullanarak sonuçları ayarlar. Göreliliğin yardım eli olmadan, GPS bu denli doğru ve kullanışlı olamazdı.

Fizik ve Biyoloji

göz kaş

Bu cümleyi okurken bile, fizik iş başındadır. Gözler, birçok türde evrimleşmiştir – elektromanyetik spektrumdan yararlanan çeşitli yakınsak evrim örnekleri. Kulaklar, hava moleküllerinin hareketi ile ortaya çıkan sesleri duyarlar. Ve tüm biyolojiyi yönlendiren kimya, enerji ve moleküllerin fiziğine dayanır. Örneğin her gün, bitkiler güneş ışığını, suyu ve karbondioksiti emer, glikoz oluşturur ve yan ürün olarak oksijeni serbest bırakır.

Hava

İklim, Dünya’nın atmosferinde ve yüzeyinde kendini gösteren fiziksel olayların sonucudur. Hava tahminleri, tüm iklim değişikliklerini takip etmenin ve olayları tahmin etmeye çalışmanın yoludur. Meteoroloji bir fizik dalıdır.

Sürekli hareket halinde olan gaz molekülleri ile çevriliyiz. Dünya’nın yüzeyi ısındığında, sıcak hava yükselir ve enerjiyi bulutlara taşır. Hava, yüksek basınçlı alanlardan daha düşük basınçlı alanlara hareket eder.

Advertisement

Sonra su damlaları soğur ve büyür, yağmura neden olur. Dünyanın dönme hareketi, atmosferik akışı istikrarsızlaştıran faktörler ekler.

Taze yumurtalar

taze yumurta

Taze yumurtalar daha yoğundur ve bu nedenle bir bardak suyun dibine batar.

Yoğunluk, maddeleri ayırt etmek için ölçebileceğimiz ve kullanabileceğimiz fiziksel bir özelliktir. Örneğin, taze yumurta sudan daha yoğundur ve bir bardak soğuk suya konulduğunda batar. Bayat yumurtalar kurur ve hava girer, dolayısıyla yoğunlukları azalır. Bu nedenle: Yumurtalar yüzerse, bayattır!

Kabarcıklar

Pipeti sabunlu bir solüsyonda ıslatırsanız, kabarcıkların içinde kabarcıklar yapabilirsiniz.

Kim biraz sıvı sabun ve kabarcık yapmak konusunda hevesli değildi? Bu kabarcıklar ve deterjan koyduğumuzda suda oluşan köpük, bazı moleküllerin sahip olduğu yüzey gerilimine olan etkisinden kaynaklanmaktadır. Yüzey geriliminin bir sıvı kohezyon moleküllerini yüzeyde tutan özellik olduğunu hatırlayın.

Deterjanlar, amfipatik moleküller olmaları, yani bir yandan suyu (hidrofilik) çekmeleri, diğer yandan itme (hidrofobik) hissetmeleri ile karakterize edilir.

Suya bir damla deterjan koyduğumuzda, su yüzeyinde kırılgan bir film veya deterjan molekülleri tabakası oluşur, bu yüzden suyu sabunla karıştırdığımızda, hidrofobik kısım çaresizce sudan kaçmaya çalışır ve çözünmüş havayı hapseder.

Kablosuz internet

wifi

Çoğumuz suda oluşan dalgaları gördük. Ancak farklı “renklerde” ve “tatlarda” dalgalar var. Ses, havada hareket eden bir dalgadır; ışık aynı zamanda manyetik ve elektrik alanlardan da geçen bir dalgadır.

Görünür ve görünmez dalgalar bizi çevreliyor. Dalgaların en göze çarpan özelliği dalga boyu, yani bir dalganın tepe noktası ile diğer dalganın tepe noktası arasındaki mesafedir. Farklı uzunluktaki dalgalar birbirine karışmaz, bu da bir avantajdır. Cep telefonuyla konuşurken veya wifi ile internete bağlanırken bir radyoyu bu şekilde çalıştırabiliriz. Tüm bu teknolojik görsel-işitsel bilgi patlaması, dalga fiziği çalışmalarından kaynaklanmaktadır.

Advertisement


Leave A Reply