Günlük Kalsiyum İhtiyacı Nasıl Karşılanır? Kalsiyum Kaynakları Nelerdir?

0
Advertisement

Günlük kalsiyum ihtiyacı nedir? Kalsiyum içeren besinler hangileridir, içerdikleri kalsiyum miktarları, kalsiyum kaynakları hakkında bilgi.

kalsiyum kaynakları

Kaynak: pixabay.com

Kalsiyum kaynakları

Kalsiyum kaynakları, içerdikleri ve yararlanılabilir kalsiyum bakımından üç gruba ayrılır:

  • a. En İyi Kaynaklar: Bunlar; süt, peynir, yoğurt çökelek, lor gibi süt ürünleridir. Normal bir insan günde en az 1/2 litre süt içmelidir. Gençlerin günde 1 litre, çocukların ise 1,5-2 litre içmeleri yararlı olur. Yalnız sütün ısıtılması, hele uzun süre kaynatılması sütteki bu değerli kalsiyumu vücut tarafından emilemeyecek şekle sokar. Dolayısıyla sütün sindirimi güçleşir ve besin değeri azalır. Bu noktaya çok dikkat edilmelidir. Pastörizasyon da kalsiyumun vücut tarafından sindirilmesine yardımcı olan enzimi yok ettiği veya değiştirdiği için pastörize sütteki kalsiyum da tam sindirilememektedir. Besin teknolojisi gelişmiş ülkelerde bu sakınca, süte bazı katkı maddeleri ilâvesiyle giderilmektedir.
  • b. İyi Kaynaklar: Susam, fındık, fıstık, badem, vb. pekmez, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, portakal, çilek, limon vb.
  • c. Zayıf Kaynaklar: Tahıllar, baklagiller, diğer sebze ve meyveler. Tahıl öğütülürken unun kepeklerinden temizlenmesi sebebiyle fazla miktarda kalsiyum kaybı olur. Bu sakınca una bazı katkılarla giderilmektedir.

Kalsiyum İhtiyacı

Normal beslenen kişilerde kalsiyum eksikliği görülmeyebilir. Ancak özel durumlar nedeniyle kalsiyum ihtiyacının fazla olduğu hâllerde süt, yoğurt, peynir gibi besinler, bir buçuk misli arttırılmalı, ayrıca susam, susamdan yapılan yiyecekler, kuru ve yeşil sebzeler de yemek listesine fazla miktarda alınmalıdır.

Bazı yiyecek maddelerinde bulunan kalsiyum miktarları, örnek oluşturması açısından, 100 gramlık besinde miligram olarak aşağıda gösterilmiştir:

Parmesan (kaşar benzeri İtalyan peyniri) 1200 mg
Yağsız süt tozu  1190 mg
Çedar peyniri  800 mg
Curry tozu (Hint baharatı)  640 mg
Danimarka küflü peyniri  580 mg
Konserve yağlı sardalye balığı (Sadece balık kısmı)  550 mg
Konserve domates soslu sardalye balığı 460 mg
Asma yaprakları 391 mg
Sarımsak  330 mg
Konserve ançüez (sadece balığı)  299 mg
Kuru incir 280 mg
Badem 250 mg
Soya fasulyesi 226 mg
Tere 220 mg
Soya unu 210 mg
Tabii yoğurt 180 mg
 Nohut  140 mg
Antep fıstığı içi 140 mg
Taze soğan 140 mg
Yumurta sarısı 130 mg
 Yağsız süt 130 mg
Keçi sütü  130 mg
İnek sütü  120 mg
Taze fasulye (kaynamış sade fasulye)  86 mg

Kalsiyum Nerelerde Kullanılır?

Madensel bir eleman olan kalsiyum, besinlerimizde çok önemli bir yer tuttuğu gibi, yapı işleri, aydınlatma vs. gibi daha birçok alanlarda faydası dokunan bir maddedir. Kalsiyum serbest halde değil, bileşikler halinde bulunur.

Kalsiyum en yaygın ve bol olarak yapı işlerinde kullanılır. Çünkü kireç ve alçının bileşiminde önemli bir yeri vardır. Kalsiyum monoksit halk arasında sönmemiş kireç diye anılır. Kısaca kireç diye anılan madde ise kalsiyum hidroksitten ibarettir.

Advertisement

Leave A Reply