Güve Nasıl Bir Hayvandır? Kelebekten Farkı, Özellik, Davranışları Hakkında

0
Advertisement

Güveler nasıl hayvanlardır, nerede yaşar, ne yerler? Güvelerin özellikleri ve kelebeklerden farkı nedir? Güveler hakkında bilgi.

Güve

Güveler, kelebeklerle yakından ilgili böceklerdir. Her ikisi de Lepidoptera takımına aittir. Kelebekler ve güveler arasındaki farklar taksonomiden daha fazlasıdır. Bilim adamları, dünya çapında yaklaşık 200.000 güve türü tespit ettiler ve bu miktarın beş katına kadar çıkabileceğinden şüpheleniyorlar.

güve

Kaynak: pixabay.com

Fiziksel Özellikleri

Güvelerin genellikle tüy gibi antenleri vardır ve sonunda sopası yoktur. Tünendiklerinde kanatları düz uzanır. Güveler kalın tüylü gövdelere ve daha toprak tonlu kanatlara sahip olma eğilimindedir. Güveler genellikle geceleri aktiftir ve tercihen bir ormanlık habitatta gün boyunca dinlenir.

Güvelerin nektar veya diğer sıvıları emmek için kullandıkları çok uzun hortumları veya dilleri vardır. Bu hortumlar, çok sıkı sarılmıştır. Kullanım sırasında, hortum tam uzunluklarına kadar açılır ve bazı türlerde bu uzunluk oldukça uzundur. Sinek Kuşu Güvesinin aslında tüm vücudundan daha uzun bir dili vardır. Darwin’in Hawk güvesi Madagaskar, kuşkusuz, o bölgede yetişen derin boğazlı orkidelerle beslenmeyi mümkün kılmak için evrimleşmiş, yaklaşık 13 inç uzunluğunda bir hortum içerir.

Tüm Güvelerin uzun dili yoktur. Bazılarında hortum çok kısadır ve meyvenin kolay ve etkili bir şekilde delinmesini sağlayan bir adaptasyondur. Bazılarında hiç beslenme mekanizması yoktur. Herhangi bir yiyecek almayan bazı türlerin yetişkinleri vardır. Bir yetişkin olarak kısa ömürleri üremeyle geçer ve bunun için gereken tüm enerjiyi tırtıl tarafından vücutta depolanan yağdan elde edebilirler.

Güvelerin antenleri, dokunaçları, bacakları ve vücudun diğer pek çok kısmı, koku almak için kullanılan duyu reseptörleriyle süslenmiştir. Koku duyusu, yiyecek (genellikle çiçek nektarı) ve eş bulmak (erkeklerin feromonlarını koklayan dişi) bulmak için kullanılır. Feromonlar bacağın tibia kısmından, kanatlardaki pullardan veya karından dağıtılabilir. Dişiler tarafından salınan feromonlar, erkekler tarafından 8 kilometre kadar uzaktan tespit edilebilir.

Advertisement

Güvelerde Kamuflaj

Kamuflaj, aç bir yırtıcı tarafından tespit edilmekten kaçınmak için harika bir savunmadır. Bazı güveler liken gibi görünür, bazıları ise tam olarak yaşam alanlarına özgü ağaçların kabuğuna benzer. Duman kirliliğinin güçlü olduğu şehir bölgelerinde, bazı güvelerin aslında daha az kirli alanlarda yaşayan aynı türlere göre daha koyu bir renk geliştirdiği bile fark edilmiştir.

Bir başka etkili kamuflaj biçimi, bir yırtıcıyı ya güvelerin vücudunun hayati olmayan bir bölümüne vurarak ya da hepsini bir arada kaçırarak şaşırtabilen renklendirmedir. Bu güvelerin üzerindeki çizgiler ve noktalar, özellikle hareket halindeyken hedef almayı zorlaştırır.

Başka bir savunma şekli, güvenin daha büyük / veya daha fazla tehdit edici bir yaratık gibi görünmesidir. Bu şaşırtıcı yeteneğe “taklitçilik” denir. Bu savunma biçimi, kuyrukları büyük, zehirli yılan başı gibi görünen tırtıllardan, işaretleri büyük kuşlar gibi görünen güveler ve kelebeklere kadar uzanır.

güve

Kaynak: pixabay.com

Güvelerin Görüş Yetenekleri

Güvelerin (diğer birçok yetişkin böcek gibi) bileşik gözleri ve basit gözleri vardır. Bu gözler, böceklerin görüş alanının her bir bölümünden gelen ışığı bir rabdoma (bizim retinamızın eşdeğeri) odaklayan birçok altıgen mercek / korneadan oluşur. Bir optik sinir daha sonra bu bilgiyi böcek beynine taşır. Bizden çok farklı görüyorlar. Ultraviyole ışınlarını görebilirler (ki bunlar bizim için görünmezdir).

Güvelerin vizyonu, yaşamlarının farklı aşamalarında kökten değişir.

Güve tırtılları zar zor görebilir. Sadece karanlığı ışıktan ayırabilen basit gözleri (ocelli) vardır. Bir görüntü oluşturamazlar. Fotoreseptörler (ışığa duyarlı hücreler) ve pigmentlerden oluşurlar. Çoğu tırtıl, kafanın her iki yanında altı ocelli’den oluşan yarım daire şeklinde bir halkaya sahiptir.

Advertisement

Güveler iki yöntemle gezinirler. Mümkün olduğunda ay ve yıldızları ve ışık kaynakları engellendiğinde jeomanyetik ipuçlarını kullanırlar.

güve

Kaynak: pixabay.com

Güve Davranışı

Güveler uçuş kaslarını kanatlarını titreştirerek ısıtırlar çünkü bu amaca hizmet edecek güneşin ışıma enerjisine (geceleyin) sahip değildirler.

Güveler Hakkında İlginç Gerçekler

  • Gece açan çiçekler genellikle tozlaşma için güvelere (veya yarasalara) bağlıdır ve yapay aydınlatma, güveleri çiçeklerden uzaklaştırarak bitkilerin üreme yeteneğini etkiler. Bunu önlemenin bir yolu, lambanın etrafına bir bez veya ağ koymaktır. Başka bir yol da renkli bir ampul (tercihen kırmızı) kullanmaktır. Bu, güvelerin dikkatini ışıktan uzaklaştırırken, yine de görmesi için ışık sağlar.
  • Güveler yemek yediklerinde nektar içerler. Yalnızca bir tür güve yün yer. Yetişkinler yemez ama larvalar yünlü giysileri yerler.
  • Güveler (ve Kelebekler) üzerine yapılan çalışma “lepidoptery” olarak bilinir ve her ikisinde de uzmanlaşan biyologlar “lepidopteristler” olarak adlandırılır.
  • Güveler ve özellikle tırtılları dünyanın birçok yerinde büyük bir tarımsal zararlıdır. Çingene güvesi tırtılı (Lymantria dispar), istilacı bir tür olduğu için ormanlarda ciddi hasara neden olur. Ilıman iklimlerde, morina güvesi özellikle meyve çiftliklerinde büyük hasara neden olur. Tropikal ve subtropikal iklimlerde, elmas sırtlı güve (Plutella xylostella) belki de pirinçli mahsullerin (hardal ailesi veya lahana familyası) en ciddi zararlısıdır.
  • Binlerce minik pul ve kıl, güvelerin kanatlarını kaplar.
  • Kelebekler ve güvelerin her ikisinin de Johnston’un organı adı verilen ve bir kelebeğin veya güvelerin antenlerinin tabanında bulunan bir organı vardır. Bu organ, özellikle uçuş sırasında kelebeklerin denge ve yönelim duygusunu sürdürmekten sorumludur.
  • Bir Cecropia güvesi, tüylü anteniyle 7 mil uzaktaki eşinin kokusunu alma yeteneğine sahiptir.
  • Sphinx Hawk güvesi, saatte 30 milden fazla hıza ulaşabilen dünyanın en hızlı güvesidir.


Leave A Reply