Haddeleme İşlemi Nasıl Yapılır?

0
Advertisement

Haddeleme nedir? Haddeleme nasıl yapılır, sıcak ve soğuk haddeleme nedir, hakkında bilgi.

haddelemeGaz tenekeleri, konserve kutuları, oluklu saç, demiryolu rayları, otomobil karoserleri, bütün bunlar günlük hayatımızda rastlanan ve madenlerin haddeden geçirilmesiyle şekillendirilmeye başlanan birçok eşyadan ancak birkaç tanesidir. Haddeden çekme işi, çamaşırları eski çamaşır makinesinin sıkıcısının silindirleri arasından geçirmekten farklı değildir. Çamaşırda düşünülen şey suyu sıkıp çıkarmaktır, madenlerde ise sıkıştırıp daha ince bir hale getirmektir.

Yapılan işlerin esası şöyledir: Dökülen külçe daha sıcak sıcak ve bükülebilir halde iken özel makinelerle kalınlığı azaltılarak levha haline, yahut çubuk haline getirilir. Levhanın kesiti dikdörtgen, çubuğunki ise karedir.

Levhalar tekrar 1300 C ye kadar ısıtıldıktan sonra haddelerin silindirleri arasında geçirilir ve incelip uzayarak sonunda ince saç ya da lama haline gelir. Çubuklar da aynı şekilde işlenir, yalnız bu halde amaç yassı bir levha yapmak değil, kesiti (yani çubuğun bir ucundan bakıldığı zamanki şekli) belli bir çubuk elde etmektir. Örneğin inşaat demirleri,demiryolu rayları ve H şeklindeki putreller böyle yapılır. Burada da haddede çubukları biraz sıkmakla işe başlanır. Devam edildikçe özel şekilli silindirler arasından geçer, istenen şekli alır. Soğukta çekme diye bilinen işlemde de maden yukarıdakine benzer şekilde haddeden geçer, fakat ısıtılmaz. Maden bükülemeyecek halde olduğundan daha büyük kuvvete ihtiyaç vardır, fakat daha düzgün ve daha tam bir kesit elde edilir. Karışık birtakım sebeplerden dolayı madenin sertliği de artar. Haddeden geçirme, külçe halindeki madenlere şekil verme metotlarından sadece bir tanesidir. Diğerleri dövme (çekiçle döverek şekil verme), madeni bir delikten dışarı iterek şekillendirme ve presleme (büyük bir basınç altında şekil verme) dir. Nihayet, genellikle, maden sonradan işlenecek ve istenen şekilde kesilecektir.


Leave A Reply