Hafif Yaydan Ağır Yaya Gelen Atmalar

0
Advertisement

Hafif Yaydan Ağır Yaya Gelen Atmalar konusu, konu anlatımı.

atma-4Hafif Yaydan Ağır Yaya Gelen Atmalar:

Uç uca eklenmiş ve aynı kuvvetle gerilmiş hafif ve ağır yaylardan hafif yaydan gönderilen baş yukarı atma bağlantı noktasında ikiye ayrılır. Bağlantı noktası sabit uç gibi davranacağından bir kısmı başaşağı yansırken bir kısmı da başyukarı olarak ağır yaya iletilecektir. Gelen atma enerjisinin bir kısmını iletilen atmaya verir, kalan kısmı da yansıyan atma üzerinde bulunur.

Gelen atma ve yansıyan atma aynı ortamda olduğundan v1= v dir. İletilen atma ağır yayda ilerlediğinden v > v2 dir. O halde hızlar arasında

v = v1 > v2

ilişkisi vardır.

Advertisement

Hızlar arasındaki ilişki genişlikler arasında da vardır. O halde genişlikler arasında,

a = b > c

ilişkisi vardır.

Gelen atmanın genliği hem yansıyan hem de iletilen atmanın genliğinden daha büyüktür. Gelen atmanın genliği y, yansıyanınki y1 , ve iletileninki y2 ise,

y >yı

y > y2 dir.

Advertisement

Yansıyan ve iletilen atmanın genlikleri arasında kesin bir ilişki yoktur. Üç ihtimal vardır. Bu ihtimaller yayların ağırlık oranlarına göre ortaya çıkar.

yı >y2

yı = y2

yı <y2

Yansıyan ve iletilen atmanın büyüklüğü yayların ağırlıkları arasındaki ilişkiye göre değişir. Aynı maddeden yapılmış ve kalınlıkları aynı olan iki yay uç uca bağlanırsa, bir uçtan gönderilen atmanın tamamı iletilir. Çünkü farklı ortam oluşmamıştır. Şimdi yavaş yavaş birinci yayın kalınlığını (ağırlığını) azaltırsak iletilen atmanın genliğinin küçüldüğü, yansıyan atmanın ise genliğinin büyüdüğü görülür. Bu azaltma işlemine devam edildiğinde iletilen atma iyice küçülür, yansıyan atma ise yaklaşık gelen atmaya eşit olur. Eğer yaylar arasındaki ağırlık farkı çok büyük olursa, atma hiç iletilmezken yansıyan atma gelen atmaya eşit olur. Yani bağlantı yeri tamamen sabit bir uç gibi davranır ve atmanın tamamı yansır.


Leave A Reply