Hafik Nerededir?

0
Advertisement

Hafik nerededir? Hafik hangi ilimize bağlıdır? Hafik ilçesi özellikleri, hakkında bilgi.

hafikHafik; Sivas İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 1 bucağı (Celalli), 83 köyü vardır. İlin kuzeyinde; doğudan Zara, batıdan Merkez, güneyden Ulaş ve Divriği, kuzeyden Doğanşar, Tokat’ın Reşadiye ilçeleriyle çevrilidir.

İlçe topraklarının büyük bölümü dağlıktır. Dağlar, kuzey ve güneyde toplanmış olup, orta kesim engebeli görünümündedir. Güneyde 2.500 m’ye yükselen Tecer Dağları, Gürlevik Dağı (2.688 m), doğuda Çaltepe (1.873 m), kuzeyde Asmalıdağ (2.643 m) başlıca yükseltilerdir. Asmalıdağ’ın güneydoğusunda en yüksek noktası 2.227 m’ye, ilçenin kuzeybatısında yükseltisi 1.500 m’ye ulaşan tepeler vardır. Kızılırmak Vadisi’nde yükselti 1.500 m dolayındadır. Yer şekillerinin oluşumunda, ilçeyi doğu-batı yönünde aşan Kızılırmak ile çevre dağlardan doğarak onu besleyen kolların önemli rolü vardır. Çengellidağ’dan doğan Kırıklı Çayı, Gürlevik Dağı’ndan doğan Tavşanlı Deresi, Kızılırmak’ı besleyen başlıca sulardır. Hafik ve Lota gölleri adıyla anılan birtakım küçük göller ilçe çevresinde yer alır. İlçede yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 8.8°C, tutarı 550 mm’dir. Yağışın büyük bölümü ilkbaharda düşer. Irmak boylarında kavak, söğüt ağaçları dışında bitki örtüsü cılızdır. Ekonomi, tarım (buğday, arpa, çavdar, fiğ, elma, armut), hayvancılık, hayvansal ürün üretimine (koyun yetiştiriciliği, peynir, yağ, yün üretimi, alım-satımı), yün, kilim ve halı dokumacılığına dayanır.

Sivas-Erzurum Karayolu üzerinde, Kızılırmak’a karışan bir su kıyısında, deniz düzeyinden 1.275 m yükseltide kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 37 km. uzaklıktadır. Eski adı Koçhisar olan ilçe, 1926’da Hafik adını aldı.


Leave A Reply