Halide Nusret Zorlutuna Kimdir? Kadın Yazarların Annesinin Hayatı ve Eserleri

0
Advertisement

Halide Nusret Zorlutuna kimdir ve ne yapmıştır? Kadın Yazarların Annesi olarak bilinen Halide Nusret Zorlutuna’nın hayatı, çalışmaları ve eserleri hakkında bilgi.

Halide Nusret Zorlutuna

Bodrum Meydan – Heykeli yapan Esra Sağlık, Foto: Uğur Sağlam

Halide Nusret Zorlutuna (1901 – 1984)

Türk şair, yazar ve öğretmendir. Halide Nusret, genç yaştan itibaren sosyal kuruluşlarda ve hayır cemiyetlerinde çalışmıştır. 1959’da Türk Anneler Derneği’nin kuruluşuna öncülük etmiş ve Türk Dil Kurumu’nun da kurucu üyelerinden olmuştur.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’ne devam etmiş ve özel olarak İngilizce öğrenmiştir. 1924’de Edirne Muallim Mektebi’ne öğretmen olarak atanan Halide Nusret, daha sonra sırasıyla Kırklareli, Kars, Ardahan, Urfa, Karaman, İstanbul ve Ankara’da çeşitli ortaokul ve liselerde bu görevi sürdürmüştür. Çocuk Esirgeme, Yardımseverler, Çocuk Hakları Koruma, Türk Kadınlar Birliği, Eski Muharipler, Soroptimistler gibi derneklerin üyeliklerinde ve Türk Anneler Derneği Genel Başkanlığı’nda bulunan Halide Nusret, şiir, fıkra, deneme, inceleme, anı, sohbet, hikaye ve roman türlerinde çeşitli eserler kaleme almış, sade dili, samimi üslubu ve güzel Türkçesi ile yazdığı yazılar ve şiirler büyük ilgi ile karşılanmıştır.

Halide Nusret Zorlutuna

Bodrum Meydan – Heykeli yapan Esra Sağlık, Foto: Uğur Sağlam

1975 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Kadın Yılı” olarak ilan edildiğinde “Kadının Sosyal Hayatını İnceleme ve Araştırma Derneği” tarafından düzenlenen sergi ve toplantıda Halide Nusret’e “Ümmü’l-Muharrirat” (Kadın Yazarların Annesi) ünvanı, 1983 yılında ise Basın Yayın Genel Müdürlüğü ile Türk Basın Derneği tarafından “Basın Mesleği’nde 50 Yıl Şerefli Hizmet” belgesiyle bir plaket verilmiştir.

Halide Nusret Zorlutuna

Kaynak 2

Halide Nusret Zorlutuna; (1901-1984) Şair, yazardır. İstanbul’da doğdu. Erenköy Kız Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okurken sınavları vererek öğretmen oldu. Edirne ve İstanbul’da görev yaptı. En son Ankara Kız Teknik Okulu’ndaki görevinden emekli oldu.

Advertisement

Şiirleri Türk Kadını, Kadın Dünyası, Milli Mecmua, Aydabir, Çınaraltı dergilerinde yayımlandı (1923- 43). 1975 yılında “Kadın Yazarların Annesi” ünvanını aldı.

Halide Nusret Zorlutuna coşkulu, yalın şiirleriyle, Cumhuriyet dönemi edebiyatımız içinde kendine bir yer edindi.

Bazı Eserleri:

Küller (1921), Sisli Geceler (1922), Geceden Tasan Dertler (1930), Gülün Babası Kim (1933), Tayla Türküsü (1943), Beyaz Selvi (1945), Yurdumun Dürt Bucağı (1950), Ellerim Bomboş (1967), Aşk ve Zafer (1978), Benim Küçük Dostlarım (1948), Bir Devrin Romanı(1978)


Leave A Reply