Hamdullah Suphi Tanrıöver Edebi Kişiliği

0
Advertisement

Hamdullah Suphi Tanrıöver’in kısa biyografisi ve edebi kişiliği ile ilgili bilgiler. Hamdullah Suphi Tanrıöver’in eserleri.

Hamdullah Suphi TanrıöverÜnlü bir yazarımızdır. Aynı zamanda, güçlü bir hatip olarak tanınmıştır. (Kalabalık karşısında, dinleyenleri iyiye, doğruya, güzele yöneltmek üzere yapılan, düzgün, etkili konuşmalara hitabe, bu konuşmaları yapanlara da hatip denir.) Hamdullah Suphi Tanrıöver 1886’da İstanbul’ da doğdu. Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra çeşitli okullarda öğretmenlik yaptı. Bu arada, İstanbul Üniversitesi’nde Türk ve İslam Sanatları dersleri okuttu. Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara’da görev aldı. Milletvekili oldu. İki kere Milli Eğitim Bakanlığında bulundu. 1931’de Bükreş Büyükelçiliğine atandı. 1944’te yurda döndükten sonra yeniden milletvekili seçildi. 1957’de siyasal hayattan çekildi. 1966′ da İstanbul’da öldü.

Hamdullah Suphi Tanrıöver, edebiyat hayatına Fecr-i Ati denilen edebiyat topluluğunda başlamıştı. İlk eserlerini şiir olarak verdi. Kısa bir süre sonra kendini bilimsel çalışmalara, Türkçülük akımlarına, hatipliğe adadı. Türk Ocakları’nda görev alarak yıllarca Türk fikir, sanat hayatının gelişmesi, Türk dilinin durulaşıp arılaşması için çalıştı. Türkiye Cumhuriyeti’nin gerek kuruluşundan önceki, gerek kuruluşundan sonraki yıllarda çeşitli yerlerde verdiği söylevlerle, konferanslarla ün kazandı. Ulusun kalkınması, kendi özbenliği içinde Batı uygarlığına ayak uydurması, Türkçe’nin gelişmesi için bu hitabeleriyle çok etkili, yararlı oldu.

Hamdullah Suphi Tanrıöver şiirlerini toplayıp kitap halinde bastırmamıştır. Kitapları söylevlerinin seçmelerinden meydana getirdiği Dağ Yolu ile Günebakan’dır. Bu ikinci kitapta makaleleri de bulunur.


Leave A Reply