Hamilelikte Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler

0
Advertisement

Hamileliğin ilk aylarında vücudunuzda ne gibi değişiklikler meydana gelir? Hamileliğin etkileri ve vücuttaki farklılıklar.

hamileHamilelikte Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler

Daha hamile kaldığınız gün, yumurtacık küçücükken, organizmanız, öbür yabancı maddelere karşı yaptığı gibi onu dışarı atmaya çalışmak bir yana, tersine, korumak ve canlı kalmasını sağlamak için hazırlıklara girişir. Gerçekten, yumurtanın dölyatağına (uterus) yerleşmesi (yuvalanma), bedeninizde hemen, sanki bedeniniz kendini daha önce embriyonun gereksinmelerini karşılamaya hazırlamış gibi çok büyük bir değişiklikler dizisini başlatır. Bu değişiklikler bütün organlarla ilgilidir; ruhsal durumunuz bile olaydan etkilenir. Bedeninizin temel işlevlerinde bir canlanma olur:

•Kalp atışlarınız ve kalp debiniz (dakikada her karıncık kasılması sırasında atılan kan hacmi) hızlanır.
•Toplam kan miktarının artması, alyuvarlarınızın biraz azalmasına (ama kansızlığa yol açmaz) neden olur.
•Tansiyonunuz biraz düşer.
•Solunumunuz hızlanır ve daha çok oksijen tüketmeye başlarsınız.
•İştahınız artarken, sindirim işlevinizin yavaşlaması, kabızlığa yol açabilir.
•Böbreklerinizin etkinliği artar ve sık sık idrar çıkarırsınız.
•Beden ısınız hep 37°C dolaylarındadır.
•Hormonlarınızın salgılanmasında da gerçek bir altüst oluş yaşanır. Yumurtlamadan sonra döllenme olmamışsa, sarı cisim (yumurtadan çıkmış foliküle verilen ad) parçalanır ve ondördüncü günden başlayarak hormon salgılaması sona erer. Bu hormonlar kan dolaşımınızda derece derece azalır ve sonunda âdet kanamanızın (regl) başlamasına yol açar. Oysa, yumurta döllenip, dölyatağınıza yerleşir yerleşmez, yukarıda sıralanan olayların hiçbiri gerçekleşmez. Sarı cisim, hamilelik sarı cismine dönüşür; ilk iki ay boyunca, önemli ölçüde hormon (özellikle östrojenler ve progesteronlar) salgılar. Eten (plasenta), bir yandan göbek bağı (kordonu) aracılığıyla siz ve bebeğiniz arasındaki besin alışverişini sağlarken, bir yandan da kendi hormon salgılamaya girişir: Özellikle gonadotropin ya da büyüme hormonu (kanınızda ölçülebilir).

Hamileliğinizin 6. haftasından başlayarak eten, sarı cismin işlevini üstlenir ve başlıca progesteron üreticisine dönüşür.

“Hamilelik hormonu” da denilen progesteron, yumurtlamanın hazırlanmasında ve yumurtanın yuvalanmasında önemli rol oynar. Beden ısınızın hep 37 °C dolayında olmasına da bu hormonun varlığı yol açar.

Advertisement

•Üreme organlarınızda da büyük değişiklikler olur. Yukarıda sözü edilen hormonların etkisiyle, bebeğin sığabilmesi için dölyatağınız gerilir ve hacmi artar. Başlangıçta 6 cm’yken, hamileliğinizin sonunda 32 cm olacaktır!

Göğüsleriniz, hamileliğinizin daha birinci ayından başlayarak süt vermeye hazırlanır: Şişerler; gerilir, ağırlaşırlar; hattâ ağrılı olabilirler.


Leave A Reply