Harold Pinter Kimdir?

0
Advertisement

Harold Pinter kimdir? İngiliz oyun ve senaryo yazarı olan Harold Pinter hayatı ve eserleri ile ilgili genel bilgiler.

Harold Pinter Kimdir?

Harold Pinter, (d. 10 Ekim 1930, Londra, İngiltere – 24 Aralık 2008, Hammersmith Hospital, Londra, Birleşik Krallık), İngiliz oyun ve senaryo yazarı. Yerleşik kuralları sorgulayan karmaşık yapıtlarıyla II. Dünya Savaşı sonrasında dünya çapında ün kazanmış, oyunlarında önemsiz konuşma, hafifseme ya da suskunluk gibi öğelerden yararlanarak karakterlerin konuşmalarının ardında yatan gerçek düşünceleri sezdirmeye çalışmıştır.

Harold Pinter
Yahudi bir terzinin oğluydu. Londra’da East End’deki bir işçi mahallesinde büyüdü. Küçük yaşta, oyunlarında önemli yer tutacak olan şiddeti yakından tanıdı. Çocukken, II. Dünya Savaşı sırasında Londra’nın bombalanmasına tanık oldu.

Kraliyet Tiyatro Akademisi’nde (RADA) oyunculuk öğrenimine başladıysa da, iki dönem okuduktan sonra okulu bıraktı. On sekiz yaşında askere çağrıldı, ama vicdani nedenlerle askere gitmeyi reddetti. Bu yüzden hakkında iki kez dava açıldı ve para cezasına çarptırıldı. 1950’de şiirleri Poetry London dergisinde yayımlandı. Pinter ertesi yıl Londra’daki Merkez Diksiyon ve Tiyatro Sanatları Okulu’nda yeniden oyunculuk derslerine devam etmeye başladı.

1951-52’de bir tiyatro topluluğunda oyuncu olarak İrlanda’yı dolaştı. (1968’de yayımlanan anı kitabı Mac bu dönemi anlatır.) 1954’ten 1957’ye değin David Baron adıyla taşradaki repertuvar tiyatrolarında oyunculuk yaptı. 1956’da oyuncu Vivien Merchant’la evlendi. Merchant sonradan Pinter’ ın oyunlarının en başarılı yorumcularından biri oldu. Pinter’ın ilk oyunu, 1957’de sahnelenen ve ilk yapıtlarının hemen hepsinde görülen kara güldürü havasını yansıtan tek perdelik The Room’du (Oda). The Dumb Waiter’ın (1957; Gitgel Dolap, 1962) ardından sahnelenen ilk uzun oyunu The Birthday Party (1958; yayımlanışı Doğum Günü Partisi, 1965; oynanışı Doğum Günü) Londralı izleyicileri düş kırıklığına uğrattı ve ancak bir hafta oynayabildi. Ama sonradan televizyona uyarlandı, başarıyla sahnelendi ve 1968’de filme çekildi.

Pinter ününü ikinci uzun oyunu The Caretaker (1960; Kapıcı) ile sağlamlaştırdı. 1963’te sinemaya uyarlanan oyun, eski bir akıl hastasının, erkek kardeşiyle birlikte kaldığı eve bir serseriyi getirişini konu alıyordu. Pinter bu oyunuyla, o sıralar çok gözde olan uyumsuzluk tiyatrosu anlayışının sıradan bir uygulayıcısı olmadığını göstermişti. Bunu, ABD’de profesör olan ve karısını ailesiyle tanıştırmak için Londra’ya, East End’deki babaevine dönen bir adamı anlattığı The Homecoming (1965; Yuvaya Dönüş) izledi.

Advertisement
Diğer Eserleri

Landscape (1969; Manzara), Silence (1969; Sessizlik), Night (1969; Gece) ve Old Times (1971; Eski Zamanlar) gibi sonraki oyunlarında sahne üstünde harekete çok az yer verdi. Pinter’ın sonraki başarılı oyunları arasında No Man’s Land (1975; Issız Topraklar) ve Betrayal (1978; İhanet) yer alır. Pinter 1970’lerde yönetmenliğe başladı; hem kendisinin, hem de başka yazarların oyunlarını sahneledi. Poems and Prose 1941-1977 (Şiirler ve Düzyazılar 1941-1977) adlı kitabı 1978’de yayımlandı. Pinter ayrıca radyo ve televizyon oyunlarıyla The Servant (1963; Genç Hizmetçiler), The Go-Between (1971; Arabulucu), The Last Tycoon (1976; Seni Kaybetmek İslemiyorum) ve The French Lieutenant’s Woman (1981; Fransız Teğmenin badını) gibi filmlerin senaryolarını da yazdı.

Pinter Mart 1985’te Arthur Miller’la birlikte PEN adına Türkiye’yi ziyaret ederek birçok yazar, bilim adamı ve sendikacıyla görüştü. Türkiye’deki izlenimlerinden esinlenerek yazdığı, işkenceyle ilgili One for the Road (Bir Tek Daha) ve dil yasağını konu alan Mountain Language (Dağ Dili) adlı kısa oyunları 1989’da Türkçeye çevrilerek tek bir kitap olarak yayımlandı.


Leave A Reply