Transkripsiyon ve DNA Replikasyonu Arasındaki Farklar ve Benzerlikler

0
Advertisement

Transkripsiyon ve DNA Replikasyonu nedir, nasıl gerçekleşir? Transkripsiyon ve DNA Replikasyonu arasındaki farklar ve benzerlikler nelerdir?

dna

Kaynak: pixabay.com

Transkripsiyon ve DNA replikasyonu, bir hücrede DNA’nın kopyalarını yapmayı içerir. Transkripsiyon DNA’yı RNA’ya kopyalarken, replikasyon DNA’nın başka bir kopyasını oluşturur. Her iki süreç de DNA veya RNA olmak üzere yeni bir nükleik asit molekülünün üretilmesini içerir; bununla birlikte, her işlemin işlevi çok farklıdır, biri gen ekspresyonunda, diğeri hücre bölünmesinde yer alır. DNA ve RNA bazı kimyasal benzerliklere sahip olsa da, canlı organizmalarda her molekül farklı işlevler yerine getirir.

Transkripsiyon

Transkripsiyon, DNA’nın RNA’ya kopyalanmasını içerir. DNA’nın genleri kodlayan kısmı, mRNA olarak bilinen haberci RNA’ya kopyalanır. İşlemdeki ilk adım, DNA sarmalının iki ipliğinin çözülmesi ve ayrılmasıdır. RNA polimeraz adı verilen bir enzim daha sonra DNA zinciri boyunca hareket eder ve tamamlayıcı RNA nükleotidlerini ona bağlar, tam bir mRNA dizisi oluşana kadar. mRNA, esasen belirli bir proteinin inşası için hücresel plandır. Çekirdekten sitoplazmaya gider ve burada gen ekspresyonu olarak bilinen bir süreçle proteine ​​çevrilir.

DNA replikasyonu

DNA replikasyonu, DNA’nın bir hücrede iki kopya olacak şekilde kopyalanması işlemidir. Bu, hücre bölünmesi veya mitoz için hazırlık olarak yapılır. Bir hücre bölünmeden önce, elde edilen yavru hücrelerin her biri için bir kopya olması için DNA’nın kopyalanması gerekir. İlk olarak, DNA gevşer ve sarmalın iki ipliği ayrılır. DNA polimeraz adı verilen bir enzim daha sonra her bir zincir boyunca hareket eder, tamamlayıcı nükleotidleri, DNA’nın yapı taşlarını bağlar ve birbirinin tam bir kopyası olan iki çift sarmallı sarmal ile sonuçlanır.

Benzerlikler

Hem DNA replikasyonu hem de transkripsiyon, tamamlayıcı nükleik asitlerin DNA’ya bağlanmasını içerir ve yeni bir DNA veya RNA zinciri verir. Yanlış bir nükleotid dahil edilirse her iki işlem de hatalara yol açabilir. DNA replikasyonundaki veya transkripsiyondaki bir hata, ya yavru hücrelerden birindeki DNA dizisini değiştirerek yanlış mRNA dizisinin transkripsiyonuna yol açarak gende bir değişikliğe neden olabilir veya mRNA’nın yanlış bir baz çifti içermesine neden olarak, yanlış protein dizisinin çevrilmesiyle sonuçlanır.

Farklılıklar

DNA replikasyonu hücre bölünmesi için hazırlanırken, transkripsiyon protein translasyonu için hazırlanırken gerçekleşir. DNA replikasyonu, hücrelerin büyümesini ve bölünmesini uygun şekilde düzenlemek için önemlidir. Hücre belirli büyüme faktörlerinden yoksunsa DNA çoğalmaz, böylece hücre bölünme hızı kontrol altında tutulur. DNA’nın transkripsiyonu, gen ekspresyonunu düzenleme yöntemidir. Tüm hücrelerimiz, tüm genlerimizin kopyalarını içermesine rağmen, her hücre yalnızca o hücrenin işlevleri için gerekli olan genleri ifade eder veya çalıştırır. Transkripsiyon yalnızca bir gen açıldığında gerçekleşir.

Advertisement

Leave A Reply