Hatır İçin Çiğ Tavuk Yenir Nedir? Atasözünün Anlamı ve Açıklaması

0
Advertisement

Hatır için çiğ tavuk yenir ne demektir, bu atasözü ile ne anlatılmak istenmiştir? Hatır için çiğ tavuk yenir atasözünün anlamı ve açıklaması.

Hatır İçin Çiğ Tavuk Yenir
Hatır İçin Çiğ Tavuk Yenir

Atasözü : Hatır için çiğ tavuk yenir.
Açıklaması : İnsan sevdiği kişinin isteğini geri çevirmeyerek, zor olsa da yerine getirir.

DOST

Kişinin dostu için yapamayacağı şey yoktur.

Dost, birinin iyiliğini isteyen, onu içten seven kimsedir. Ayrıca birbirleriyle iyi geçinen kimseler veya ülkeler için de dost kavramı kullanılır. Dostlar iyi günde de kötü günde de insanın yanında olurlar. Kişi, arkadaşlarını akıllı, sadık, dürüst, sır saklayan ve sevecen kimselerden seçer.

Seven insan, sevdiğini mutlu etmek için elinden geleni yapmaktan kaçınmaz. Yapması gereken davranış, suç sayılan bir davranış olmadığı sürece, sevilen kişinin mutluluğunu arttıracaksa, sevgisinin ölçüsü olacaksa yapılmasında bir sakınca görmez. Çünkü sevgi fedakârlık ister. Bu fedakârlığın da karşılıklı olması beklenir. Sevdiğimizden yalnız bizi mutlu edecek bir davranışı nasıl bekliyorsak, yerine göre bizim de aynı davranışı göstermemiz gerekirmelidir. Kusursuz insan olmayacağını da akıldan uzak tutmamak gerekir. Kusursuz dost arayan yalnız kalır.

Atasözünün Açıklaması

İnsanlar sosyal varlıklardır ve toplulukların bir parçası olarak yaşarlar. Bu sosyal hayatın sonucunda yapılan iyilikler, yardımlaşmalar kaçınılmazdır. İnsanlar belli kişileri severler ve güvenirler. Her insan için geçerlidir ve kaçınılmazdır, kaçınılmasın da zaten… Bu sevdiğimiz, bize vaktiyle yardımı veya iyiliği dokunmuş, aynı sofrada yemek yiyip, paylaşımlarımızın olduğu insanları kırmak istemeyiz. Elimizden geldiğince bu insanların isteklerini yerine getirmeye onları mutlu etmeye çalışırız. Bu durum karşılıklıdır. Biliriz ki o insanlar da bizim için aynısını yapar, üzüp kırmamaya, isteklerimizi geri çevirmemeye çalışır. O yüzden bir miktar sıkıntı yaşatacak olsa da isteklerini gerçekleştiririz.

Advertisement

Bu atasözünde yaşadığımız sıkıntı çiğ tavuğun yenilmesine benzetilmiştir. Sevilen kişi uğruna çiğ tavuğun dahi yenilebileceği vurgulanmıştır. Çünkü o insanın vaktiyle bizde hatırı oluşmuştur. Mecazi yada abartılı gibi görünse bile bu atasözü gerçek anlamında kullanılabilir. Örneğin çok sevdiğiniz bir arkadaşınızın sizin için özenmiş ve yemek hazırlamış olduğunu düşünün. Pişirdiği tavuğun içi çiğ kalmış diyelim. Size hazırladığı yemekten çok mutlu ve gururlu olan o arkadaşınızı kırıp tavuğun kusurunu söylemiydiniz yoksa çok güzel olmuş diyerek bir miktar yer miydiniz?


Leave A Reply