Hatmi Çiçeği, Özellikleri Faydaları Yetiştirilmesi ve Kullanımı Hakkında Gerçekler

0
Advertisement

Hatmi çiçeği nasıl bir bitkidir? Hatmi çiçeğinin özellikleri, faydaları, kullanımı, yetiştiği ortamlar hakkında bilgi.

hatmi çiçeği

Kaynak: pixabay.com

Hatmi Çiçeği Hakkında Bilgi

Hatmi; Bir süs bitkisidir. Bazı cinslerinin kökleri, çiçekleri hekimlikte kullanılır. Ebegümecigillerden olan hatmi, aynı familyadan olan gülhatmiyle akrabadır. Hatminin anavatanı Hindistan ve Güney Avrupa’dır.

Hatmi, suyunu iyi çeken, zengin topraklarda iyi yetişir. Temmuzdan eylüle kadar çiçek verir. Çiçekleri sarıdan kırmızıya, mora kadar türlü renklerde olur. Geçmiş çiçekler zamanında koparılırsa çiçek verme süresi daha da uzar. Çiçek zamanı geçince bitki kesilmeli, yalnız tohum için birkaç kök bırakılmalıdır. Hatminin çiçek ve yaprakları bir tek gövde üzerinde bulunur. Bu gövde tüylüdür. Hatmi yaprakları ebegümeci yaprağına benzer, yalnız, daha küçüktür.

Hekimlikte hatminin köklerinden, çiçeklerinden çeşitli ilâçlar yapılır. 10 gr. kuru hatmi kökü 1 litre suda çay gibi haşlanır, göğüs nezlelerinde yumuşatıcı ilâçlarla karıştırılarak kullanılır. 3 gr. hatmiyi 1 litre suda kaynatarak dişeti, ağız ve boğaz iltihaplarında yumuşatıcı bir gargara suyu elde edilir. Barsak iltihaplarında hatmi suyu ile yapılan lâvmanlar faydalıdır. Ayrıca, hatmiden ebegümeci, menekşe, sığırkuyruğu, devetabanı gibi bitkilerle karıştırıp çay gibi haşlayarak bir göğüs ilâcı yapılır.

hatmi çiçeği

Kaynak: pixabay.com

Hatmi Çiçeği Hakkında Gerçekler

  • Hatmi çiçeği, birkaç yan dal geliştiren basit, dik bir gövdeye sahiptir. Genellikle 3 ila 4 fit yüksekliğe kadar büyür.
  • Hatmi çiçeği, dişli kenarlı kalın, oval veya kalp şeklinde yapraklara sahiptir. Yapraklar mavimsi yeşil renktedir ve her iki yüzeyi tüylerle kaplıdır. Gövde üzerinde spiral olarak düzenlenmiştir.
  • Hatmi çiçeği, yüzeyde sert ve içi lifli kalın kazık kök geliştirir.
  • Hatmi çiçeği, menekşe rengi bir belirti ile beyaz çiçekler üretir. Salkım adı verilen çok dallı çiçeklenme şeklinde düzenlenirler. Hatmi, Ağustos ve Eylül aylarında çiçek açar.
  • Hatmi çiçeği, disk şeklinde tüylü meyveler geliştirir.
  • Hatmi çiçeği tohumları koyu kahverengi renkli, böbrek şeklinde ve pürüzsüzdür.
  • Hatmi çiçeğinin Latince adı Althaea officinalis’tir. Bu bitkinin tıbbi özelliklerine atıfta bulunur (althaea, Latince “iyileştirmek” anlamına gelir).
  • Hatmi, boğaz ve mide ülserlerinin tedavisinde ve bağırsak, solunum ve idrar yolu mukus zarı iltihabını yatıştırmak için kullanılır. Hatmi özü, geleneksel Çin tıbbında emziren kadınlarda emzirmeyi uyarmak için kullanılır.
  • Sıçanlarda yapılan araştırmalar, çiçeğin özünün mide ülserlerinin iyileşmesini kolaylaştırdığını ve trombosit agregasyonunu ve kandaki yüksek lipid seviyesini normalleştirdiğini gösterdi.
  • Hatmi yenilebilir bir bitkidir. Kök genellikle soğan ve tereyağı ile karıştırılırken, çiçekler ve taze yapraklar salata şeklinde tüketilebilir.
  • Ticari olarak hatmi olarak bilinen popüler şekerlemenin tarifi eski Mısır’dan gelmektedir. Eski Mısırlılar, kökünden gelen özü fındık ve balla karıştırarak hatmi hazırlıyorlardı. Hatmi modern versiyonu biraz farklıdır. 19. yüzyıldan itibaren hatmi kökü marşmelov yapımında kullanılmamaktadır (jelatin ve şurup günümüzde ana maddelerdir).
  • Orta Doğu’da popüler bir tatlı olan helvanın tatlandırılması için hatmi kökü kullanılmaktadır.

    Hatmi çiçeğinin tüm parçaları (özellikle kök), cildi nemlendiren zengin müsilajin özsu kaynağıdır. Bu madde kozmetik endüstrisinde cilt bakım ürünlerinin üretiminde kullanılmaktadır.

  • Kökten çıkarılan özsuyu tutkal üretiminde kullanılabilirken, tohumdan çıkarılan yağın vernik ve boya endüstrisinde uygulaması vardır.
  • Hatmi çiçeği çok yıllık bir bitkidir, bu da yaşam döngüsünün vahşi doğada iki yıldan fazla sürdüğü anlamına gelir.

Advertisement

Leave A Reply