Hava Şehitlerini Anma Günü (15 Mayıs)

0
Advertisement

Hava şehitlerini anma günü ne zaman ve ne amaçla kutlanmaktadır? Önemi ve hakkında bilgi.

Hava Şehitlerini Anma Günü (15 Mayıs)

Hava Şehitlerini Anma Günü İle İlgili Yazı

İnsanlık, var olduğundan beri uçma konusundaki isteklerini, bir türlü gerçekleştirememiştir. Fakat bu konudaki uğraşılarını asla bırakmamıştır.

İnsana hayal gibi gelen bu düşünce, 1876 yılında ilk ürünü vermiş ve uçuş denemeleri yapılmıştır. 1903’ten sonra olumlu sonuçlar alınmaya başlanmıştır.

17. yüzyılda, Hezarfen Ahmet Çelebi, Galata Kulesinden Üsküdar’a kadar uçmuştur.

1783’de ise Montgolfier Kardeşler balonla uçmayı denemişler. Kağıttan yapılan balon ile 300 metre kadar yükselmişlerdir. 1785’de ise, Amerikalı Jefferies ile Fransız Pierre Blanchard balonla Manş Denizi’ni geçmişlerdir.

Advertisement
GÜNÜN TARİHÇESİ

Birinci Dünya Savaşı’nda Binbaşı Fazıl Bey tek başına beş İngiliz savaş uçağı ile İstanbul üzerinde çatışmaya girmiştir. Bu saldırıda bir düşman uçağına hasar vermiş kendisi yara aldığı halde uçağı alana indirmemiştir. Onun bu davranışı milli bir kahraman olmasını sağlamıştır. Kurtuluş Savaşı esnasında da Anadolu’ya geçmiş savaş boyunca Uçak Bölüğü Komutanlığı yapmıştır.

27 Ocak 1923 Fazıl Bey ve öğrencisi astsubay Emin ile uçuş esnasında uçağı arızalanarak yere çakılmış ve şehit olmuşlardır.

Bu günü, Hava Şehitleri Anma Günü olarak benimsendi ve yıllarca devam etti. Fakat havaların soğuk olması, katılımı azalttığı için 15 Mayıs tarihi olarak değiştirildi. Böylece 15 Mayıs gününü 1935 yılından beri Hava Şehitleri Anma günü olarak kutlarız. Bugün, genç kuşaklara, havacılığın önemini ve havacılık sevgisini vermeye çalışılır.

ÖZLÜ SÖZLER

* Yarının tehlikeleri, göklerden gelecektir. Ansızın gelebilecek tehlikelere karşı koymak için, havacılığın gereği daha iyi belirmiştir. Bu nedenle havacılığa hazırlanmalıyız.

* Göklerine sahip olmayan bir ulus, vatanını koruyamaz.

* Türk çocuğu, her işte olduğu gibi havacılıkta da en yüksek düzeyde, gökte seri bekleyen yerini az zamanda dolduracaksın. (Mustafa Kemal Atatürk)

Advertisement

Hava Şehitlerini Anma Günü (15 Mayıs) – Yazı – 2

1914 yılı havacılık tarihimizin ilk şehitlerinin verildiği yıldır. Yüzbaşı Fethi, Sadık ve Nuri Bey adlarındaki kahraman pilotlar Mısır’a giderken Arabistan’da Taberiye Gölü civarında uçakları düşmüştür. Şehit pilotlar Şam’da toprağa verilmiş anıları için İstanbul’da Fatih semti parkında bir anıt dikilmiştir. Bu nedenle her yıl 15 Mayıs’ta tüm hava şehitlerini anmak için tören düzenlenir. Hava şehitleri Anıtı’na çelenkler konur, havacılığımızın gelişmesi konusunda konuşmalar yapılır.

Yurdumuzda Cumhuriyet’in ilanından sonra havacılık alanında ilerlemeler olmuştur. 1925 yılında Türk Hava Kurumu (Tayyare Cemiyeti), 1935 yılında Türk Kuşu kurularak hizmete girdi. Bu kurumlarda hevesli gençlere havacılık dersleri verildi. Bu arada sivil havacılığımız da gelişti. 1956 yılında Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı kuruldu.

Sivil Havacılığımızın gelişmesi sonucu Türk kadınları da bu kurumda görev aldı. İlk kadın havacılarımız Belkis Şevket Hanım ve Sabiha Gökçen’dir.


Leave A Reply