Hava Şehitlerini Anma Günü İle İlgili Yazı

0
Advertisement

Hava Şehitlerini Anma Günü ne zaman ve ne amaçla kutlanır? Hava Şehitleri ile İlgili Atatürk’ün sözleri.

Hava Şehitlerini Anma Günü (15 Mayıs)

HAVA ŞEHİTLERİNİ ANMA GÜNÜ

15 Mayıs

Karaları,denizleri, gökleri ile bölünmez bir bütün olan güzel yurdumuz Türkiye’de 15 Mayıs günü, hava şehitlerini milletçe andığımız “HAVA ŞEHİTLERİNİ ANMA GÜNÜ“dür.

Her yıl ülkemizde, 15 Mayıs günü büyük bir saygıyla, minnet ve gurur duyguları ile içtenlikle anılır.

Uçmayı başarmak ve uçakları uçurmak yolunda, yurdumuzu ve milletimizi göklerimizde korumak uğrunda, insanlık ve barış uğruna canlarını veren hava şehitlerimiz, bizlere ve dünyaya örnek ve önder olanlardır.

Advertisement

1630 yılında HAZERFEN AHMET ÇELEBİ, Osmanlı İmparatorluğu zamanında İstanbul Galata Kulesinden kanat takarak uçmuş, İstanbul Boğazını geçerek Anadolu yakasına inmiştir. İnsanların uçmayı gerçekleştireceğinin ilk isbatı olan bu Türk önderinin başarısı, dünya milletlerine de örnek olmuş, bu uğurdaki çalışanlara inanç ve güç kaynağı olmuştur. Amerika Birleşik Devletlerinde ve Avrupa ülkelerinde uçmak ve uçak yapımı çalışmalarına önem verilmiştir. Birçok taşıma aracı olmakla birlikte, yurt savunmasında da kullanılmaya başlanmıştır. Uçak sanayisi hızla ilerlemiş ve büyük gelişmeler sağlanmıştı. Günümüzde bütün teknik yeniliklere sahip, ses hızını aşan yolcu ve savaş uçakları yapılmıştır. Ülkelerin korunmasında havacılık büyük önem kazanmıştır.

Bu konudaki çalışmalar, yurdumuzda askeri alanda başlamıştır. 1911-1912 yıllarında Türk Hava Kuvvetleri kurulmuştur. Türk subayları Avrupa’ya havacılık eğitimi için gönderilmiştir. İlk Türk pilotları, Fransa ve ingiltere’de eğitim gören Hüseyin Münif Öğretmen, Sadi Fuat Bey, Fazıl Bey, Fethi Bey, Sadık Bey ve Nuri Beydir. Bunlardan ilk sivil pilotumuz Hüseyin Münif Bey ile Veteriner öğretmen ile Sadi Fuat Beylerdir.

İlk Kadın Pilotumuz

İlk kadın pilotumuz da Atatürk’ün sayesinde yetişen Sabiha Gökçen’dir.

Ülkemizde Devlet hava Yolları 1938’de Türk Hava Yolları da 1956’da kurulmuştur.

İlk savaş pilotlarımızdan Fethi Bey, görevli olarak Mısır’a giderken uçağı düştü ve şehit oldu. Fethi Bey’in arkadaşları olan Sadık ve Nuri Beyler de Fethi Beyi aramaya giderken Toroslar üzerinde uçakları düştü ve şehit oldular. Yine ilk savaş pilotlarımızdan Fazıl Bey, Birinci Dünya Savaşı’nda istanbul semalarında ingiliz uçakları ile tek başına savaşıp büyük başarı kazandı. Kurtuluş Savaşı başlayınca Anadolu’ya geçti. Havacılık konuşunda büyük görevleri başardı. Ancak 27 Ocak 1923 günü yaptığı bir uçuşta uçağının motoru bozularak düştü ve şehit oldu.

Bu şehitlerimiz, bugünün pilotlarının yetişmesinde, havacılığımızın gelişmesinde ve yurt savunmasında ilk temelleri atan kişilerdir. Geleceğe güven ve umut veren kişilerdir. Canlarını vatanı ve milleti, dünya barışı için veren bütün şehitlerimizi yalnız 15 Mayısta değil, hayatımız boyunca anıyor, kalbimizde yaşatıyoruz. Hepsinin ruhları şad olsun.

Advertisement
ATATÜRK’TEN DEYİŞLER

“İstikbal (gelecek) göklerdedir.”

“Havacılığımız, bütün ordu ve donanmamız gibi vatanı korumaya hazır kahramanlardır. Büyük millet, bu soylu evlatlarıyla kendini mutlu sayabilir.”

“Her yılın 15 Mayıs’ında her şehir ve kasabalarımızda, aziz Türk hava şehitlerimizin hatıralarını anmak için toplanır, kabirlerine gider, mersiyeler okur,onlara layık törenler tertip ederiz. Cesetleri toprakta, ruhları kalplerimizde olan bu kahramanları yılda bir defa değil, her gün her saat her dakika hatırdan çıkarmamak gerekir.”


Leave A Reply