Havacılık ve Uzay Mühendisi Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır? Görevleri

0
Advertisement

Havacılık ve Uzay Mühendisi nedir ve nasıl olunur? Havacılık ve Uzay Mühendisleri ne iş yapar, çalışma ortamları ve iş olanakları nelerdir? Nerelerde çalışabilirler?

Havacılık ve Uzay Mühendisi Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Hava-uzay mühendisleri uçak, uzay aracı, uydu ve füzeler tasarlar. Ayrıca, tasarıma göre çalıştıklarından emin olmak için prototipleri test ediyorlar.

Havacılık ve Uzay Mühendisi

Ne İş Yapar?

Hava-uzay mühendisleri tipik olarak aşağıdakileri yapar:

  • ***Uçak ve havacılık ürünlerinin tasarımını, üretimini ve testini yönetir ve koordine eder
  • ***Teknik ve finansal olarak uygun olup olmadıklarını belirlemek için proje önerilerini değerlendirir
  • ***Önerilen projelerin güvenli uçak ve parçalarla sonuçlanıp sonuçlanmayacağını belirler.
  • ***Ürünlerin mühendislik prensiplerini, müşteri gereksinimlerini ve çevresel zorlukları karşıladığını görmek için tasarımları değerlendirir
  • ***Tasarım yöntemleri, kalite standartları, teslimattan sonraki sürdürülebilirlik ve tamamlanma tarihleri ​​için kabul kriterleri geliştirir
  • ***Projelerin kalite standartlarına uygun olmasını sağlar
  • ***Sorunlu kaynakları ve olası çözümleri belirlemek için arızalı veya hasarlı ürünleri inceler

Havacılık ve uzay mühendisleri havacılık, savunma sistemleri ve uzay aracında kullanılmak üzere yeni teknolojiler geliştirebilirler. Genellikle aerodinamik sıvı akışı gibi alanlarda uzmanlaşırlar; yapısal tasarım; rehberlik, navigasyon ve kontrol; enstrümantasyon ve iletişim; robotik; ve itme ve yanma çalışma konu başlıklarıdır.

Havacılık-uzay mühendisleri, ticari ve askeri uçaklar ve helikopterler; uzaktan kumandalı uçak ve rotor uçakları; fırlatma araçları ve uydular dahil uzay aracı; ve askeri füzeler ve roketler tasarlar.

Advertisement

Havacılık-uzay mühendisleri genellikle bir veya daha fazla ilgili alanda uzmanlaşır: aerodinamik, termodinamik, gök mekaniği, uçuş mekaniği, tahrik, akustik ve rehberlik ve kontrol sistemleri gibi.

Eğitimi:

Havacılık ve Uzay Mühendisliği mesleğinin eğitimi, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi “Uzay Mühendisliği” bölümü ile Mühendislik Fakültesi “Havacılık ve Uzay Mühendisliği” bölümünde verilmektedir. Eğitim süresi 4 yıldır.

Nerelerde Çalışır?

Uçak, füze, ulusal savunma sistemleri veya uzay aracı tasarladıkları veya inşa ettikleri endüstrilerde çalışırlar. Hava-uzay mühendisleri öncelikle analiz ve tasarım, üretim, araştırma ve geliştirme yapan firmalar ve devlet için çalışabilirler. Türkiye’de çalışabileceği firmalar TÜBİTAK, ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, Marmara Araştırma Enstitüsü, TAI (TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayi), TEI (TUSAŞ Motor Sanayi), THY ve özel havayolları, ARÇELİK, NETAŞ, TEKFEN, ELIAR, DATACORE, İTÜUHUZAM, INTA, Hava İkmal Bakım Merkezleridir.

Havacılık mühendisleri zamanlarının çoğunu ofis ortamında geçirir; çünkü modern uçak tasarımı, gelişmiş bilgisayar ekipmanı ve yazılım tasarım araçları, modelleme ve testler, değerlendirme ve eğitim için simülasyonların yapılması gerekir.

Havacılık-uzay mühendisleri, uçak, uzay aracı ve bileşenlerinin tasarım ve yapımında yer alan diğer profesyonellerle birlikte çalışır. Bu nedenle, iyi iletişim kurabilmeleri, işleri yönetilebilir görevlere bölebilmeleri ve başkalarıyla ortak bir hedefe doğru çalışabilmeleri gerekir.

Havacılık ve Uzay Mühendislerinde Bulunması Gereken Özellikler;

Havacılık-uzay mühendisleri ayrıca aşağıdaki özel niteliklere de sahip olmalıdır:

Advertisement

Analitik beceri. Havacılık-uzay mühendisleri, gereksinimleri karşılamayan tasarım öğelerini tanımlayabilmeli ve ardından performanslarını iyileştirmek için alternatifler oluşturmalıdır.

İş becerileri. Havacılık ve uzay mühendisleri tarafından yapılan çalışmaların standartları karşılaması gerekir. Bu standartlara uymak, standart ticaret uygulamalarının yanı sıra ticaret hukuku bilgisini de gerektirir.

Eleştirel düşünme becerileri. Havacılık-uzay mühendisleri, bir takım sorunları gereksinimlere çevirebilmeli ve belirli bir tasarımın neden işe yaramadığını çözebilmelidir. Doğru soruyu sorabilmeli, sonra kabul edilebilir bir cevap bulabilmelidir.

Matematik becerileri. Havacılık-uzay mühendisleri çalışmalarında analiz, tasarım ve sorun giderme için matematik, trigonometri ve diğer ileri konulardaki prensipleri kullanırlar.

Yazma Becerileri. Havacılık-uzay mühendisleri, tasarımlarını açık bir şekilde anlatan kağıtlar yazabilmeli ve ileride referans olması için dokümantasyon oluşturabilmelidirler.


Leave A Reply