Havuzda Japon Balığı Nasıl Üretilir?

0
Advertisement

Japon balıklarının üretilmesinde havuz yöntemi nasıldır? Japon balığı üretim yöntemleri hakkında bilgi.

JAPON BALIKLARININ ÜRETİLMESİNDE HAVUZ YÖNTEMİ

Bu balık özellikle muntazam beton çeperli havuzlarda üretilir.

Üretim çok sayıda yavru elde etmeyi amaçlamıyorsa, iki dişi, üç erkekten meydana gelecek, aranılan özelliklere uygun beş ergin Japon Balığı bulundurmak idealdir. Ancak üretimden amaç, yüksek sayılarda yavru elde etmekse, havuzda dişi ve erkeği eş sayıda bulundurmak yapılacak en doğru davranıştır.

Japon Balıkları yumurtalarını genellikle Nisan başıyla, Mayıs ortalarında dökmeye başlarlar. Ancak daha önceden, özellikle Eylül, Ekim ve Kasım aylarında, aşırı bir beslenmeye gitmemek şartıyla, damızlık balıkları su kurdu, su piresi gibi canlı yemlerle gereği oranında beslemeye aşırı özen gösterilmelidir.

Damızlık olarak ayrılan Japon Balıklarının erkeklerini, yumurta dökme zamanı olarak tahmin edilen günden bir süre önce ayırmak yerinde bir davranış olacaktır. Böylece yumurta dökme anını tespit etme imkanı bulacağınız gibi erkeklerin, dişi balıkları daha büyük bir hırsla kovalamasını da sağlamış olacaksınız.

Advertisement

Yumurta dökme anı yaklaştığında havuzun suyu değiştirilmemelidir. Bu arada ebeveynleri aşırı beslenmeden korumak, su kurdu, su piresi gibi canlı yemlerle beslemeye özen göstermek lazımdır. Suyun ısısının yükselmesi, veyahut yağmurların yağmasıyla birlikte balıklar on gün içinde, yahut onuncu günün bitiminde yumurta bırakmaya başlayacaklardır. Bu daha önce yapılan araştırma ve deneylerin sonuçlarıyla kesinlik kazanmıştır. Yavrulama havuzunun suyu, bir önceki gün değiştirildiğinde, ertesi gün ergin balıkların harekete geçtiği görülür. Öyle ki bu hareketli günün sabahında, yumurta yatağı, ki bu yatak Myriophyllum gibi yumurtaları gizleyebilme özelliğini taşıyan otlardan meydana getirilmiştir, bir yumurta deposuna dönüşür (151-152) Resimlerde Japon Balığı üretimine uygun iki tip havuz görüyorsunuz Beş ergin balığın yumurta döktüğü havuzun büyüklüğü 4×4 ayaktan, derinliği 5 ayaktan küçük olmamalıdır. Yumurtlayan balıkların çoğu geniş bir yumurtlama alanını gerektirirler. Yumurta dökümünden hemen sonra suyu mümkün olduğu kadar çalkalamadan sakınarak, yumurtaları veya ebeveynleri havuzdan çıkartmak, onları bir diğerinden ayırmak gerekir.

Yumurtalar bir kaç gün sonra çatlar ve yavrular çıkar. Ancak bu küçük balıklar, belki de kurtçuk demek daha doğru olur, yüzemez ve kendi güçleriyle hareket edemezler. Bulundukları bitki yaprağına veya havuzun çeperine yapışık ve asılı kalırlar. Bu asalak devre içinde, karınlarında mevcut sarı renkteki torbacıkta depolanmış besinin dışında besin alma yetenekleri de yoktur.

Üç dört gün içinde bulundukları yerde serbestçe dolaşabilme imkanına kavuşurlar. Bunlara besin olarak her sabah suda eritilmiş tavuk yumurtası sarısı verilebilir.

Bu besin, 10 cc suda iki yumurta sarısının eritilmesi ve bunun ince tülbent veya pamuktan geçirilmesiyle elde edilir. Hazırlanan bu karışım iyice çalkalandıktan sonra havuzun her yerine dağıtabilecek biçimde suya serpilir. Bu besinle yemlenen küçük yavruların karınlarının sarı bir renk aldığı kolayca fark edilir.

Yumurta sarısı ile hazırlanan bu yemlemeye 7 gün devam edilir. Yumurta sarısı ile birlikte enfüzvuar verilmesi de iyi bir tedbirdir. Bir haftanın sonunda küçük su kurtçukları, ufak su pireleri ile kıyılmış kurtlar verilebilir. Bütün bu besinler yavruların süratli gelişmesini sağlayacaktır.

Üretici, yavru balıklar için eğer karides yumurtası bulabiliyorsa, Su kurdu, su piresi bulmak için uğraşmasına ve üzülmesine gerek yoktur. Bu da yavruların gelişmesi için yeterli bir besindir.

Advertisement

Bir aydan sonra yavrular kuru yemle de beslenebilirler. Her ne kadar canlı yemler yavrular İçin temel besinlerde kuru yemlerden bir ölçüde yararlanılabilir. Yalnızca kuru yemleme yapmanın pek çok sakıncası vardır


Leave A Reply