Hayvanlar Alemi Sınıflandırılması, Kaça Ayrılır? Omurgasızlar, Kordalılar

0
Advertisement

Hayvanlar alemi nedir? Hayvanlar alemi nasıl sınıflandırılır, özellikleri nelerdir? Hayvanlar aleminde omurgasızlar, kordalılar ve omurgalıların özellikleri.

hayvanlar-siniflandirma

HAYVANLAR ÂLEMİ

HAYVANLAR ÂLEMİ, omurgasız ve omurgalı hayvanlar olmak üzere başlıca iki büyük gruba ayrılır. Bunlar çok hücreli, hetorotrof, çoğu serbest hareket edebilen canlılardır. Süngerler, Sölenterler, Yassı Solucanlar, Yuvarlak Solucanlar, Halkalı Solucanlar, Yumuşakçalar, Kabuklular, Böcekler, Araknidler, Çiyanlar, Kırkayaklar ve Derisi Dikenliler omurgasız hayvanlar grubunu meydana getirir. Kurbağalar, Sürüngenler, Kuşlar ve Memeliler ise omurgalı hayvanlar grubuna girer.

Solucan Türleri ve Özellikleri

Kaynak: pixabay.com

Omurgasızlar

Süngerler, hem tatlı sularda hem de denizlerde yaşarlar. Çok hücreli hayvanların en basitidir. Vücutlarında, “por” adı verilen çok sayıda delikler vardır. İskeletleri organik-inorganik maddelerden meydana gelmiştir.

Sölenterler vücut merkezinde bir sindirim boşluğuna sahiptirler. Bu boşluk hem ağız, hem de anüs işini görür. Vücutları iki hücre tabakasından oluşmuştur. Dış hücre tabakasında yakıcı kapsüller vardır. Bunlar canlıyı düşmanlarına karşı korur. Deniz anası, Hidra ve Mercanlar Sölentereler’dendir.

Yassı Solucanların vücutları yassı, oval ve uzundur. Çoğu parazit yaşayan canlılardır. Vücutları üç hücre tabakasından oluşmuştur. Sindirim sistemleri tam olarak gelişmemiştir. Aynı açıklık hem ağız hem de anüs ödevini görür. Sinir ve üreme sistemleri vardır. Karaciğer kelebeği Planaria ve Tenyalar en tanınmışlarıdır.

Advertisement

Yuvarlak Solucanları‘ın vücutları yuvarlak ve uzundur. Sindirim sistemlerinde ağız ve anüs olmak üzere iki açıklık vardır. Bitki ve hayvanlarda parazittirler. Bazıları da toprakta ve sularda serbest yaşarlar. Bağırsak solucanı ve Kancalı kurt gibi tanınmış olanları vardır.

Halkalı Solucanlar‘ın vücutları birbirine benzeyen çok sayıda halkalardan meydana gelmiştir. Sindirim sistemleri özel bölmelere ayrılmıştır. Kapalı dolaşım görülür. Bir baş bölgesi ayırt edilebilir. Toprak solucanı ve sülük bunlardandır.

Yumuşakçaların vücutları yumuşak ve kabukludur. Dıştan bölmesiz görülür. Karın bölgesinde kaslı bir ayakları vardır. Solungaçları ile solunum yaparlar. Ahtapot, midye ve salyangoz yumuşakçalardandır.

Kabukluların dış iskeletleri vardır. Eklemli üyelere sahiptirler. Tatlı sularda ve denizlerde yaşarlar. Besin ve ekonomik değeri sebebiyle özel olarak üretilen türleri de mevcuttur. Karides, yengeç ve ıstakoz kabukluların en tanınmışlarındandır.

Siyah Örümcek

Örümcekler, Akrepler ve Keneler “Arachnida” sınıfını oluştururlar. Eklemli dört çift ayak taşırlar. Erginlerinde anten bulunmaz.

Advertisement

Çok Ayaklılar da vücut uzun ve bölmelidir. Her bölmede ayak bulunur. Çıyanlarda her bölmede bir çift, Kırkayakta ise her bölmede iki çift bacak vardır.

Böcekler en geniş hayvan grubunu oluşturur. Çoğu türleri karada yaşar. Vücutları genel olarak baş, göğüs ve karın olmak üzere üç bölgeye ayrılır. Çoğunlukla üç çift bacağa ve iki çift kanada sahiptirler; solunum trakelerle yapılır. Bit, arı, çekirge, kelebek, karasinek, kız böcekleri ve ipek böceği bunlardandır.

Derisidikenlilerin vücutları dikenli olup, bunların hepsi deniz hayvanlarıdır. Beslenme ve hareket, kanal ve tüp ayakların oluşturduğu su dolaşım sistemiyle sağlanır. Solunum, deri solungaçları ya da vücut boşluğuna bağlı dış keseler yardımıyla yapılır. Deniz hıyarı, deniz kestanesi ve deniz yıldızı başlıca derisi dikenlilerdendir.

Kordalılar

Kordalılar, sindirim sistemi ile sinir kordonu arasında “notokord” denilen basit bir iskelet yapısına sahiptir. Yutak bölgesinde solungaç yarıkları ve sırtta bir sinir kordonu bulunur. Bu grubun en tipik örneği Amfiyoksüsdür.

Omurgalılar

Balıklar (Pisces)‘ın kemik ve kıkırdaktan oluşmuş iç iskeletleri vardır. Kıkırdaklı ve kemikli balıklar genellikle yüzgeçli ve pullu hayvanlardır. Denizlerde ve tatlı sularda yaşarlar. Solungaçları ile solunum yaparlar. Alabalık ve sazan balığı kemikli; köpek balığı ise kıkırdaklı balıklardandır

zehirli ok kurbağası

Kaynak: commons.wikimedia.org

Kurbağalar, çift hayatlı canlılar (Amphibia)’dır. Karada ve suda yaşarlar; çoğunlukla derileri nemli hayvanlardır. Larvaları solungaç, erginleri de akciğerleriyle solunum yapar. Beş parmaklı iki çift ekstremiteleri vardır. Su kurbağası, kara kurbağası ve Semenderler bu gruba girer.

Sürüngenler (Reptilia)’in vücudu keratinden yapılmış pullarla örtülüdür. Akciğerleriyle solunum yaparlar. Kalpleri üç odacıklıdır. Kaplumbağalar, Yılanlar, Kertenkeleler, Timsahlar ve soyu tükenmiş Dinozorlar bu gruba girmektedir.

Kuşlar (Aves), vücutlarını belirli bir sıcaklıkta değişmeden tuttukları için, “sıcak kanlı” hayvanlar olarak bilinirler. Kanatlıdırlar ve derilerinin üstleri tüylerle örtülüdür. Memleketimizde çok sayıda kuş türü bulunmaktadır. Bülbül, kumru, arı kuşu, kartal, şahin,güvercin, martı, leylek, kırlangıç ve keklik gibi kuşlar bunlardandır.

Memeliler (Mammalia) de sıcak kanlı canlılardandır. Derileri kıllarla örtülüdür. Dişilerinde süt salgılayan bezler vardır. Kalpleri dört odacıktan meydana gelmiştir. Genellikle iç döllenme görülür. Yavru, gelişmesinin belirli bir bölümünü döl yatağında (uterus) tamamladıktan sonra doğar. Sinir sistemleri çok gelişmiştir. Denizlerde ve karalarda yaşayan türleri vardır. Memeliler arasında, Yarasalar, deniz aslanı, fok, sincap, kirpi, tavşan, inek, at, deve, Balinalar, Yunuslar ve Maymunlar sayılabilir.


Leave A Reply