Zyklon B Nedir? Zyklon B’nin II. Dünya Savaşında Kullanımı ve Özellikleri

0
Advertisement

Zyklon B nedir? Özellikleri nelerdir? Ne için kullanılır? Tarihi ve II. Dünya Savaşındaki etkisi ve kullanımı hakkında bilgiler.

Zyklon B 1920’lerin başında Almanya’da icat edilen siyanür bazlı bir pestisitin ticari adıydı. Hidrojen siyanürden (prusik asit), ayrıca uyarıcı bir göz tahriş ediciden ve diyatomlu toprak gibi birkaç adsorbandan birinden oluşuyordu. Ürün, Holokost sırasında Nazi Almanyası tarafından Auschwitz-Birkenau, Majdanek ve diğer imha kamplarında kurulu yaklaşık 1,1 milyon insanı öldürmek için kullanılmasıyla ünlüdür.

Hücresel solunumu engelleyen zehirli bir gaz olan hidrojen siyanür, ilk olarak 1880’lerde Kaliforniya’da pestisit olarak kullanıldı. Almanya Degesch’te yapılan araştırmalar, su ve ısıya maruz kaldığında hidrojen siyanür salan bir pestisit olan Zyklon’un (daha sonra Zyklon A olarak bilinir) geliştirilmesine yol açtı. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya benzer bir ürünü kimyasal silah olarak kullandı ve bu ürün yasaklandı.

1920’li yıllarda Walter Heerdt ve Bruno Tesch’in de aralarında bulunduğu kimyager ekibi, hidrojen siyanürü, uyarıcı bir göz tahriş edici ve diyatomlu toprak gibi birkaç adsorbanla birlikte kapalı kutularda paketlemek için bir yöntem tasarladı. Yeni ürün aynı zamanda Zyklon olarak da adlandırıldı. Ancak onu önceki sürümden ayırmak için Zyklon B olarak tanındı. Kullanımlar arasında fümigasyon gemileri, ambarlar ve trenlerde taşınan ürünler (kıyafetler dahil) bit ve benzeri haşareden kurtulmak için kullanıldı.

Dachau toplama kampından Zyklon etiketleri Nürnberg mahkemelerinde kanıt olarak kullanıldı. Birinci ve üçüncü paneller üretici bilgilerini ve marka adını içerir. Orta panelde "Zehirli Gaz! Siyanür hazırlama sadece eğitimli personel tarafından açılacak ve kullanılacaktır" yazmaktadır. (Kaynak : wikipedia.org)

Dachau toplama kampından Zyklon etiketleri Nürnberg mahkemelerinde kanıt olarak kullanıldı. Birinci ve üçüncü paneller üretici bilgilerini ve marka adını içerir. Orta panelde “Zehirli Gaz! Siyanür hazırlama sadece eğitimli personel tarafından açılacak ve kullanılacaktır” yazmaktadır. (Kaynak : wikipedia.org)

Naziler, Zyklon B’yi 1942’nin başlarında, Holokost sırasında mahkumları öldürmek için imha kamplarında kullanmaya başladı. Çoğunluğu Auschwitz’de olmak üzere, bu yöntem kullanılarak yaklaşık 1,1 milyon insan öldürüldü. Bruno Tesch, ürünü insanlarda kullanılmak üzere SS’ye bilerek satmaktan 1946’da idam edildi. Hidrojen siyanür artık nadiren pestisit olarak kullanılmaktadır. Ancak yine de endüstriyel uygulamaları vardır. 1974’te Cyanosil ürününü yeniden adlandıran Detia-Degesch dahil olmak üzere birçok ülkedeki firmalar alternatif markalar altında Zyklon B üretmeye devam etmektedirler.

Özellikleri ve İnsan Vücuduna Etkisi

Hidrojen siyanür, hücresel solunumu engelleyen zehirli bir gazdır. Siyanür, elektron taşıma zincirinde yer alan proteinlerden birine bağlanarak hücrenin adenozin trifosfat (ATP) üretmesini engeller. Bu protein, sitokrom c oksidaz, birkaç alt birim içerir ve demir grupları içeren ligandlara sahiptir. Zyklon B’nin siyanür bileşeni bu demir gruplarından birine bağlanabilir. Hem a3, metalden ligand pi bağıyla daha kararlı bir bileşik oluşturabilir. Bu yeni demir-siyanür kompleksinin oluşumunun bir sonucu olarak, kendilerini hem a3 grubuna yerleştirecek olan elektronlar artık bunu yapamazlar. Bunun yerine, bu elektronlar bileşiğin dengesini bozar. Bu nedenle, hem grubu artık onları kabul etmez. Sonuç olarak, elektron taşınması durdurulur ve hücreler artık ATP’yi sentezlemek için gereken enerjiyi üretemez. 68 kilogram ağırlığındaki bir insanda, 70 mg hidrojen siyanürü teneffüs ettikten sonraki iki dakika içinde ölüm meydana gelir.

Advertisement

Tarihçesi

18. yüzyılın sonlarında keşfedilen hidrojen siyanür, 1880’lerde Kaliforniya’daki turunçgil ağaçlarının fümigasyonu için kullanıldı. Siloların, yük vagonlarının, gemilerin ve değirmenlerin fümigasyonu için kullanımı diğer ülkelere yayılmıştır. Hafifliği ve hızlı dağılması, uygulamasının çadırların altında veya kapalı alanlarda yapılması gerektiği anlamına geliyordu. Kaiser Wilhelm Fiziksel Kimya ve Elektrokimya Enstitüsü’nden Fritz Haber tarafından yapılan araştırma, 1919’da, kimyasalın askeri kullanımını araştırmak için kurulan devlet kontrollü bir konsorsiyum olan Deutsche Gesellschaft für Schädlingsbekämpfung mbH’nin (Degesch) kurulmasına yol açtı. Degesch’teki kimyagerler, ısının varlığında hidrojen siyanür haline gelmek için su ile reaksiyona giren daha az uçucu bir siyanür bileşiğine, uyarıcı bir göz tahriş edici madde ekledi. Yeni ürün pestisit Zyklon (siklon) olarak pazarlandı. Benzer bir formül I.Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından silah olarak kullanıldığı için, Zyklon kısa süre sonra yasaklandı.

Deutsche Gold- und Silber-Scheideanstalt (Alman Altın ve Gümüş Rafinerisi; Degussa) 1922’de Degesch’in tek sahibi oldu. Orada, 1922’den itibaren Walter Heerdt, Bruno Tesch ve diğerleri, hidrojen siyanürü kapalı kutularda paketlemek için çalıştılar. Dikkatli bir gözü tahriş edici ve diatomlu toprak gibi emici stabilizatörler ile bu işi yaptılar. Yeni ürün ayrıca Zyklon olarak etiketlendi, ancak onu önceki sürümden ayırmak için Zyklon B olarak tanımlanmıştır. Walter Heerdt, 20 Haziran 1922 tarihli Degesch patent başvurusunda (DE 438818 numaralı) Zyklon B’nin mucidi olarak kayıtlara geçmiştir. Deutsches Patent- und Markenamt, 27 Aralık 1926’da patenti ödüllendirdi. 1920’lerden başlayarak, Zyklon B, Meksika sınırı boyunca ABD Gümrük tesislerinde sınır geçişlerinde giysileri ilaçlamak için kullanıldı.

1945'te Auschwitz-Birkenau'da Müttefikler tarafından bulunan boş Zyklon B kutuları

1945’te Auschwitz-Birkenau’da Müttefikler tarafından bulunan boş Zyklon B kutuları (Kaynak : wikipedia.org)

Yahudi Soykırımı Sırasında Zyklon B Kullanımı

1942’nin başlarında Naziler, Holokost sırasında imha kamplarında tercih edilen öldürme aracı olarak Zyklon B’yi kullanmaya başladı. Auschwitz-Birkenau, Majdanek ve başka yerlerdeki gaz odalarında kabaca 1,1 milyon insanı öldürmek için kullandılar. Kurbanların çoğu Yahudiydi ve bu yöntemle öldürülenlerin çoğunluğu Auschwitz’de öldü. Distribütör Heli Zyklon B’yi Mauthausen, Dachau ve Buchenwald’a, Testa ise Auschwitz ve Majdanek’e tedarik etti. Kamplar da ara sıra doğrudan üreticilerden satın aldı.

1942-44’te Almanya’da satılan 729 tonun yaklaşık 56 tonu, yurt içi satışların yaklaşık yüzde 8’ine tekabül eden kısmı toplama kamplarına satıldı. Auschwitz 23,8 ton aldı ve bunun 6 tonu fümigasyon için kullanıldı. Kalan kısım gaz odalarında kullanıldı veya bozulma nedeniyle kayboldu (ürünün sadece üç aylık bir belirtilen raf ömrü vardı). Testa, Wehrmacht için fümigasyonlar gerçekleştirdi ve onlara Zyklon B sağladı. Ayrıca SS’ye, fümigasyon amacıyla materyalin güvenli kullanımı ve kullanımı konusunda kurslar sundular. Nisan 1941’de Alman tarım ve içişleri bakanlıkları, SS’yi kimyasalın yetkili uygulayıcısı olarak belirlediler, bu da SS’yi herhangi bir eğitim veya hükümet denetimi olmaksızın kullanabilecekleri anlamına geliyordu.

II. Dünya Savaşı Sonrası Kullanımı

II.Dünya Savaşı 1945’te sona erdikten sonra, Tesch & Stabenow’dan Bruno Tesch ve Karl Weinbacher bir İngiliz askeri mahkemesinde yargılandı ve Zyklon B’yi insanlarda kullanılmak üzere SS’ye bilerek verdikleri için idam edildi. Degesch ve Heli’nin baş işletme sorumlusu olarak görev yapan ve aynı zamanda Nazi hükümetinde görev yapan Gerhard Peters. Ceza kanununda yapılan değişiklikler nedeniyle serbest bırakılmadan önce iki yıl sekiz ay hapis yattı.

Hidrojen siyanürün pestisit veya temizleyici olarak kullanımı bazı ülkelerde yasaklanmış veya kısıtlanmıştır. Hidrojen siyanürün çoğu Almanya, Japonya, Hollanda ve ABD’deki şirketler tarafından yapılan endüstriyel işlemlerde kullanılmaktadır. Degesch, savaştan sonra Zyklon B’nin üretimine yeniden başladı. Ürün Almanya’da Cyanosil ve diğer ülkelerde Zyklon olarak satıldı.

Advertisement


Leave A Reply