Hazır Gıda (Fast Food) İle Beslenmenin Vücudumuza Zararları ve Etkileri

0
Advertisement

Hazır gıda (fast food) neden zararlıdır? Fast food alışkanlığının vücudumuz ve içindeki sistemlere etkileri ve zararları nelerdir?

Ara sıra bir fast food gecesi yapmak çok büyük bir zarar vermezken, dışarıda yemek yeme alışkanlık haline gelirse sağlığınız üzerinde etkili olabilir. Fast food’un vücudunuz üzerindeki etkilerini öğrenmek için okumaya devam edin.

fast-food

Sindirim ve kardiyovasküler sistemlere etkisi

İçecekler de dahil olmak üzere çoğu fast food, çok az veya hiç lif içermeyen karbonhidratlarla yüklüdür. Sindirim sisteminiz bu yiyecekleri parçaladığında, karbonhidratlar kan dolaşımınıza glikoz (şeker) olarak salınır. Sonuç olarak, kan şekeriniz artar.

Pankreasınız, glikozdaki dalgalanmaya insülin salarak yanıt verir. İnsülin, şekeri vücudunuz boyunca enerjiye ihtiyaç duyan hücrelere taşır. Vücudunuz şekeri kullandığında veya sakladığında, kan şekeriniz normale döner.

Bu kan şekeri süreci vücudunuz tarafından düzenlenir ve sağlıklı olduğunuz sürece organlarınız bu şeker artışlarını düzgün bir şekilde idare edebilir. Ancak sıklıkla yüksek miktarda karbonhidrat yemek, kan şekerinizde tekrarlanan artışlara neden olabilir.

Advertisement

Zamanla, bu insülin ani yükselmeleri, insülin direnci, tip 2 diyabet ve kilo alma riskinizi artırır.

Şeker ve yağ

Birçok fast-food yemeğine şeker eklenir. Bu sadece fazladan kalori anlamına gelmiyor, aynı zamanda besleyici değeri de az. Amerikan Kalp Derneği (AHA) günde sadece 100 ila 150 kalori ilave şeker yemeyi önermektedir. Bu yaklaşık altı ila dokuz çay kaşığı.

Birçok fast-food içeceği tek başına 12 onsun üzerindedir. 12 onsluk bir sodada 8 çay kaşığı şeker bulunur. Bu 140 kalori, 39 gram şekerdir ve başka hiçbir besin değeri yoktur.

Trans yağ, gıda işleme sırasında üretilen yağdan üretilir. Yaygın olarak aşağıdakilerde bulunur:

  • kızarmış turtalar
  • hamur işleri
  • Pizza hamuru
  • kraker
  • kurabiye

Trans yağ miktarı iyi veya sağlıklı değildir. İçeren yiyecekleri yemek, LDL’nizi (kötü kolesterol) artırabilir, HDL’nizi (iyi kolesterol) düşürebilir ve tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riskinizi artırabilir.

Sodyum

Yağ, şeker ve çok miktarda sodyum (tuz) kombinasyonu, bazı insanlar için fast food’u daha lezzetli hale getirebilir. Ancak sodyum oranı yüksek diyetler su tutulmasına yol açabilir, bu nedenle fast food yedikten sonra kabarık, şişkin veya şişmiş hissedebilirsiniz.

Advertisement

Sodyumda yüksek bir diyet, kan basıncı (tansiyon) sorunu olan insanlar için de tehlikelidir. Sodyum kan basıncını yükseltebilir ve kalbinize ve kardiyovasküler sisteminize stres yaratabilir.

Solunum sistemi üzerine etkisi

Fast food yemeklerindeki fazla kalori kilo almanıza neden olabilir. Bu obeziteye yol açabilir. Obezite, astım ve nefes darlığı gibi solunum problemleri riskinizi artırır.

Ekstra kilolar kalbinize ve akciğerlerinize baskı yapabilir ve semptomlar az eforla bile ortaya çıkabilir. Yürürken, merdiven çıkarken veya egzersiz yaparken nefes almakta zorluk çekebilirsiniz. Çocuklar için solunum problemleri riski özellikle açıktır. Bir çalışma, haftada en az üç kez fast food yiyen çocukların astım gelişme olasılığının daha yüksek olduğunu buldu.

Merkezi sinir sistemi üzerine etkisi

Fast food kısa vadede açlığı tatmin edebilir, ancak uzun vadeli sonuçlar o kadar olumlu değildir.

Fast food ve işlenmiş hamur işleri yiyen insanların depresyon gelişme olasılığı, bu yiyecekleri yemeyen veya çok az yiyen insanlardan yüzde 51 daha fazladır.

Üreme sistemi üzerindeki etkisi

Abur cubur ve fast food bileşenleri doğurganlığınızı etkileyebilir.

Bir çalışma, işlenmiş gıdaların ftalat içerdiğini buldu. Ftalatlar, hormonların vücudunuzdaki hareketini kesebilen kimyasallardır. Bu kimyasalların yüksek seviyelere maruz kalması, doğum kusurları da dahil olmak üzere üreme sorunlarına yol açabilir.

Dümensel sistem üzerindeki etkisi (cilt, saç, tırnaklar)

Yediğiniz yiyecekler cildinizin görünümünü etkileyebilir. Karbonhidrat bakımından zengin gıdalar kan şekeri artışına yol açar ve kan şekeri seviyelerindeki bu ani sıçramalar akneyi tetikleyebilir.

Bir çalışmaya göre, haftada en az üç kez fast food yiyen çocuklar ve ergenlerin de egzama gelişme olasılığı daha yüksektir. Egzama, iltihaplı, kaşıntılı cildin tahriş olmuş lekelerine neden olan bir cilt durumudur.

İskelet sistemi (kemikler) üzerine etkisi

Fast food ve işlenmiş gıdalardaki karbonhidrat ve şeker, ağzınızdaki asitleri artırabilir. Bu asitler diş minesini parçalayabilir. Diş minesi kayboldukça bakteriler tutulabilir ve oyuklar gelişebilir.

Obezite ayrıca kemik yoğunluğu ve kas kütlesi ile komplikasyonlara yol açabilir. Obez olan kişilerin düşme ve kemik kırma riski daha yüksektir. Kemiklerinizi destekleyen kaslar oluşturmak için egzersiz yapmaya devam etmek ve kemik kaybını en aza indirmek için sağlıklı bir diyet sürdürmek önemlidir.

Advertisement


Leave A Reply