Yazın Bahçe Bakımı Nasıl Yapılır? Haziran ve Temmuz Ayında Bahçe Bakımı

0
Advertisement

Haziran ve Temmuz ayında bahçeye ne ekilir? Yaz aylarında bahçede yapılması gereken işler, bahçe bakımı nasıl yapılır, hakkında bilgi.

çiçek sulama

Kaynak: pixabay.com

Yaz Aylarında Bahçe Bakımı

Haziran Ayında Bahçe Bakımı

Haziran; Yılın altıncı, yazın ilk ayıdır. Haziran 30 gün sürer. Güneş ayın başında 4.29’da; sonunda 4.30’da doğar. Batışı ise başında 19.34, sonunda 19.45’tedir. Bu ay içinde gündüzlerin uzaması devam eder.

Bahçelerimizde Haziran Ayı

Çiçek Bahçesi. — Bu ay içinde çiçeklere, sıcaklar artacağı için, bolca su vermelidir. Su verilip, büyüyen çimenler en az on beş günde bir biçilmelidir. Haziranda güllerin açması azalacağı için, tekrar açtırılmak üzere budanır. Yaprak aşısı ve yabani güllerden çelik alma işi haziran ayı içinde yapılır. Karanfillerden daldırma yapılır. Sümbül, lâle, fulya ve şakayık gibi yaprakları tamamıyla kurumuş olan çiçek soğanları sökülüp ayrılır ve nemli bir yerde saklanır.

Meyva Bahçesi. — Haziran ayında sık olan meyvalar seyrekleştirilmeli. Meyva ağaçlarını düzgün bir şekle sokmak için dalların uçlarını ve lüzumsuzlarını kesmelidir. Fidanlık-lardaki otları sökmeli ve çapalama-lıdır, sürgünler varsa uçlarını koparmalı ve fazla gözleri budamalıdır.

Sebze Bahçesi. — Mayıs ayında bitirilemeyen ekime haziran ayında devam edilir. Kavun, domates, hıyar ve kabakların tepeleri budanır. Fideler akşam üzerleri dikilir. Enginarların diplerindeki sürgünler ürün alındıktan sonra ayrılır. Bezelye ve fasulyelere sırık dikilir. Havalar uygun gittiği takdirde, haziranın on beşine kadar kış lâhanası, karnabahar ve pırasa fidanları dikilebilir.

bahçe bakımı

Kaynak: pixabay.com

Temmuz Ayında Bahçe Bakımı

Temmuz; Yılın yedinci, yazın ikinci ayıdır. 31 gün sürer. Bu ay içinde günler 41 dakika kadar kısalır. Temmuz yazın ortalama en sıcak geçen ayıdır. Ağustos ayının başlarında, temmuz ayından daha sıcak günler olursa da, ağustosun üçüncü haftasında sıcaklar azalır. Temmuzda ise sürekli sıcaklar olur. Bu ay içinde rüzgârlar kuzey yönlüdür. Seyrek sağanaklar görülür.

Advertisement

Bahçelerimizde Temmuz

Çiçek Bahçesi. — Sıcaklar arttığı için bu ay içinde çiçeklerin sulanması sıklaştırılır. Şimşirler, taflanlar budanır. Tohumlar toplanır. Güllere yaprak aşısı yapılırsa iyi tutar. Şebboyların tohum süren yerleri kesilirse yeniden çiçek açarlar. Çiçekleri dökülen, sönen ilkbahar bitkileri tarhlardan sökülerek, sonbaharda açacak çiçekler dikilir. Bir daha açabilmeleri için yediveren gülleri temmuz ayı içinde budanmalıdır. Karanfilden daldırma yapılabilir. Sardunyadan, begonyadan çelik yapılarak çoğaltılır. Saksılarda yetiştirilen kasımpatları, bahçeyi süslemek için uygun yerlere konur. Tarhlara da bu ay içinde karanfil fideleri dikilebilir.

Meyva Bahçesi. — Armut, kayısı ağaçlarına bu ay içinde göz aşısı yapılır. Olgunlaşan meyvalar varsa, bunların iyice olması için çevresindeki gölge yapan yapraklar alınır. Şeftali, kayısı ağaçlarını sabah, akşam bir parça sulamalıdır. Çok meyva tutan dallar azaltılırsa, öteki meyvalar daha iyi yetişir, kısa zamanda olgunlaşır. Sıcaklar arttığı için bu ay içinde ağaçlara bolca, sık sık su vermek faydalıdır. Ağaçlara yaprak aşısı, göz aşısı yapılır, fidanlardaki fazla sürgünler koparılır. Olgunlaşan meyvalara üşüşen böceklerle, kurtçuklarla, kuşlarla sıkı savaş ister.

Sebze Bahçesi. — Sonbaharda yetiştirilecek birçok sebze tohumları temmuz ayı içinde dikilir. Bu ayda sıcaklar artıp havalar kurak gideceğinden bitkiler bolca su ister. Sarımsak tohumları toplanıp nemsiz yerlerde saklanır. Yeniden taze soğan, sarmısak dikilir, domatesler sırıklara bağlanır. Kış için lâhana, marul, turp, şalgam, salata, ıspanak fideleri dikilir.


Leave A Reply