Helsinki Nerededir? Helsinki Tarihi

0
Advertisement

Helsinki hangi ülkededir? Helsinki ilinin özellikleri, nerededir, tarihçesi, Finlandiya Helsinki hakkında bilgi.

Helsinki Nerededir?

Helsinki Nerededir?

Helsinki; Finlandiya’nın başkenti; Unsimaa Yönetim Birimi’nin merkezidir. Ülkenin en güney ucunda Finlandiya Körfezi kıyısında, kıyıları girintili çıkıntılı bir yarımadayla irili ufaklı adalar üzerinde kuruludur. Ülkenin en büyük kenti; politik öneminin yanı sıra, kültür, ticaret, endüstri (gemi tezgâhları, döküm, makine, metal işleme, elektronik donanım, demiryolu gereçleri, kimya, seramik, dokuma, hazır giyim, besin) merkezidir. İskandinavya’nın en büyük porselen fabrikası Helsinki’dedir.

Helsinki Limanı ocak-haziran arasında buzlarla kaplı olmasına karşın, ülkenin en büyük dış ticaret limanıdır. Finlandiya deniz ticaret filosunun yansı bu limana kayıtlıdır. Kentin yarımada uzantısı, liman etkinlikleri açısından elverişli koşullar sağlar. 11 km kuzeybatısındaki uluslararası havaalanı, ülkenin en işlek havaalanıdır. Kırsal nüfusunun büyük bölümü İsveç kökenli olan kentte, nüfusun yaklaşık 1/5’i İsveççe konuşur. Kamu yapıları, geniş bulvarlar, kıyıya koşut uzanan yollar, kentin dikkat çeken özelliklerdir. Yapılarda yöreden sağlanan açık renkli granit taşları kullanıldığından “Kuzeyin Beyaz Kenti” olarak anılır.

Tarihi:

İsveç Kralı I. Gustav tarafından, bugünkü kent merkezinin yaklaşık 5 km. kuzeyinde, Vantaa Irmağı’ nın ağzında kuruldu (1550). Kral, Güney Finlandiya’da yaşayanlara yeni kurulacak liman çevresinde yerleşim çağrısında bulundu. 1640’ta, Vironniemi Yarımadası üzerinde yeniden düzenlendi. Denizden kolay ulaşım olanağına karşın, uzun süre önemsiz bir kasaba olarak kaldı. 1743’te, güney bölümünün Rus işgaline uğraması karşısında İsveç’in yardımıyla Suomenlinna Kalesi (1748) yaptırıldı. Ancak, 1808′ de tümüyle Rusya’nın çekilmesinden sonra, yeniden bayındır duruma getirilebilmesi için 30 yıllık bir plan yapıldı. 1812’de, Çar I. Aleksander, Helsinki’nin başkent olmasma karar verdi.

1828’de, Ulusal Üniversite, eski başkent Turku’dan Helsinki’ye taşındı. Bu tarihten başlayarak hızla gelişti. İkinci Dünya Savaşı’nın başında (1939-1940), SSCB bombardımanlarından zarar gördü, 1952 Olimpiyatları, ABD-SSCB arasındaki Stratejik Silahları Sınırlandırma (SALT) görüşmeleri (1969), Doğu-Batı blokları arasında yakınlaşmayı amaçlayan Avrupa Güvenliği ve İşbirliği Konferansı (1975), ABD Başkanı G.Bush – SSCB Başkanı M. Gorbaçov doruğu (1990) vb uluslararası spor ve politik etkinliklerine sahne oldu.

Advertisement
Tarihsel Eserler:

Neoklasik üsluptaki Katedral (1852), Helsinki Üniversitesi (1828), Teknik Üniversite (1849), Belediye Meclisi, Ulusal Müze (1911), Parlamento (1931), Olimpiyat Stadyumu (1938) ile eski kent merkezindeki Senato Alanı, Gar (1914), kentin önemli tarihsel ve kültürel yapılandır.


Leave A Reply