Dünyanın En Yüksek Gökdelenleri ve Özellikleri, Gökdelen Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Dünyanın en yüksek gökdelenleri hangileridir? Her yıl değişen bir liste olmasına rağmen genel kabul görmüş ve dünyanın en yüksek gökdelenleri ve yapıları ünvanlarını almış binaların listesi.

Dünyanın En Yüksek Gökdelenleri

Dünyanın en yüksek 10 gökdeleni hangi şehirdedir?

Gökdelen çok yüksek yapı anlamına gelmektedir. Bir gökdelen için en düşük yükseklik 305 metre (1000 fit) olarak kabul edilmektedir.

İşte merak edenler için dünyanın en yüksek 10 gökdeleni:

Burj Khalifa

Burj Khalifa

BURJ HALİFE

Eski adıyla Burj Dubai olarak bilinen bu yapıt Birleşik Arap Emirlikleri’ne bağlı Dubai Emirliği’nde bulunmaktadır. İnşası 4 Ocak 2010 tarihinde tamamlanmıştır. 828 metrelik yüksekliğe sahiptir ve 160 katı kullanılabilir bir yapıdır. Toplam maliyeti 1,2 milyar $’ dır.

Taipei 101

Taipei 101

Taipei 101

Tayvan’ın Taipei şehrinde bulunan bu gökdelen Burj Halife’den sonra dünyanın en yüksek ikinci binasıdır. Taipe 1999 yılında yapımına başlanmış olup 2004 yılında tamamlanmıştır. Binanın toplam yüksekliği 509 metredir. 91. katta yer alan teras sayesinde Taipei manzarasını rahatça izlemek mümkündür. Bina 101 katlıdır.

Şangay Dünya Finans Merkezi

Şangay Dünya Finans Merkezi

Şanghay Dünya Finans Merkezi

Şangay Dünya Finans Merkezi, Çin’in Şangay şehrinde Ağustos 2008 tarihinde hizmete açıldı. Eski Çinliler tarafından dünyayı temsil etmek üzere kullanılmış kare prizma “kozmik kemerlerle” kesişir ve ”binanın dikey konumunu” vurguluyor. Rüzgarın gökdelen üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla gökdelenin tepesini ikiz kenar yamuk olarak inşa etmişlerdir. Bina 101 katlı olup yüksekliği 492 metredir.

Advertisement
Uluslararası Ticaret Merkezi

Uluslararası Ticaret Merkezi

Uluslararası Ticaret Merkezi

Otel, gözetleme kulesi, ofis ve ticaret olarak kullanılan bu bina Çin Halk Cumhuriyeti’nin güney kıyısında bulunan Hong Kong’ da bulunmaktadır. Bina MTR Corporation şirketi ve Sun Hung Kai Properties şirketleri tarafından yapılmış olup, yapımına 2007 yılında başlandı 2010 yılında bitti. Bina 118 katlı ve 484 metre yüksekliğindedir.

Petronas İkiz Kuleleri

Petronas İkiz Kuleleri

The Petronas Towers İkiz Kuleleri

Petronas Kuleleri, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da bulunan ikiz kulelerin yapımına 1998 yılında başlanmıştır. 2004 yılında tamamlanan ikiz kuleler Petronas petrol holdingin de yönetim binasıdır. 452 metre yüksekliğindeki bina 88 katlıdır. Toplam maliyeti 1.6 milyar $’ dır.

Greenland Kulesi

Greenland Kulesi

Greenland Kulesi

448 metre yüksekliğindeki Greenland Kulesi (Greenland Financial Centre), Nanjing – Çin Halk Cumhuriyeti’nde bulunuyor.

Willis Kulesi

Willis Kulesi

Willis Kulesi

Willis Kulesi, Amerika Birleşik Devletleri’nin Chicago şehrindedir. 3 Mayıs 1973 yılında yapımı tamamlanmıştır. Bina yüksekliği 442 metredir. Willis Kulesi 110 kattan oluşmaktadır.

Guangzhou Batı Kulesi

Guangzhou Batı Kulesi

Guangzhou Batı Kulesi

Hong Kong’un 120 km kuzeybatısında, Makao’nun 145 km kuzeyinde yer almakta olup önemli bir ulusal ulaşım merkezi ve ticaret limanı olarak hizmet vermektedir. Eski adı Kanton‘dur. Yüksekliği 415 metre olan binanın kat sayısı 103’tür.

2 Uluslararası Finans Merkezi

2 Uluslararası Finans Merkezi

2 Uluslararası Finans Merkezi

2 Uluslararası Finans Merkezi Hong Kong Man’ un Po Caddesi’nde bulunuyor. 2003 yılında tamamlanan yapı 415 metre yüksekliğinde.

Advertisement
KVLY-TV kulesi

KVLY-TV kulesi

KVLY-TV kulesi

KVLY-TV direği, ABD’nin Kuzey Dakota eyaletinde bulunan bir televizyon/radyo direğidir. Kule 1963 tarihinde açılmıştır ve yüksekliği 629 metredir.

GÖKDELEN

Gökdelenler, arazinin pahalı olduğu şehirlerde görülen çok yüksek yapılardır. Genellikle; metal iskelet üzerine beton dökülerek inşa edilir ve büro ve apartman olarak kullanılır.

İngiliz makine ustası Elisha Graves Otis 1852’de güvenlik tertibatı bulunan bir asansör icat edişiyle gökdelen yapımı olanaklı hale geldi ve artık yüksek binalar konforlu bir biçimde kullanılabilecekti. 1884’de William Le Baron Jenney Chicago’da dünyanın ilk gökdelenini inşa etti (şu an için bina yıkılmıştır). On kattan oluşan bu bina günümüzde gökdelen olarak nitelendirilemez ama metal iskelet yapısıyla yeni bir akım yaratmıştır.

YÜKSEKTE YAŞAMAK

1895’den sonra gökdelen inşasında liderlik New York’a geçti. Ünlü örnekler arasında Woolworth Binası (1914), Chrysler Binası (1930) ve 1960’lara kadar dünyanın en yüksek binası olan Empire State Binası (1931) sayılabilir.

SALINIM AĞIRLIĞI

Gökdelenler çok büyük ağırlıkları destekleyebilmeli (Empire State Binası 400.000 ton civarındadır) ve kuvvetli rüzgarlara direnebilmelidir. Bu nedenle; sağlam bir iskeletin varlığı çok önemlidir. Çoğu gökdelenin iskeletini çelik kirişler oluştursa da iskelet güçlendirilmiş betondan da yapılabilir. Chicago John Hancock Merkezi (1970) çapraz kirişler kullanmış ve Sears Kulesi (1974) tek bir yapı oluşturacak şekilde birbirine eklenen devasa dokuz tüpten oluşmaktadır.

YERALTI DESTEĞİ

Yüksek bina temelleri (yeraltında kalan kısım) binaların devrilmelerini engeller. Temel direkleri (beton veya metal destek direkleri) yerin içine gömülür. Londra National Westminster Kulesi’nin temeli yerin 18 metre altında bulunur, temel direkleri ise bu derinliğe ilave olarak 24 metre daha derine gömülmüştür.


Leave A Reply