Hendekli Koşular Nedir? Su Engelli Koşu Özellikleri, Kuralları Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Atletizmde hendekli koşular nelerdir? Hendekli koşuların özellikleri, kuralları nelerdir? Hendekli koşular, su engelli koşu hakkında bilgi.

hendekli-kosu

HENDEKLİ KOŞULAR (Steeplechase)

Ollmpik hendekli koşusu 3000 metre uzunluğunda olup erkekler arasında yapılan bir yarışmadır. Hendek yarışı parkurunda 28’/ kuru, 7’si sulu 35 engel bulunur. Yarışmacılar engellerin üzerine basıp geçebilirler ya da atlayabilirler. Engellerin arası ortalama 78 metre olup yüksekliği 91.1-91.7 cm, genişliği 3.66 metre, ağırlıkları ise 80-100 kg’dır. Çarpıldıklarında yıkılamayacak biçimde en içteki üç kulvara yerleştirilmişlerdir. Her iki uçlarında 120-140 cm arası tabanlar vardır Başlangıç notasından itibaren 270 m’ye kadar hendek yoktur.

Her turda 5 engel bulunur. Bunlardan dördü kuru, biri suludur. Su hendeğinin genişliği ve uzunluğu 3.66 metre, engele en yakın su derinliği ise 70-75 cm’dir. Yarışmacılar su engelini aşarken engelin üstüne basabilir. Su hendeğinin önündeki engel, darbelerden etkilenmeyecek biçimde hendeğe yerleştirilmelidir.

Bir hendek koşucusu:

  • a. Engellerin yanından geçerse,
  • b. Su engelinin üzerinden veya içinden geçmezse,
  • c. Ayağını veya bacağını engelin yanından geçirirse diskalifiye olur.

Hendek Nedir? Sözlük Anlamı

“Hendek”
Geçmeye engel olacak biçimde uzunlamasına kazılmış derin çukur
“Bir hendekten çıkıp öbürüne giriyor, bir çukurdan kurtulup bir başkasına dalıyordu.” – O. V. Kanık

Advertisement

“Hendek (2. Anlamı)”
Sakarya iline bağlı ilçelerden biri

Hendek; Sakarya İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir.1 bucağı (Karadere), 69 köyü vardır. İlin doğusunda; kuzeyden Karasu ve Kocaali doğudan Bolu’ nun Düzce, güneyden Akyazı, batıdan Söğütlü ve Merkez, doğudan Bolu’nun Gölyaka ve Cumaova ilçeleriyle çevrilidir.

Kuzeyi ve güneyi dağlık olan ilçe topraklarının batısında Sakarya Ovası, doğusunda Düzce Ovası uzanır. Dağlık alan, kuzeydoğuda Fındıklı Tepe’de 990 m’ye, güneydoğuda Elmacık Dağı’ nda 1.300-14.00 m’ye ulaşır. Fındıklı Tepe’nin kuzeyinden doğan dereler Karacasu Çayı’nı oluşturarak,Karadeniz’e, öteki küçük akışlı sular, ilçenin batı sınırını çizen Sakarya Irmağı’na ve Büyük Melen Çayı’na dökülür. İklim sert değildir. Yıllık ortalama sıcaklık 14.0°C, yağış tutarı 850-900 mm’dir. Yazları azalmakla birlikte, yağışın mevsimlere dağılışı düzenlidir. Güneyde, dağlık kesim kışın karla kaplıdır. İlçe orman örtüsü bakımından zengindir. Dağların eteklerindeki düzlükler meşe, dişbudak, akçaağaç ormanlarıyla kaplıdır. Yamaçlara doğru kayın ve köknar ormanları yükselir. Gürgen, kestane ve ormanaltında ormangülü bulunur. Ekonomi, tarım (buğday, mısır, tütün, şekerpancarı, fındık, elma), ormancılık ve hayvancılığa dayanır. Ormanlardan kayın ve köknar ağaçlarından tomruk elde edilir.Küçük ölçekli mobilya kaplama, kereste, un, fındık ve bakır işleme kuruluşları vardır. Ankara-İstanbul E-5 Karayolu üzerinde, deniz düzeyinden 180 m yükseltide kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 33 km uzaklıktadır.

“çöküntü hendeği ”
Yer kabuğunun birbirine paralel olarak uzanan kırıkları veya basamaklı kırık dizileri arasındaki çökmüş bölümü, yer çöküntüsü, graben


Leave A Reply