Henri Georges Clouzot Kimdir?

0
Advertisement

Henri-Georges Clouzot kimdir? Henri-Georges Clouzot hayatı, biyografisi, eserleri, filmleri, sinema kariyeri hakkında bilgi.

Henri-Georges ClouzotHenri-Georges Clouzot; (20.11.1907 – 12.1.1977)

Niort’ta doğan Clouzot, gençliğinde denizci olmaya heveslendiyse de aşırı miyopluğu bu düşünü gerçekleştirmesine olanak tanımadı, ikinci meslek seçimi olan diplomatlığa da ailesinin parasal sıkıntıya düşmesi yüzünden adım atamadı. Sonunda gazeteciliğe başlayan Clouzot, 30’lu yıllarda kurgucu olarak sinemaya geçti ve daha sonraları senaryo yazarı ve yönetmen yardımcısı olarak çalıştı.

1942/43: Çok Etkili İlk Yapıtlar Almanların Fransa’yı işgali döneminde Clouzot ülkesinin başta gelen yönetmenlerinden biri oldu. Seyircilerin o yıllarda polisiye filmlere olan düşkünlüğü, Clouzot’nun ilgi alanıyla yeteneklerine çok uygun düşüyordu. L’assassin habite au 21 (1942) adlı ilk filminde bile gerilim dolu kriminal şaşırtmaca oyunlarını sunmakta son derece yetenekli olduğunu gösterdi. Bu filmde kimliğini gizleyerek Montmartre’da çalışan bir komiser bir cinayet olayını araştırır. Bu filmi izleyen Le corbeau (Karga, 1943), Clouzot’nun yönetmenlikte gerçek bir usta olduğunu kanıtladı. Bu filmde bir Fransız kasabasının sıkıcı atmosferinde, kasaba halkı imzasız birtakım ara bozucu mektuplarla birbirine karşı kışkırtılır. Bu film Almanların sahip olduğu bir firma tarafından finanse edildiği için, Clouzot ve çalışma arkadaşları savaştan sonra düşmanla işbirlikçilikle suçlanarak 1947’ye kadar meslekten men edildiler.

1947: Geri Dönüşü Quai des Orfevres (Katil Kim?) adlı filmiyle 1947 yılında sinemaya geri dönen Clouzot, bu yapıtında da konu kahramanı olarak bir polis memurunu kullanır. Cinayet işlediğini baskı altında itiraf eden sanığa inanmayan polis müfettişi, araştırmaları sırasında değişik sosyal katmanlardan gelen insanlarla karşılaşır. Fransız toplumunun bir tür eleştirel demirbaş listesini sunan Clouzot bu yapıtında adalet sisteminin hatalı gelişmelerini de irdeler. Bu çekirdek öğelerin izleri, Fransız kriminal ve polisiye filmlerine yeni bir biçim verdiği sonraki eserlerinde de görülmektedir.

1952-55: Hitchcock’vari Gerilim Clouzot’nun en çok tanınan yapıtı 1952 yılında çektiği Le salaire de la peur (Dehşetin Yolcuları/Korkunun Bedeli) adlı film, bir Güney Amerika ülkesinde patlayıcı madde nakliyatıyla uğraşan, toplumun dışladığı dört kişinin mükemmel karakter araştırması niteliğindedir. Yönetmen iki buçuk saat süren filmini iki kısma ayırdı ve ilk bölümünde önce tropikal ülkenin boğucu atmosferini göz önüne sererek, balta girmemiş ormanın ortasında bir köyde buluşan, yaşamlarında başarılı olamamış dört baş kahramanı takdim eder. İkinci bölümdeyse üç erkeğin kurban olduğu ve dördüncüsünün dönüş yolunda geçirdiği kazada öldüğü intihar komandosunu anlatır. Clouzot dünya çapında büyük üne kavuşan bu filmden sonra, Pierre Boileau ile Thomas Narcejac’m bir romanından sinemaya uyarladığı Les diaboliques (Şeytan Ruhlu İnsanlar, 1954) adlı psikolojik gerilim filmiyle başarısını sürdürdü. Bu filmde bir erkeğin karısıyla metresi birleşip adamı öldürürler. Dehşet öğeleriyle karışık esrarengiz gerilim filmi cesedin aniden kaybolmasıyla başlar. Clouzot konuya tekrar tekrar yeni yönler vererek seyircisini şaşırtır.

Advertisement

1960-68: Değişik Yaşlılık Yapıtları Üstün yapıtlar olan son filmlerinde Clouzot, polisiye içeriği toplumsal eleştiriyle birleştirmektedir. La vârite (Gerçek, 1960) adlı filminde Brigitte Bardot, sosyal düşkünlüğü yüzünden toplum tarafından hor görülen ve cinayet suçuyla yargılanan bir kadını canlandırır. Clouzot burada görünürde suçsuz düzen koruyucularının toplumun marjinal tiplerine karşı ortaya koydukları anlayışsızlıkları açığa çıkartan davayı, filmin merkezi konumuna getirir. Bu filmde ilk ciddi rolünü oynayan Bardot bu rolüyle “sinema yıldızcığı” imajına veda etti.

Clouzot’nun son filmi olan La prisonniere (1968) adlı melodramda ruh hastası, egosantrik bir erkeğe tutularak aşkı yüzünden mahva sürüklenen genç bir kadın konu edilmektedir. Bu ikili dram her ne kadar ticari açıdan çok başarılı sayılsa da Clouzot’nun.daha önceki şahane yapıtlarıyla boy ölçüşemez. Ünlü yönetmen 1977 yılında Paris’te 69 yaşında hayata gözlerini yumdu.


Leave A Reply