Hidra Nedir? Nasıl Bir Canlıdır ve Özellikleri Beslenme Üremesi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Hidra nedir? Hidra nasıl bir canlıdır? Hidranın özellikleri, yapısı, beslenmesi, üremesi nasıldır, hidra hakkında gerçekler.

hidra

Kaynak: commons.wikimedia.org

Hidra Nedir?

Hidra; (Lat. Hydra) Çokhücrelilerden Selentereler alt bölümünün Knidliler filumunun Hidrozoonlar sınıfından bir cinsdir; tatlısu polibi de denir.

Tatlısu ve göllerde tek tek bireyler halinde yaşar. Vücudu torba biçiminde olup üst kesiminde ağzı ve bunun çevresinde dokunaçlar bulunur. Kendini yenileme yeteneğinde olan hidradan kopan bir parça yeni bir hidra oluşturabilir. Ayrıca hidranın duyargaları çıkarılacak olursa yerine yenileri çıkabilir. İyi beslendikleri zaman tatlısu poliplerinin eşeysiz olarak tomurcuklanma yoluyla üreyebildikleri saptanmıştır. Bu hayvanlar eşeyli olarak da üreyebilir. Ayrı eşeyli olabildikleri gibi erdişi olanları da vardır. En bilinenleri yeşil hidra ve kara hidradır.

Hidralar Hakkında Bilgi

hidra

Kaynak: commons.wikimedia.org

Çok hücreli hayvanların en yalınlarındandır. Durgun tatlı sularda yaşar. Gövdeleri ancak iplik kalınlığındadır, uzunlukları 1 santim kadardır. Vücutlarının bir ucunda bulunan disk biçimindeki bir organ sayesinde su dibindeki taş veya tahta parçalarına tutunur, bu diski kasıp gevşetmekle yer değiştirebilirler. Vücutlarının öbür ucunda da ağızları vardır. Ağzın etrafını ince uzun kollar çevirir. Bunların sayısı 5-12 arasında değişir. Bu kolları vücutlarına doğru toplayabilir, ileri uzatabilirler.

Hidralar tomurcuk vermekle çoğalırlar. Zamanla hidranın gövdesinde bir tomurcuk peyda olur, bir dal gibi uzar, ağız kesiminden kollar çıkmaya başlar. İyice gelişince, bağlı bulunduğu gövdeden ayrılır, başlı başına bir hayat yaşar. Hidralar bölünmek suretiyle de çoğalırlar. Genel olarak, kesilince her iki kısım da yaşamakta devam eder, vücutlarının bir kısmı kaybolursa, bu kısım yeniden büyür.

Habitat

  • Hidralar, akan veya durgun sularda tatlı suda meydana gelir.
  • Göllerde veya sığ, hızlı akan akarsularda derinliklerden 350 metreye kadar çok çeşitli koşullara tolerans gösterirler.
  • Kendilerini taş, dal veya bitki örtüsü gibi katı yüzeylere bağlarlar.
  • Yumuşak yüzeylerde oluşmazlar.
  • Kirliliğe karşı toleransları düşüktür ve bu nedenle bozulmuş sularda bulunamazlar.

Hakkında Gerçekler

  • Ağız/anüs çevresinde halka oluşturan dokunaçlar, nematosist adı verilen acı veren hücrelerle kaplıdır. Bu acı veren hücreler temas halinde toksin enjekte edebilir ve genellikle av yakalama, savunma ve bazen hareket için kullanılır.
  • Hidralar nematosistleri insanlara zararsızdır. Nematosistler yalnızca bir kez kullanılabilir, ancak genellikle 48 saat içinde değiştirilir.
  • Hidralar genellikle sapsızdır, ancak tabanları üzerinde yavaşça süzülerek ayrılıp başka bir yere gidebilirler. Bazen takla atarlar, yüzerler veya hareket etmek için dokunaçlarını kullanırlar. Demirlendiklerinde, vücutlarını esnetebilir, büzüşebilir ve bir yandan diğer yana bükebilirler.
  • Hidraların yaralanmadan sonra mükemmel yenilenme güçleri vardır. Birkaç parçaya bölünürse, her parçadan yeni bir Hidra oluşacaktır.
  • Ağız, vücut boşluğuna açılan tek açıklıktır ve bu nedenle organizmanın anüsü olarak da işlev görür.

Advertisement

Leave A Reply