Hiperglisemi Nedir? Belirtileri Nedenleri Komplikasyonları ve Tedavisi

0
Advertisement

Hiperglisemi nedir? Hiperglisemi (şeker yükseliğinin) nedenleri ve belirtileri nelerdir? Hipergliseminin neden olduğu komplikasyonlar ve tedavisi.

Hiperglisemi

Hiperglisemi, kandaki yüksek şeker veya glikoz seviyelerini ifade eder. Vücut, glikozu enerji olarak kullanılmak üzere hücrelere emen bir hormon olan yeterli insülin üretmediğinde veya kullanmadığında ortaya çıkar.

Yüksek kan şekeri diyabetin önde gelen bir göstergesidir. Diyabetli bir kişi kanındaki şeker seviyelerini yönetmezse, diyabetik ketoasidoz (DKA) adı verilen ciddi bir komplikasyon gelişebilir. Bir kişi ketoasidoz için tedavi almazsa, diyabetin tehlikeli bir komplikasyonu olan bir diyabetik komaya girebilir.

diabet

Bu yazıda hipergliseminin nasıl tanınacağına, tedavi yollarına ve olası nedenlere ve komplikasyonlara bakıyoruz.

Nedenler

Çoğu insan alışılmadık derecede yüksek glikozlu bir öğün yedikten sonra kan şekeri seviyelerinde bir artış yaşayacaktır, ancak sürekli hiperglisemi yaşayan kişilerde insülin üretme veya kullanma konusunda problemler olabilir.

Advertisement

İnsülin, pankreasta üretilen ve hücrelerin enerji üretmek ve normal şekilde çalışmak için glikoz kullanmasına izin veren bir hormondur. İnsülin düşük veya verimsiz olduğunda diyabet gelişebilir.

İki tür diyabet vardır:

Tip 1 diyabet, vücut insülin üretmediğinde ortaya çıkar.
Tip 2 diyabet, vücut insülini etkili bir şekilde kullanmadığında ortaya çıkar. Sonuç olarak, glikoz kanda kalır ve vücudu dolaşır.

Aşırı yemek ve yeterli egzersiz yapmamak kanda sürekli yüksek miktarda şekere yol açabilir. Bu, insülinin işleyebileceğinden daha fazla glikoz vererek verimliliğini azaltabilir.

İş, yaşam ve ilişkilerdeki stres, glikozu kanda yüksek seviyelerde tutan hormonları da serbest bırakabilir. Bir çalışma, stresi yüksek kan şekeri ile istatistiksel olarak ilişkilendirmiştir.

Grip gibi bir hastalık, kan şekerinde artışa neden olan strese de yol açabilir.

Advertisement

Şafak Fenomeni

Diyabetli kişilerde yaygın bir hiperglisemi nedeni şafak fenomenidir.

Bu durum sabahın erken saatlerinde, epinefrin, glukagon ve kortizol gibi bazı hormonların karaciğerin kana glikoz salmasına neden olduğu durumlarda ortaya çıkar. Bu fenomen, diyabetli bir kişinin uykuya dalmasından yaklaşık 8 ila 10 saat sonra ortaya çıkar.

Bununla birlikte, sabahları yüksek kan şekeri seviyelerinin tümü şafak fenomeninin sonucu değildir. Ayrıca yatmadan önce şekerli veya yüksek karbonhidratlı atıştırmalıklar yemenin, yanlış dozda ilaç almanın veya yeterli insülin almamanın bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.

Gece uyanmak ve kan şekerini test etmek, bu piklerin şafak fenomeni veya diğer nedenlere bağlı olup olmadığını belirlemenin etkili bir yolu olabilir.

diabet

Belirtiler

Hiperglisemi, bir kişinin kendini izleme sırasında tespit edeceği veya aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka şekillerde fark edeceği semptomlara neden olur:

yemek yemeden önce desilitre başına 130 miligramdan (mg / dl) daha yüksek veya yemenin başlamasından 2 saat sonra 180 mg / dl’nin üzerindeki kan şekeri seviyeleri

sık idrara çıkma ihtiyacı

daha sık susama hissi

idrardaki ortalama glikoz hacminin normalden daha yüksek olması

Gözle görülür hiperglisemi semptomları sıklıkla 250 mg / dl’nin altında bir seviyede ortaya çıkmazken, diyabetli kişiler, semptomlara neden oldukları aşamaya ulaşmadan önce glikoz seviyelerini yakalayacak kadar düzenli olarak kendini izlemelidir.

Advertisement

Komplikasyonlar

Diyabetin komplikasyonları genellikle uzun süreli hipergliseminin etkileridir. Diyabet nedeniyle kan şekeri seviyeleri sürekli yüksek olduğunda, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunları gelişebilir.

Cilt komplikasyonları

Uzun süreli hiperglisemisi olan kişiler, jock itch (kasık mantarı), atlet ayağı ve saçkıran gibi bakteriyel ve fungal enfeksiyonlara daha yatkın olabilir.

Diğer diyabetik cilt koşulları, ağrı ve kaşıntıya neden olabilecek lekelerin ve lezyonların gelişmesine neden olabilir. Bunlar:

  • bacaklarda oval veya dairesel, pullu, açık kahverengi lekelere yol açabilen diyabetik dermopati
  • boyun, kasık ve koltuk altlarında kahverengi bölgelere neden olan akantozis nigricans
  • nekrobiyoz lipoidica diabeticorum, bazen ağrılı, yara izi benzeri bir lezyona neden olan nadir bir komplikasyondur
  • çoğunlukla ekstremitelerde gelişen ve ağrısız diyabetik kabarcıklar
  • döküntülü ksantomatozis, bazda kırmızı bir halka bulunan cilt üzerinde sarı, bezelye büyüklüğünde topaklara neden olan bir durumdur.
  • elin arkasında mumsu bir dokuya sahip kalın bir cildin gelişmesine neden olan dijital skleroz
  • deride kabarık, halka şeklinde veya yay şeklinde lekelere neden olan yaygın granülom annulare

Sinir hasarı

Sürekli yüksek kan şekeri sinirlere çeşitli şekillerde zarar verebilir:

  • Periferik nöropati: Bu, ayaklarda ve ellerde sinir hasarı olup, uyuşma, karıncalanma veya zayıflığa yol açar. İnsanlar ayaklarını incittiklerinde farkında olmayabilir ve enfekte yaralardan kaçınmak için günlük olarak kontrol etmeleri gerekebilir.
  • Otonom nöropati: Bu, vücuttaki mesane kontrolü, cinsel işlev ve sindirim gibi otomatik süreçleri etkiler.
  • Diğer nöropati türleri: Kalıcı olarak yükselen kan şekeri femoral, torasik, kraniyal veya fokal nöropatiye yol açabilir.

Göz komplikasyonları

Diyabetli kişiler diyabetik retinopati yaşayabilir. Bu, gözün arkasındaki kan damarlarına zarar vererek görme kaybına ve olası körlüğe neden olur.

Diyabet ve sürekli yüksek tansiyona sahip olmak glokom riskini % 40 ve katarakt riskini % 60 arttırır.

Diyabetik ketoasidoz

Diyabetli bir kişi kan şekeri seviyelerini kontrol etmek için adımlar atmazsa, hücreler insüline daha az duyarlı hale gelir. Vücutta yetersiz insülin olduğunda veya hücreler yanıt vermediğinde ve glikoz hücrelere erişemediğinde, vücut enerji için yağ kullanır. Vücut yağları parçalamaktan ketonlar üretir.

Vücut yüksek düzeyde ketonlarla baş edemez ve idrar yoluyla bazılardan kurtulabilirken, ketonlar eninde sonunda kanın çok asidik olmasına neden olabilir. Bu, DKA gibi komplikasyonlara yol açabilir.

DKA vücuttaki asit seviyelerini arttırır ve tedavi olmadan diyabetik komaya yol açabilir.

Aşağıdaki semptomları yaşayan diyabetli herkes acil acil tedavi almalıdır:

  • nefes darlığı
  • meyve kokulu nefes
  • kusma ve hasta hissetme
  • ağız ağrısı

şeker hastalığı

Advertisement

Tedavi

Diyabet tedavisi devam eden ve genellikle yaşam boyu bir gereklilik olsa da, diyabetli bir kişi yüksek kan şekeri artışlarını azaltmak için adımlar atabilir.

Bunlar:

Egzersiz: Fiziksel aktivite kanda aşırı glikoz kullanabilir. Bununla birlikte, şiddetli hiperglisemisi olan bir kişi idrarında keton bulursa, daha fazla yağları parçaladığı ve ketoasidozu hızlandırabileceği için egzersizden kaçınmalıdırlar.

Diyetin düzenlenmesi: Yemek saatlerinde daha az yemek yemek ve daha az atıştırma yapmak ve düşük şekerli gıdalara odaklanmak, glikoz miktarını vücudun idare edebileceği bir seviyede tutmaya yardımcı olur. Bir diyetisyen, bir kişinin diyetlerini kademeli ve sağlıklı bir şekilde uyarlamasına yardımcı olabilir.

İlaçların değiştirilmesi: Doktor, kan şekerini gerektiği gibi azaltmıyorsa, aldığı zamanları veya ilaç türlerini ve insülini değiştirmeyi önerebilir.

Doktor genellikle bir kişinin kendi kendini izlediği sonuçlarına bakabilir, sorunları tespit edebilir ve bireylerin şiddetli ani artışları önlemenin yollarını bulmalarına yardımcı olabilir.

Hiperglisemi olan bir kişi, diğer tedavilerin uygulanmasını etkileyebileceğinden, durumları hakkında bilgi sağlayan bir kolye veya bilezik takmayı düşünmelidir.

Tıbbi kimlik, bireyin diyabet olup olmadığı, herhangi bir alerjisi olup olmadığı veya insülin alması gerektiği gibi temel bilgileri içerir. Tıbbi kimlikte yer alan bilgiler, örneğin bir araç kazasından sonra veya ciddi DKA’ya sahipse, bireyin kendi konuşamadığı durumlarda hayat kurtarıcı olabilir.

Özetle;

Hiperglisemi, yetersiz veya etkisiz insülin ve hareketsiz bir yaşam tarzının bir sonucu olarak ortaya çıkabilecek yüksek kan şekeri değeridir.

Stres ve şafak fenomeni nedeniyle hormon ani yükselmeleri de hiperglisemi dönemlerine yol açabilir.

Semptomlar, sık idrara çıkma, yoğun susuzluk ve kendi kendine izleme sırasında yüksek kan şekeri okumalarını içerir. Bir kişi yüksek kan şekerine hitap etmezse, diyabetik komaya yol açabilecek tehlikeli bir atık ürün birikimi olan ketoasidoz gelişebilir.

Advertisement

Tedavi, diyabet ilacında ayarlamalar, fiziksel efor ve yemek sırasında daha az yemeyi içerir. Diğer tedavileri etkileyebileceğinden, hiperglisemisi olan insanlar için tıbbi kimlik takmak önemlidir.


Leave A Reply