Hiperhidroz (Aşırı Terleme) Nedir? Nedenleri Nelerdir? Tedavisi Nasıldır?

0
Advertisement

Hiperhidroz, aşırı terleme neden meydana gelir? Çeşitleri ve altında yatan nedenler nelerdir? Hiperhidroz tedavisi ve komplikasyonları hakkında bilgi.

terleme

Kaynak: pexels.com

Hiperhidroz

Polihidroz veya sudore olarak da bilinen hiperhidroz, aşırı terleme ile karakterize bir durumdur. Terleme sadece belirli bir alanı veya tüm vücudu etkileyebilir.

Hayatı tehdit edici olmasa da, rahatsız edici olabilir ve utanç ve psikolojik travmaya neden olabilir.

Bu yazıda hiperhidrozun nedenleri, belirtileri, tanı ve tedavisine bakacağız.

Hiperhidroz nedir?

Hiperhidroz ile ilişkili aşırı terleme, ter bezlerinin nispeten yüksek konsantrasyonu nedeniyle normalde eller, ayaklar, koltuk altı ve kasıklarda en aktiftir.

Bölgesel hiperhidroz: Aşırı terleme lokalize olduğunda. Örneğin, palmoplantar hiperhidroz, avuç içi ve tabanların aşırı terlemesidir.

Advertisement

Genelleştirilmiş hiperhidroz: Aşırı terleme tüm vücudu etkiler.

Hiperhidroz doğumdan itibaren ortaya çıkabilir veya yaşamın ilerleyen dönemlerinde gelişebilir. Bununla birlikte, aşırı terleme vakalarının çoğu bir kişinin gençlik yıllarında başlama eğilimindedir.

Durum, altta yatan bir sağlık durumundan kaynaklanabilir veya belirgin bir nedeni olmayabilir:

Primer idiyopatik hiperhidroz: “İdiyopatik”, “nedeni bilinmeyen” anlamına gelir. Olguların çoğunda hiperhidroz lokalizedir.

Sekonder hiperhidroz: Kişi obezite, gut, menopoz, tümör, cıva zehirlenmesi, diyabetes mellitus veya hipertiroidizm (aşırı aktif tiroid bezi) gibi altta yatan bir sağlık durumu nedeniyle çok fazla terler.

Bazıları için hiperhidroz belirtileri o kadar şiddetlidir ki rahatsız edici ve endişe yaratır. Hastanın kariyer seçimleri, serbest zaman aktiviteleri, kişisel ilişkileri, benlik imajı ve duygusal durumu etkilenebilir.

Neyse ki, semptomları etkili bir şekilde tedavi edebilen birkaç seçenek vardır. Hiperhidroz tedavisinde en büyük zorluk, utanç nedeniyle veya etkili tedavinin var olduğunu bilmedikleri için tıbbi tavsiye almayan önemli sayıda kişidir.

Advertisement

Belirtiler

Hiperhidroz, normal aktiviteleri bozan terleme olarak tanımlanır. Aşırı terleme atakları haftada en az bir kez net bir sebep olmaksızın ortaya çıkar ve sosyal yaşam veya günlük aktiviteler üzerinde bir etkisi vardır.

Hiperhidroz belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:

Ellerin rutubetli olması veya ıslak avuç içi
Ayakların rutubetli veya ıslak tabanları
Sık terleme
Giysilerde belirgin ıslanma

Hiperhidrozlu kişiler aşağıdakileri yaşayabilir:

  • Mantar veya bakteriyel enfeksiyonlar gibi tahriş edici ve ağrılı cilt problemleri
  • Lekeli giysiler hakkında endişelenme
  • Fiziksel temas kurma konusunda isteksizlik
  • İçine kapanıklık
  • Sosyal olarak geri çekilme, bazen depresyona yol açar.
  • Fiziksel temas veya insan etkileşiminin az olduğu işlerde çalışma
  • Giysileri değiştirmek, silmek, peçeteleri veya pedleri kolların altına koymak, yıkamak, terle uğraşmak için her gün çok fazla zaman harcarlar.
  • Vücut kokusu hakkında diğer insanlardan daha fazla endişelenirler.
hiperhidroz

Kaynak : pixabay.com

Nedenleri

Primer hiperhidrozun nedenleri iyi anlaşılmamıştır; Öte yandan, sekonder hiperhidrozun bilinen nedenlerinin uzun bir listesi vardır.

Primer hiperhidrozun nedenleri

Primer hiperhidrozun genetik bir bileşeni olduğu görülmektedir. İnsanlar birincil hiperhidrozun hastanın zihinsel ve duygusal durumu ile bağlantılı olduğunu, durumun psikolojik olduğunu ve sadece stresli, endişeli veya sinirsel bireyleri etkilediğini düşünürler.

Bununla birlikte, son araştırmalar, primer hiperhidrozlu bireylerin, aynı tetikleyicilere maruz kaldıklarında, nüfusun geri kalanından daha fazla kaygı, sinirlilik veya duygusal stres duygularına daha eğilimli olmadığını göstermiştir.

Aslında, bu tam tersi – hiperhidrozlu birçok hastanın yaşadığı duygusal ve zihinsel duygular aşırı terlemeden kaynaklanıyor.

Çalışmalar ayrıca bazı genlerin hiperhidrozda rol oynadığını göstermiştir. Primer hiperhidrozlu hastaların çoğunda benzer durumu olan bir kardeş veya ebeveyn vardır.

Sekonder hiperhidrozun nedenleri

  • Omurilik yaralanması
  • Alkol kullanımı
  • kaygı
  • Diyabet
  • Gut
  • Kalp hastalığı
  • Hipertiroidizm – aşırı aktif tiroid bezi
  • şişmanlık
  • Parkinson hastalığı
  • Gebelik
  • Solunum yetmezliği
  • zona hastalığı
  • Hodgkin hastalığı gibi bazı kanserler
  • Bazı enfeksiyonlar – HIV, sıtma, TB (tüberküloz)
  • Bazı antidepresanlar, antikolinesterazlar (Alzheimer hastalığı için), pilokarpin (glokom için), propranolol (yüksek tansiyon için) dahil olmak üzere bazı ilaçlar
  • Madde bağımlılığı

Teşhisi

Başlangıçta, doktor, kan ve idrar testleri isteyerek aşırı aktif tiroid (hipertiroidizm) veya düşük kan şekeri (hipoglisemi) gibi altta yatan koşulları dışlamaya çalışabilir.

Hastalara terleme kalıpları – vücudun hangi kısımlarının etkilendiği, terleme olaylarının ne sıklıkta meydana geldiği ve uyku sırasında terlemenin meydana gelip gelmediği sorulacaktır.

Advertisement

Hastaya bir dizi soru sorulabilir veya aşırı terlemenin etkisi hakkında bir anket doldurması gerekebilir.

Termoregülatör ter testi: cilde neme duyarlı bir toz uygulanır. Oda sıcaklığında aşırı terleme meydana geldiğinde, toz renk değiştirir. Hasta daha sonra bir ter kabininde yüksek ısıya ve neme maruz kalır, bu da tüm vücut boyunca terlemeyi tetikler.

Isıya maruz kaldığında, hiperhidroz olmayan insanlar ellerinin avuçlarında aşırı terleme eğilimi göstermez, ancak hiperhidrozlu hastalar gösterir. Bu test ayrıca doktorun durumun ciddiyetini belirlemesine yardımcı olur.

terleme

Kaynak: pixabay.com

Doğal ilaçlar

Günlük aktivite ve yaşam tarzındaki bazı değişiklikler semptomları iyileştirmeye yardımcı olabilir:

  • Terlemeyi önleyici – deodorantlar terlemeyi durdurmaz, ancak terlemeyi önleyici spreyler yapar. Bazı reçeteli ter önleyiciler, ter bezlerini tıkayan alüminyum klorür içerir.
  • Koltukaltı kalkanları – bir giysiyi terden korumak için koltuk altına giyilen pedlerdir.
  • Giyim – naylon gibi bazı sentetik lifler semptomları kötüleştirebilir. Gevşek kıyafetler daha iyidir.
  • Ayakkabı – sentetik malzemelerin semptomları kötüleştirme olasılığı daha yüksektir. Deri gibi doğal malzemeler tavsiye edilir.
  • Çorap – bazı çoraplar, doğal liflerden yapılmış kalın, yumuşak olanlar gibi nemi emmede daha iyidir.
    Bu önlemler etkili değilse, tıbbi tedavi yardımcı olabilir.

Tedavi

Doktor kişiyi bir cilt uzmanına veya dermatologa yönlendirebilir.

Tavsiye edebilecek olan tedavi yöntemleri:

İyontoforez – eller ve ayaklar bir kase suya batırılır. Ağrısız bir elektrik akımı sudan geçirilir. Çoğu hasta iki ila dört 20-30 dakikalık tedaviye ihtiyaç duyar.

Botulinum toksini (Botox enjeksiyonları) – Botox enjeksiyonları ter bezlerini tetikleyen sinirleri bloke eder. Hiperhidrozlu hastalar etkili sonuçlar için birkaç enjeksiyona ihtiyaç duyabilir.

Antikolinerjik ilaçlar – bu ilaçlar parasempatik sinir uyarılarının iletimini engeller. Hastalar genellikle yaklaşık 2 hafta içinde semptomlarda bir iyileşme fark ederler.

ETS (Endoskopik torasik sempatektomi) – bu cerrahi müdahale sadece diğer tedavilere cevap vermeyen ciddi vakalarda önerilir. Ter bezlerine mesaj taşıyan sinirler kesilir.

ETS, yüz, eller veya koltuk altı hiperhidrozunu tedavi etmek için kullanılabilir. ETS, kalıcı cinsel işlev bozukluğu riski nedeniyle ayakların hiperhidrozu tedavisinde önerilmemektedir.

Advertisement

Komplikasyonlar

Hiperhidroz tedavi edilmezse, komplikasyonlara yol açabilir.

Tırnak enfeksiyonları: Özellikle ayak tırnağı enfeksiyonları.
Siğiller: HPV’nin (insan papilloma virüsü) neden olduğu cilt büyümeleri.
Bakteriyel enfeksiyonlar: Özellikle saç köklerinin etrafında ve ayak parmakları arasında.
Isı döküntüsü (dikenli ısı, miliaria): Sıklıkla batma hissine neden olan kaşıntılı, kırmızı deri döküntüsü. Ter döküntüleri tıkandığında ve deri altında terleme sıkıştığında ısı döküntüsü gelişir.
Psikolojik etki: Aşırı terleme, hastanın kendine güvenini, işini ve ilişkilerini etkileyebilir. Bazı bireyler endişeli, duygusal olarak stresli, sosyal olarak geri çekilebilir ve hatta depresyona girebilir.
Ortalama olarak, hiperhidrozlu bir kişi, 9 yıl boyunca bu durumla yaşadıktan sonra tıbbi yardım ister. Aşırı terleme semptomlarının etkili bir şekilde tedavi edilebileceği bilgisini yaymak önemlidir.


Leave A Reply