Hiperlipidemi Nedir? Belirtileri Türleri ve Riskleri Nelerdir? Nedenleri Tedavisi

0

Hiperlipidemi nedir? Hiperlipidemi türleri, nedenleri ve belirtileri nelerdir? Hiperlipidemi risk faktörleri nedir, nasıl önlenir, tedavisi.

Hiperlipidemi

Hiperlipidemi veya yüksek kolesterol, kandaki yüksek yağ seviyelerini ifade eder. Çoğu insan genellikle herhangi bir semptom yaşamaz, ancak hiperlipidemi olması kalp hastalığı geliştirme riskini arttırır ve inme ve ölüm riskini artırır.

Bu yazıda hiperlipideminin semptomlarını ve nedenlerini açıklıyoruz. Ayrıca nasıl önlenip tedavi edileceğine de bakıyoruz.

Hiperlipidemi

Hiperlipidemi nedir?

Hiperlipidemi, kanda çok fazla kolesterol olduğu anlamına gelir. Kolesterol karaciğerin ürettiği mumsu bir yağ molekülüdür. Sağlıklı hücre zarları, beyin fonksiyonu, hormon üretimi ve vitamin depolaması için gereklidir.

Kolesterolü hücrelere taşıyan iki tip protein veya lipoprotein vardır: Düşük yoğunluklu lipoproteinler (LDL) veya kötü kolesterol ve yüksek yoğunluklu lipoproteinler (HDL) veya iyi kolesterol. LDL’nin sağlık üzerinde zararlı etkileri vardır. Ancak HDL, LDL’nin etkilerine karşı koyar.

HDL, aşırı kolesterolü atılım için karaciğere geri taşıdığı için sağlık için iyidir. Karaciğer daha sonra safra yoluyla kolesterolü ortadan kaldırır. Kan dolaşımında kalan LDL sağlığa zarar verir, çünkü kanda aşırı kolesterol birikmesine izin verir.

Trigliseritler kandaki başka bir yağ türüdür. Bir tür kolesterol değildirler, ancak kalp hastalığı ile güçlü bir ilişkiye sahiptirler. Bu nedenle, doktorlar ayrıca hiperlipidemili kişilerde trigliserit düzeylerini ölçer. Bir kişi aşağıdakilerden birine veya kombinasyonuna sahipse hiperlipidemi geliştirebilir:

  • yüksek LDL seviyeleri
  • yüksek HDL seviyeleri
  • yüksek trigliserit seviyeleri

Aşağıdaki ideal kolesterol seviyeleri verilmiştir:

Toplam kolesterol
Desilitre başına 200 miligramın altında (mg / dl)

HDL kolesterol
Erkeklerde: 40 mg / dl’den fazla
Kadınlarda: 50 mg / dl’den fazla

LDL kolesterol
Sağlıklı insanlar: 100 mg / dl’den az
Kalp hastalığı veya diyabetli kişiler: 70 mg / dl’den az

Trigliserid
150 mg / dl’den az

Belirtiler

Genellikle, hiperlipidemisi olan kişilerde herhangi bir belirti görülmez. Bununla birlikte, ailesel veya kalıtsal hiperlipidemisi olanlarda, gözlerin veya eklemlerin çevresinde sarı, yağlı büyüme gelişebilir. Bir doktor genellikle rutin bir kan testi sırasında veya kalp krizi veya inme gibi bir kardiyovasküler olayı takiben hiperlipidemi tespit eder.

Zamanla aşırı yağ birikmesi aterosklerozise neden olabilir. Bu, arterlerin ve kan damarlarının duvarlarında plaklar geliştiği ve açıklıkları daralttığı zamandır. Bu, damarlardan dengesiz kan akışına yol açabilir ve kalp hastalığı ve inme riskini büyük ölçüde artırabilir.

Sağlıklı Yemek

Önleme

Yaşam tarzı ve diyet seçenekleri hiperlipidemiyi önlemenin ve tedavi etmenin önemli bir yoludur. Seçenekler arasında “kalp-sağlıklı” bir beslenme, düzenli egzersiz yapmak, sigara içmemek ve sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak bulunur.

Beslenme

Kalp sağlığını koruyan bir diyet, doymuş yağ, trans yağlar ve kolesterolü alımını en aza indirmeyi ve çeşitli meyve ve sebzeleri, bol miktarda lif, bol su ve tam tahıllı yiyecekleri tüketmeyi içerir. İnsanlar fast foodu, yüksek karbonhidratlı gıdaları ve iyi besin değeri sunmayan işlenmiş gıdaları hayatlarından çıkarmaya çalışmalıdırlar.

Balıklar, kabuklu yemişler ve baklagiller “sağlıklı yağlar” içerir, bu nedenle LDL kolesterol seviyelerini düşürmesi gereken kişilere fayda sağlayabilir. Yağ kullanırken, zeytinyağı veya tekli doymamış yağlar açısından zengin başka bir yağ seçin.

Ağırlık

Aşırı kilolu veya obezitesi olan kişiler de hiperlipidemi ve kalp hastalığı geliştirme riski daha yüksektir. Kilo vermek, bir kişinin LDL, toplam kolesterol ve trigliserit seviyelerini azaltmasına yardımcı olabilir. LDL’yi kandan çıkarmaya yardımcı olan HDL’yi de artırabilir.

Fiziksel aktivite

Fiziksel aktivite eksikliği, kalp hastalığı için başka bir risk faktörüdür. Düzenli egzersiz ve aktivite, bir kişinin LDL’yi azaltmasına, HDL’yi yükseltmesine ve kilo kaybını teşvik etmesine yardımcı olur.

Sigara içmemek

Sigara içmek kalp hastalığına katkıda bulunan birçok sorunu tetikler. Aterosklerozu teşvik eder, LDL seviyelerini arttırır ve iltihabı ve kan pıhtılarının oluşumunu teşvik eder. Sigarayı bırakmak daha yüksek HDL seviyelerine neden olacaktır. Bu, bir kişi sigarayı bıraktıktan sonra kardiyovasküler hastalık (CVD) riskinin azalmasının bir nedeni olabilir.

Hiperlipidemisi olan bir kişi, doktorları tarafından önerilen diyet ve tedavi planını sıkı bir şekilde uygulayarak yaşamın ilerleyen dönemlerinde kardiyovasküler problem riskini azaltabilir.

Tedavi

Dengeli bir diyet ve düzenli fiziksel aktivite yoluyla hiperlipideminin kendi kendine yönetimi, bir kişinin kanındaki lipoprotein düzeylerini azaltmasına yardımcı olabilir.

Bununla birlikte, genetik de kolesterol seviyelerini belirler, bu nedenle sağlıklı bir yaşam tarzı her zaman kolesterolü azaltmak için yeterli olmayabilir. Bazı kişilere ilaç gerekebilir. Tipik olarak, doktorlar kolesterolü azaltmak için ilaç reçete eder. Bu ilaçlar karaciğerin ürettiği kolesterol miktarını azaltır.

Statinler kas ağrısı da dahil olmak üzere yan etkilere neden olabilir. Kas ağrısı genellikle zararsızdır, ancak nadir durumlarda statinler kas hasarına veya bozulmasına neden olabilir. Acıyı tolere etmeyi zor bulan herkes, ilaçları almayı bırakmadan önce doktorlarıyla konuşmalıdır. Statinlerle tedaviyi durdurmadan önce kardiyovasküler riskini yan etki riskine karşı dengelemek önemlidir. Statin aldıktan sonra kolesterol seviyeleri arzulanan hedefe ulaşmayan kişiler, daha yüksek dozlarda statin ilaçlarına veya ek ilaçlara ihtiyaç duyabilirler.

Nedenler

Diyabetin olması hiperlipidemi için olası bir risk faktörü olabilir. Hiperlipideminin nedenleri arasında şunlar vardır:

  • Genetik faktörler: Doktorlar buna primer hiperlipidemi denir. Bir kişi bu türü ebeveynlerinden miras alır.
  • Kötü beslenme ve diğer faktörler: Doktorlar buna ikincil hiperlipidemi denir.

Diğer risk faktörleri şunları içerir:

  • aşırı alkol tüketimi
  • şişmanlık
  • hormon veya steroid gibi ilaçlar almak
  • diyabet
  • metabolik sendrom
  • uzun süreli böbrek hastalığı
  • erken menopoz
  • az aktif tiroid bezi veya hipotiroidizm
  • gebelik
  • sedanter yaşam tarzı
  • Ailesel hiperlipidemi genetik bir hastalıktan kaynaklanır.

Bir ebeveynden, eksik veya arızalı bir LDL reseptörüne yol açan mutasyona uğramış bir geni geçer. Bu, vücudun LDL’yi kan dolaşımından temizleyemeyeceği anlamına gelir, bu da kanda tehlikeli LDL seviyelerine neden olabilir.

Türleri

Vücut üzerinde farklı etkileri olan birkaç tip hiperlipidemi vardır. Doktorlar, dahil ettikleri farklı yağ türlerine ve her türün vücudu nasıl etkilediğine göre sınıflandırır.

Tip I: Tip I veya hiperlipidemi ailesel lipoprotein lipaz eksikliği, tipik olarak çocuklukta ortaya çıkar ve şiddetlidir. Yağların normal bozulmasını bozan ve karın ağrısına, pankreasın tekrarlanan enfeksiyonlarına ve karaciğer ve dalağın genişlemesine yol açabilen kalıtsal bir durumdur.

Tip II (a ve b): Tip IIa veya ailesel hiperkolesterolemi ve tip IIb veya ailesel kombine hiperlipidemi, her ikisi de yüksek LDL seviyelerine yol açar. Ciltte ve göz çevresinde yağ birikmesine neden olabilir ve ayrıca kalp problemleri riskini artırabilir.

Tip III: Tip III veya ailesel disbetalipoproteinemi, lipoproteinleri etkiler. Kandaki LDL seviyeleri çok düşük olduğunda, ancak HDL seviyeleri normal kaldığında ortaya çıkar. Tip III’ün tipik bir özelliği, göz kapaklarında ve göz çevresinde ksantomlar veya düz, sarı-gri plakların ortaya çıkmasıdır. Tip III erken başlangıçlı kardiyovasküler ve periferik arter hastalığı riskini arttırır.

Tip IV: Tip IV veya hipertrigliseridemi, kandaki kolesterol yerine trigliserit seviyelerini arttırır. Bu tip ayrıca obezite, yüksek kan şekeri ve yüksek insülin seviyelerine yol açabilir. Bir kişi erken yetişkinliğe kadar tip IV hiperlipidemi fark etmeyebilir.

Özet

Hiperlipidemi, kalp hastalığı için önemli bir risk faktörüdür. Kandaki aşırı LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerini ifade eder. Doktorlar düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) ‘yi kötü kolesterol ve yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) iyi kolesterol olarak görmektedir.

Hipotiroidizm, yüksek yağlı diyet ve aşırı kilolu olmak, yüksek kolesterole katkıda bulunur. Bununla birlikte, bazı hiperlipidemi tiplerinin genetik nedenleri vardır. Düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı yağlar açısından zengin bir diyet, kandaki kolesterol dengesini artırabilir ve bir kişinin ilgili sağlık sorunlarını önlemesine yardımcı olabilir.

Sağlık Uyarı


Leave A Reply