Hızır Yaylası nerededir? Gaziantep, İslahiye Hızır Yaylası nasıl gidilir, özellikleri, olanakları nelerdir, hakkında bilgi.
HIZIR YAYLASI
Doğa ile baş başa kalıp şehrin kirli havasından ve gürültüsünden uzaklaşmak isteyenlere önereceğimiz yaylalardan ikisi Gaziantep’teki Hızır (Hınzırlı) ve Sofdağı. Özellikle çevresi ağaçlarla çevrili, her tarafı çimlerle kaplı ve kır çiçekleriyle bezenmiş Hızır Yaylası, sakinlik arayanların adresi. Rengârenk kır çiçekleri, dağ çayırları ve çeşitli ağaç türleri, soğuk su kaynakları, serin havası ile insanları kendine çeker.
Amanos Dağlarının Tahtalı, Hamo, Havşu tepeleriyle Burunsuz gediğinin çevrelediği çok geniş bir tabana yayılan yayla, temiz havası ve muhteşem güzellikteki manzarası ile ünlü. İklimin verdiği özellikle her mevsim yeşillikler içinde bulunan Hızır Yaylası, İslahiye ilçesi Altınüzüm Beldesinin batısına konumlanır. Yayla, deniz seviyesinden yaklaşık 1300 metre yüksekliktedir. 1994 yılında turizm merkezi ilan edilen yayladaki hâkim ağaç türü çam, sedir, köknar, çınar, kızılağaç, ardıç gibi iğne ve geniş yapraklı orman örtüsü. Baharla birlikte yayla çayırlıkları kardelen, nergis, sığırkuyruğu, papatya, yabani siklamen, lale ve diğer çiçeklerle kaplanır. Gaziantep ve Osmaniye köylerinden gelen insanların elma, armut, kiraz, vişne ağaçları ile mevsimine göre çilek, salatalık, domates, biber gibi sebze ve meyve yetiştirmek üzere küçük toprak parçalarını değerlendirmeleri, hayvancılıkla uğraşmaları, yaylaya farklı bir canlılık katar.
Basit yayla evlerinin bulunduğu yerleşimin geleneksel dokusu bozulmamıştır. Yaylada kamp kurmak isteyenlerin çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini yanlarında götürmeleri gerekir. Ancak yaz aylarında seyahat ediyorsanız, Anadolu konukseverliğinden yararlanabilirsiniz. Hızır Yaylasına ulaşmak için iki alternatif güzergâh mevcut. Gaziantep – Adana karayolu üzerinde bulunan Nurdağı ilçesi kavşağından İslahiye – Hatay karayoluna (güney) dönülerek İslahiye ilçesi Altınüzüm beldesine ulaşılır. Bu noktadan batıya dönülerek Kerküt – Hasanlök -Tandır köyleri ile Cıncıklı ören yeri (manastır kalıntısı) rotası izlenerek yükselmeye başlanır. Oldukça dik ve bol virajlı asfalt yol, yaklaşık 20 kilometre sonra sizi yaylaya ulaştıracaktır. Bir diğer seçenek ise Osmaniye ili Yarpuz Bucağından sekiz kilometrelik stabilize yol.