Honduras Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Honduras – Honduras ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

honduras bayrağı

Kaynak: pixabay.com

HONDURAS;

  • Yüzölçümü: 112.088 km2.
  • Başkenti: Tegucigalpa.
  • Dil: İspanyolca (resmi), İngilizce, Kızılderili lehçeleri. Resmi dil olan İspanyolca, ülkenin her yanında konuşulur. Kıyı kesimlerinde yazışma dili olarak İngilizce kullanılır. Kızılderili lehçeleri de yaygındır.
  • Din: Hristiyan (Katolik % 90, Protestan), Musevi, Bahai. Nüfusun % 90’ı Katoliktir. Ayrıca 36 bin Protestan, çok az sayıda Musevi ve Bahai vardır.
  • Para birimi: 1 lempira =100 centavo.
  • Başlıca kentleri: San Pedro Sula, El Progreso, Danli, Choluteca, La Ceiba, Juticalpa, Tela, Puerto Cortes.

Orta Amerika’da devlettir. Orta Amerika Kıtası’nın kuzey kesiminde; kuzeybatıdan Guatemala, güneybatıdan El Salvador, güneydoğudan Nikaragua ile çevrilidir. Karaib Denizi kıyı şeridi 800 km, Büyük Okyanus kıyı şeridi 145 km uzunluğundadır. Orta Amerika’nın ikinci büyük ülkesi oluşunun yam sıra, yaklaşık 288 ada da Honduras toprakları içinde yer alır.

Yüzey Şekilleri:

Ülkenin yüzey şekillerini, kıyı ovaları, engebeli dağlar, kesintili dağlık yayla ve vadiler oluşturur. Orta Amerika’nın en dağlık ülkesi olan Honduras’ın, büyük bölümü kuzeybatıdan güneydoğuya uzanan dağ sırasıyla kaplıdır. Kuzeyde dar bir kıyı şeridi, Fonseca Körfezi’nde daha geniş bir kıyı düzlüğü vardır. Ülkeyi aşan dağ sırası, Meksika’nın kuzeyinden Panama’ya kesintisiz uzanan Cordillera’nın bir parçasıdır. Yüksek vadi ve yaylalar içeren dağ sırasının en yüksek noktası, Cerro de las Minas’tır (2.849 m). Bölgeyi akaçlayan çok sayıda ırmaktan en büyükleri Ulia ve Chamelecon, Karaib Denizi’ne dökülür. Büyük Okyanus’a dökülen az sayıdaki ırmağın başlıcası Choluteca Irmağı’dır.

honduras

Kaynak: pixabay.com

İklimi:

Honduras’ın coğrafya konumu ve yükselti farkları yağışlar ve sıcaklıklarda farklılıklara yol açar. Ülkenin kuzey kıyılarında bol yağışlı, tropikal iklim egemendir. Karaib Denizi kıyısındaki Tela’da yıllık ortalama yağış tutarı 3.180 mm’dir. Dağlık bölgelerde yağışlı mevsim, mayıstan kasım ortalarına kadar sürer, kasım ortalarında kurak mevsim başlar. Başkent Tegucigalpa’da yağışlı mevsimde ortalama yağış tutan 1.065 mm, ovalarda yıllık ortalama sıcaklık 27°C’dir. Dağların doruklarının karlarla örtülü oluşu çok ender rastlanan bir durumdur. Ortalama sıcaklığın 23°C olduğu Tegucigalpa’da gündüzleri sıcak olmasına karşın geceler serin geçer.

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar:

Öteki Orta Amerika ülkeleri gibi Honduras da, bitki ve hayvan türleri yönünden zengindir. Her düzeydeki yükseltide çeşitli türlerde ağaçlardan oluşan ormanlar görülür. Karaib kıyılarında hurma ve eğreltiotu gibi büyüyen ağaçlar, liyanalar, daha yüksek kesimlerde meşe, çam, maun, İspanyol sediri bulunur. Yüksek düzlükleri kaplayan savanlarda (ağaçlı çayırlıklarda) en sık rastlanan ağaç akasyadır. Otçul bitkiler, fundalar, kaktüsler, sık görülen öteki bitkiler arasında sayılabilir. Ülkede hem Kuzey hem de Güney Amerika’ya özgü hayvan toplulukları yaşar. Timsah, iguana, pikari, tapir, jaguar, geyik, pumanın yanı sıra, çok sayıda yılan, kuş ve balık türü vardır.

Toplum Yapısı:

Honduraslıların yaklaşık % 90’ı Mestizo (İspanyol-Kızılderili karışımı), % 6.7’si Kızılderili, geri kalanı Zenci, Zambo ve İspanyol kökenli Beyazdır. Kültürlerini koruyan Kızılderililere ve Zenci-Kızılderili karışımı Siyah Kariblere de rastlanır. Başlıca Kızılderili boyları arasında Mayalar, Lencalar ve Miskitolar sayılabilir.

Advertisement
honduras

Kaynak: pixabay.com

Ekonomi:

Tarım: Tarım etkinlikleri Karaib ve Büyük Okyanus kıyı ovalarında yoğunlaşmıştır. Başta en önemli dışsatım ürünleri muz, kahve, olmak üzere, mısır, pirinç, baklagiller, şekerkamışı, pamuk, tütün, önde gelen tarımsal ürünlerdir.

Hayvancılık: Yüksek bölgelerdeki zengin otlaklar, hayvan yetiştiriciliği için uygundur. Sığır, domuz, at, kümes hayvanları, başlıca hayvan varlıklarıdır. Et, süt ve süt ürünleri önemli bir etkinlik dalıdır. Yıllık balık, deniz kabukluları üretimi 6.800 tondur. Muz ve kahveden sonra, et ve İstakoz dışsatımı da önemli bir gelir kaynağıdır.

Endüstri: Endüstri, genelde besin ürünlerinin işlenmesi, dokuma ve orman ürünleri gibi dallarda gelişmiştir. Çimento, sigara, plastik, şapka, kimya, öteki temel endüstri dallarıdır.

Doğal Kaynaklar: Doğal kaynakların en önemlisi, yüzölçümünün % 45’ini kaplayan ormanlardır. Kurşun , çinko, gümüş, az miktarda demir filizi ve altın, öteki doğal kaynaklardır.


Leave A Reply