Honore de Balzac Kimdir? Hayatı Edebi Kişiliği Eserleri Romanları Nelerdir?

0
Advertisement

Honore de Balzac kimdir ve ne yapmıştır? Fransız romancının hayatı, biyografisi, eserleri, romanları, edebiyata katkıları hakkında bilgi.

Honore de Balzac

Honore de Balzac ( 20 Mayıs 1799, Tours, Fransa – 18 Ağustos 1850, Paris, Fransa)

En büyük Fransız romancılarından biridir. Fransa’nın Tours kasabasında doğdu, Paris’te öldü. Asıl soyadı Balssa idi. Once babası bu adı Balzac şekline çevirmiş, sonra 1836’da oğlu da aynı adı benimsemiştir.

Honore de Balzac, Vendome Koleji’nde okudu, sonra Paris’e gitti. Paris’te otuz yaşına kadar pek maceralı bir hayat geçirdi; hayatını kazanmak için birçok işler denedi. 1822 ile 1828 yılları arasında kâh başkaları ile ortaklaşa, kâh türlü takma adlarla eserler yazdı. İlk başarısızlıkların verdiği hırsla bir ara kendi parası ile kitap yayınına, basım işlerine, hurufat dökümcülüğüne heves etti, bu teşebbüslerinde de başarı kazanamadı, gırtlağına kadar borca battı. Ondan sonra kendini tamamen edebiyata verdi.

Balzac’ın beğenip benimsediği için kendi imzasını koyduğu ilk eseri 1829’da yazdığı «Le Dernier Chouan» adlı romanıdır. Bu onun gerçekten de ilk başarılı eseridir. Onu ilk tanıtan romanı ise, Türkçeye «Tılsımlı Deri» adiyle çevrilen «La Peau de Chagrin» romanıdır.

Balzac Nasıl Çalışırdı

İlk romanından itibaren Balzac büyük bir sebatla çalışarak, şaşılacak derecede intizam ve bolluk içinde, devamlı surette eser vermiştir. Günde on sekiz saat çalışır, çok sevdiği kahveyi, biraz da uyku kaçırdığı ve sinirleri dinlendirdiği için, fincanlar dolusu içerdi, ziyaretlerden ve ziyaretçilerden kaçar. Paris’teki üç, dört evinden birine kapanarak âdeta gizlenirdi. Ancak eserlerinde karak terlerini tahlil etmek istediği kimselerin hayatına girer, yamız onlarla temas ederdi «La Comedie Humaine» umumî başlığı al tında topladığı ve birbirine bağladığı eserle rin sayısı bir tek kafadan ve bir tek kalem den çıktığına ihtimal verilmiyecek kadar faz ladır. Balzac bunları 1830-1847 yılları arasında, yılda bazen dört, beş tane olmak üzere yazmıştır.

Advertisement

Bu dev romancı, eserlerini hazırlarken sarfettiği azami gayret yetmiyormuş gibi, onları basımevine verdikten sonra da, provaları üzerinde de yalnız dizgi yanlışlarını düzeltmekle yetinmez, eserini baştan başa bir kere daha yazıyormuşcasına âdeta temelinden değiştirir, dehasına güvendiğini gösteren bir inatla çalışırdı.

Honore de Balzac

Kaynak: commons.wikimedia.org

Balzac’ın Sanatı

Toplu olarak «La Comedie Humaine» adını verdiği, o dev ölçüdeki eserler yığınının sayfaları, aile hayatının, taşra hayatının, Paris hayatının, politika hayatının, askerlik hayatının, köy hayatının çeşitli yönleriyle, birbirinden tamamiyle ayrı özellikleriyle, türlü çeşit insan tipleriyle öylesine doludur ki bu romanlar içinde her türlü hayat şartını, her türlü insan tipini, toplumun her sınıfını, her çeşit ihtirası, her meşakkati, günahı, sevabı, her zevki ve her elemi, her meziyeti, her ayıbı bulmak mümkündür.

Balzac, hayatın aşağılık gerçeklerini anlatmaktan zevk almıştır, denilebilir, paraya ve para hırsı konusuna lüzumundan fazla yer vermiştir, kusurlu insan tiplerini eserlerine fazlasiyle doldurmuştur iddiası ileri sürülebilir. Fakat romanlarındaki şahısları gerçek hayatta oldukları gibi göstermeyi o kadar iyi başarmıştır ki onları, gözlerimizin önünde canlanmış gibi görebiliriz, bu tipler bir kere görüldükten sonra da unutulmaz şekilleriyle hayalimizde yaşamaya devam ederler.

Balzac bazı eserlerini çok çabuk yazmıştır. Fakat üslûbunu hazırladığı sahnelerde eşsiz bir kudretle canlandırdığı tiplere uydurmakta, diyalog sanatında büyük başarı göstermiştir. Bugünkü Fransız roman sanatı Balzac’dan başlar, elerler; bu hüküm doğrudur, çünkü Flaubert’ler, Goncourt’lar, Daudet’ler, Zola’lar, Maupassant’lar ve daha pek çokları Balzac’ın açtığı yoldan yürümüşlerdir.

Honore de Balzac, ‘Madame Hanska adında Polonyalı bir kadınla severek evlenmişti; bu sayede, ömrünün son yıllarına kadar devam eden para sıkıntıları biraz hafiflemeye yüz tutacakken ecel yetişti. Esasen Madame Hanska da onunla evlendikten sora, Balzac’ ın nasıl içinden çıkılmaz bir borç batağına dalmış olduğunu daha iyi anlamıştı. Balzac 1850 ağustosunda, 51 yaşında öldü.

Eserleri

Balzac’ı romantizmden kurtulmuş ilk gerçekçi yazar kabul eden genel görüş yaygındır. Yüze yakın romanda canlandırdığı 2.000 kadar roman kişisinin yazgılarının, zamanının Fransa’sını yansıtan en doğru ayna olduğunu savunanlar haklıdırlar. Hepsi Türkçeye (bazıları birkaç değişik imza ile) çevrilmiş en önemli eserleri ve yazılış yılları:

Advertisement

Bilinmeyen Şaheser (Le Chef d’Oeuvre İnconnu) 1832, Vadideki Zambak (Le Lys Dans la Vallee) 1835, Mutlak Peşinde (La Recherche de l’Absolu) 1834, Otuz Yaşındaki Kadın (Le Femme de Trente Ans) 1828-1844, Tefeci Gobseck (Gobseck) 1830, Albay Chabert (le Colonel Chabert) 1832, Goriot Baba (Le Pere Goriot) 1833, Sönmüş Hayaller (Les İllusions Perdus) 1835-1843, Cesar Birotteau (1837), Eugenie Grandet (1833). İki Yeni Gelinin Hatıraları (Memoires des deux Jeunes Mariees) 1841, Nucingen Bankası (La Maisen Nucingen) 1837, Köy Hekimi (Le Medecin de Campagne) 1833, Köy Papazı (Le Cure de Village) 1837-1845, Tılsımlı Deri (La Peau de Chagrin) 1830, Cousine Bette (La Cousine Bette) 1846, Cousin Pons (le Cousin Pons) 1846 vb.


Leave A Reply