İçimizdeki Şeytan Kitap Özeti Konusu İncelemesi Karakterler, Sabahattin Ali

0
Advertisement

Sabahattin Ali’nin İçimizdeki Şeytan isimli romanının konusu nedir? İçimizdeki Şeytan karakterleri, özeti, roman incelemesi hakkında.

İçimizdeki Şeytan

Bazı eleştirmenlerce “ideolojik ve siyasi” bir tarafı bulunan İçimizdeki Şeytan 1940 yılında yayımlanmıştır. Yazarın ikinci kitabıdır. Gazetede tefrika edildikten sonra kitaplaştırılmıştır.

İçimizdeki Şeytan

Arka plan kaynak: pexels.com

Konusu

Sabahattin Ali’nin 1940 yılında yayımlanan bu “otobiyografik” romanında o dönemin sosyal ortamında iki farklı dünyanın insanı olan Ömer ile Macide’nin birkaç aylık süre içindeki beraberlikleri, gerilimleri, yaşamları anlatılıyor. Doğruyu bildiği halde savunmaktan korkan bir aydının, Ömer’in yalnızlığı, kendini bulma sürecindeki içsel çatışmaları, karamsarlığı ve bunalımları da işlenen konulardan.

Kitabın Özeti

Romanın ana karakterleri Ömer ile Macide’dir. Ömer, hayattaki her şeyden çok sıkılan, hiçbir şeyin anlamlı gelmediği ve bir arayış içinde olan bir gençtir. Macide ise Balıkesir’den İstanbul’a konservatuvarda okumaya gelen genç ve sevecen bir kızdır.

Roman; bir vapurda Ömer ve yakın arkadaşı Nihat’ın konuşması ile başlar. Ömer, bir anda vapurda bir kız görür ve ona ilk görüşte aşık olur. Bu kız Macide’dir.

İlk görüşte çok beğendiği kızla konuşmakta önce tereddüt eden Ömer kızın yanına konuşmak için gittiğinde çok şaşırır. Çünkü kızın yanında Emine teyzesini görmüştür. Hoşlandığı kızın Balıkesir’den uzaktan akrabası olduğunu anlayan Ömer, uzun zamandır ihmal ettiği teyzesinin evine yeniden gitmeye başlar.

Advertisement

Bir zaman sonra Macide’yi etkilemeyi başaran Ömer onunla bir ilişki yaşamaya başlar. Sürekli İstanbul sokaklarında uzun yürüyüşler yapar. Romantik konuşmalarıyla Macide, Ömer’den etkilenmiştir.

Bu sıralarda Macide’nin Balıkesir’de oturan babası vefat eder, yanında kaldığı teyzesi önceleri bunu ondan saklar. (edebiyatfatihi.net) Artık ailesinin para gönderememesi, Macide’nin eve geç saatlerde gelmesi teyzesi ve eniştesinin canını sıkar ve bir gece Macide’ye ağır laflar ederler, bunu gururuna yediremeyen Macide evi terk eder ve sokakta rastladığı Ömer’le onun pansiyon odasına gider.

Evlenme Kararı

Ömer ve Macide artık beraber yaşamaktadırlar ve evlenmeye karar verirler. (Bu süreçte Ömer, henüz nikah işlemlerini tamamlayamamıştır.) Ömer’in ciddi maddi sıkıntıları vardır ve sürekli arkadaşlarından borç almaktadırlar. Maddi sıkıntıları içinden çıkılmaz hâl alır ve Ömer gittikçe bocalamaya başlar, kendisinin bile anlamadığı birtakım tuhaf davranışlarda bulunur. (edebiyatfatihi.net)

Bu sıralarda Macide, kendisine ilgi duyan Balıkesir’den hocası olan Bedri’yle bir davette karşılaşır. Bedri, Ömer’in de arkadaşıdır. Bedri, Macide’yi görünce çok şaşırır ve sık sık Macidelere gitmeye başlar, sürekli Ömer’e maddi destekte bulunur.

Bir gün Ömer ile Macide; Profesör Hikmet başta olmak üzere Nihat ve diğer gençlerle birlikte bir hayır cemiyetinin müsameresine giderler. Sonrasında da Büyükdere’deki bir gazinoya…

Alkolün de etkisiyle Ömer, Macide’nin gözü önünde başka bir kadınla yakınlaşmaya başlar. Üstelik arkadaş grubundan olan İsmet Şerif adlı kişi de tuvalette Macide’ye sarkıntılık yapar ama Macide onu ittirerek hemen oradan uzaklaşır. Ömer’in tuhaf davranışlarına ve ahlaki yönden düşük arkadaş çevresine daha fazla dayanamayacağını anlayan Macide o geceden sonra bir uzun bir mektup yazarak Ömer’i terk etmek ister. Bı sırada Macide, Bedri’den Ömer’in tutuklandığını öğrenir. Ömer tutuklanınca mektubu ona vermekten vazgeçer. Bu tutuklanmaya ise bir anlamda Nihat sebep olmuştur.

Advertisement

Ömer’in yakın arkadaşı Nihat, etrafında topladığı gençlerle kendi sert “ideolojik” görüşlerini şiddetle savunan, bunun için mecmualar, gazeteler çıkarıp dağıtan, buralarda karşıt görüşlü çevrelere küfürler ve iftiralar atmaktadır. Hatta muhalif kişileri görüşlerine, ailelerine kadar fişlerler, iş devlete hizmet eden denebilecek kişilere kadar uzanır ve sonunda bu bilgileri yabancı devletlere verirler. Yabancı devletlerin bir maşası olan belli bir ideolojnin savunucusu bu gençler tutuklanır. Nihat ile çevresindeki insanlara yakınlığından şüphelenilerek tutuklanan Ömer, hakkında yapılan soruşturma bittikten sonra iki hafta sonra serbest bırakılır.

Tahliye olduğu gün Bedri’ye artık hayatını farklı bir şekilde yaşamak istediğini, Macide’yi daha fazla mutsuz etmek istemediğini söyleyen Ömer, ondan ayrılık kararını arkadaşına bildirir.

Roman, Macide’nin Ömer’den ayrılmaya karar verdiği gün yazdığı mektubu Bedri’ye vermesi ile sona erer.

Karakterler:

  • Macide
    Romanda hakkında en çok şey öğrendiğimiz karakter olmasa da, özellikle Ömer ile “evlendikten” sonra hikayenin odak noktası haline gelen Macide, İçimizdeki Şeytan’ın en önemli karakterlerinden bir tanesi olarak görülebilir. Bu ifade, Macide’nin hem kurmaca içindeki, hem de kurmaca dışındaki durumunu kapsar. Romanın gidişatı içinde Macide “kötü” karakterlerle dolu bir dünyanın içindeki “iyi” karakter olarak göze çarpar.
  • Ömer
  • Nihat
  • Bedri
  • İsmet Şerif
  • Profesör Hikmet Bey
  • Emin Kamil
  • Muharrir Hüseyin Bey,
  • Müdür Refik Bey
  • Seniha
  • Hafız Süleyman
  • Emine Hanım
  • Galip Efendi
  • Madam

Kitaptan İlgi Çekecek Alıntılar

  • “İnsan dünyaya sadece yemek, içmek, koynuna birini alıp yatmak için gelmiş olamazdı. Daha büyük ve insanca bir sebep lazımdı.”
  • “İyilik demek kimseye kötülüğü dokunmamak değil, kötülük yapacak cevheri içinde taşımamak demektir.”
  • “Etrafımız o kadar çirkefle dolu ki, temiz kalmak için bir tek çare kendi dünyamıza çekilmek ve muhitle, hiç olmazsa manen, alakamızı kesmektir.”
  • Azizim bu ne fedakarlık! Ben bir insanda bu kadar iyilik bulunabileceğine inanayım mı? Belki başka zaman inanırdım. Fakat bugün. Bugün inanmak mümkün mü? Bir insan bir insana kötülükten başka ne yapabilir? Kimi kandırıyoruz? Bana öyle riyakar gözlerle bakmayın! Masum tavırlar beni deli ediyor. Ben de sizin gibi masum suratlar almasını bilirdim. Ama bu suratın arkasında ne saklı olduğunu da biliyorum. İnsan dedikleri mahlukun bütün çirkef taraflarını artık gördüm. Burun buruna nefesini koklayarak gördüm.
  • Belki de yeni bir başlangıç yapmanın vaktidir. Yeni bir başlangıç için her şeyi yıkmanın vakti.
  • Unutmayın ki, dünyada en korkunç şey, ümidini kaybetmektir.


Leave A Reply