Hostes (Kabin Memuru) Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır? Görev Sorumlukları

0
Advertisement

Hostes (Kabin Memuru) nedir ve nasıl olunur? HostesLER (Kabin Memuru) ne iş yapar, çalışma ortamları ve iş olanakları nelerdir? Nerelerde çalışabilirler?

Hostes (Kabin Memuru) Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Hostesler, havayolu yolcularının emniyetini ve rahatlığını sağlamak için, uçuş esnasında hizmet yapan kişidir.

Kabin Memuru

Ne İş Yapar?

Hostesler genellikle aşağıdakileri yapar:

  • ***Uçuş detayları hakkında ön kontrol brifinglerine katılır
  • ***Uçakta yeterli miktarda içecek ve acil durum ekipmanı bulunduğundan emin olur
  • ***Uçuşlar arasındaki kabinin temizletilmesini sağlar
  • ***Güvenlik ve acil durum ekipmanlarının kullanımını gösterir
  • ***Tüm yolcuların emniyet kemerlerinin takılı olduğundan ve diğer güvenlik gereksinimlerinin karşılandığından emin olur
  • ***Servis yapar, bazen de içecek, yemek veya atıştırmalık satar
  • ***Yolcuların ihtiyaçlarına dikkat eder, özellikle de özel ihtiyaçları olanlara yardımcı olur
  • ***Uçağın türbülansa girmesi gibi durumlarda, uçuş sırasında yolcuları güven altına alır
  • ***Yolcular için ilk yardımı yönetir veya gerektiğinde ilk yardım yapar.
  • ***Acil durumlarda yolcuları yönlendirir

Kabin memurlarının temel işi yolcuları güvende tutmak ve herkesin güvenlik yönetmeliklerine uymasını sağlamaktır. Hostesler ayrıca uçuşları yolcular için konforlu ve keyifli hale getirmeye çalışırlar.

Kalkmadan yaklaşık 1 saat önce, kaptan (pilot) katılımcılara tahliye prosedürleri, uçuş süresi ve hava koşulları hakkında bilgi verir. Uçuş görevlileri acil durum ekipmanlarının çalıştığından, kabinin temiz olduğundan ve uçakta yeterli miktarda yiyecek ve içecek bulunduğundan emin olmalıdır. Uçuş görevlileri, yolcuları uçağa binerken selamlar ve gerektiğinde yardımcı olarak yerlerine yönlendirir.

Advertisement
Kabin Memuru

Kaynak: pxhere.com

Uçak kalkıştan önce, uçuş görevlileri tüm yolculara güvenlik videolarının kullanımı konusunda video kaydı yaparak veya şahsen kullanımlarını göstererek talimat verir. Ayrıca emniyet kemerlerinin takılı olmasını, koltukların dik konumda kilitlenmesini ve tüm taşınan eşyaların uygun olarak istiflenmesini sağlar.

Bununla birlikte, bir uçuş görevlisinin en önemli sorumluluğu, acil bir durumda yolculara yardım etmektir. Bu sorumluluk, yolcularla uğraşmaktan ilk yardımın yapılmasına, yangınla mücadeleye ve tahliyelerin yönlendirilmesine kadar uzanmaktadır. Hostesler ayrıca uçuşla ilgili soruları yanıtlar, özel ihtiyaçları olan yolcularla ilgilenir, yardıma ihtiyacı olanlara yardım eder ve genellikle tüm yolculara ihtiyaç duyulduğunda yardımcı olur.

Uçak inmeden önce, uçuş görevlileri bir kez daha emniyet kemerlerinin takıldığından, koltukların dik konumda kilitlendiğinden ve tüm eşyaların doğru şekilde yerleştirildiğinden emin olur.

Eğitimi:

Hosteslik mesleğinin eğitimi, üniversitelerin Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri programında önlisans düzeyinde verilmektedir. Eğitim süresi 2 yıldır. Son üniversite sınavı YÖK Atlas verilerine göre;

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Ayrıca özel kuruluşlarda da host ve hosteslik alanında eğitim verilmektedir. Mesleğin eğitimi THY Eğitim Müdürlüğünde de verilmektedir.

Nerelerde Çalışır?

Hostesler öncelikle yolcu uçağının kabininde çalışır. Doğrudan halkla başa çıkmak ve uzun süre ayakta durmak stresli ve yorucu olabilir. Ara sıra, hosteslerin, hizmet vermesini zorlaştırabilen ve bazı yolcularda kaygıya yol açabilecek türbülansla baş etmek zorundadır. Nadir olmasına rağmen, acil durumlarla ve usulsüz müşterilerle ilgilenmek de zor olabilir ve strese neden olabilir.

Advertisement

Kabin memurları birçok geceyi evden uzakta geçirir ve genellikle bir grup kabin memuru tarafından paylaşılan otellerde veya dairelerde uyurlar.

kabin memuru

Hosteslerde Bulunması Gereken Özellikler;

Hostesler ayrıca aşağıdaki özel niteliklere sahip olmalıdır:

Güleryüz. Hostesler, keyifli bir seyahat deneyimi sağlamak için yolcuların ihtiyaçlarının farkında olmalıdır. Ayrıca, güvenlik veya güvenlik risklerinin farkında olmalıdırlar. Yolculara sakin ve güleryüzlü davranmalıdırlar.

İletişim yetenekleri. Hostesler açıkça konuşmalı, dikkatle dinlemeli ve yolcular ve diğer mürettebat üyeleri ile rahatça etkileşime girmelidir.

Müşteri hizmetleri becerileri. Hostesleri, stresli durumları ele almak ve yolcuların ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruşa ve becerikliliğe sahip olmalıdır.

Karar verme becerileri. Hostesler acil durumlarda kararlı davranabilmelidir.

Fiziksel dayanıklılık. Hosteslerin bagajları kaldırması, uzun süre ayakta durması ve yürümesi gerekebilir. Sıklıkla boy ve kilo gereksinimlerine uymaları gerekir. Hosteslerin tıbbi bir değerlendirmeye tabi tutulmaları gerekir.

Hostesler profesyonel bir görünüm sunmalı ve görünür dövmeler, vücut pirsingleri veya sıra dışı bir saç modeli veya makyaj yapmamalıdırlar.

Bir Kabin Memurunun çalışma ortamı nasıldır?

Havayolları gece gündüz ve yıl boyunca çalıştığından, kabin memurlarının esnek bir programı olmalıdır. Genellikle, günde 12 saatten fazla çalışmazlar, ancak bazı durumlarda – özellikle denizaşırı uluslararası uçuşlarda – 14 saat veya daha fazla çalışabilirler. Görevliler ayrıca tatillerde ve hafta sonlarında çalışırlar ve tipik olarak ayda 65 ila 90 saat uçarlar, ayrıca uçuşları hazırlamak veya beklemek için yerde 50 saat harcarlar.

Advertisement


Leave A Reply