HTML Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır? Kim Buldu? Kısaca Tarihçesi

0
Advertisement

HTML nedir, nasıl ortaya çıkmıştır? HTML ne işe yarar, kim buldu, nasıl gelişti, tarihçesi ve özellikleri hakkında bilgi.

HTML

Kaynak : pixabay.com

HTML Nedir? Tarihçesi

İnternet, tamamen dünyayı kuşatan fikirler, bağlantılar ve gelişmelerle dolu bir dünya pazarına dönüşmüştür. Bununla birlikte, web sayfaları olmaksızın ve bu sayfaların mevcut olmasına izin veren HTML kodu olmaksızın, İnternet sadece gelişmiş düzey bilgisayar bilimcileri tarafından erişilebilen küçük bir yer olurdu.

HyperText Markup Language veya HTML, İnternet kullanıcılarının uğrak yeri olan web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart kodlama dillerinden biridir. İlk kez fizikçi Tim Berners-Lee tarafından 1989 yılında oluşturulmuş olan HTML, başlangıçta CERN araştırma tesisi içerisindeki bilim adamlarının veri ve diğer önemli belgeleri birbirleriyle kolayca paylaşabilmelerini amaçlıyordu. CERN yönetimi, fikrin harika olduğunu düşündü ve ilk HTML kodunun geliştirilmesi için fon sağladı.

Tim Berners-Lee, 1991’de, kodun 18 temel öğesini tanımlayan “HTML Etiketleri” adlı bir belge yazmıştı. HTML, teknoloji çevrelerinde yaygınlaştıkça, her Web sayfasının ve her web tarayıcının, HTML kodunu anlayabilmesi için kodun standardizasyonu gerekliydi. Bu nedenle, 1994 yılında, HTML Çalışma Grubu, HTML 2.0’ı tamamlamak için bir yıl boyunca çalıştılar. Bu yeni ve gelişmiş sürüm o sırada mevcut olan tek standart dil idi. Bununla birlikte, 1990’lı yıllar ve 2000’lerin başında üretilen muazzam teknolojik ilerlemeleri sağlamak için bu standart koda gelişmeler eklendi.

2000 yılına gelindiğinde HTML, en son HTML 4.01 sürümü ile uluslararası bir standart haline geldi. Sonrasında çıkan, HTML sürüm 5, web sayfası kodlayıcılarının kullandığı HTML kodlamanın ana şeklidir. Ocak 2008’de yayınlanan bu yeni gelişmiş kod daha fazla özelleştirme yapabilme olanağı sağlar. HTML dili ilk çıktığında yalnızca bir grup teknoloji uzmanı bilim adamının kullanımındayken, şu an milyonlarca insanın her gün girdiği İnternet’in genişlemesine izin vermiştir.

HTML Temelleri

HTML dili, GNU/Linux’ta Gedit, Windows’ta Notepad gibi herhangi bir temel metin düzenleyiciyle veya diğerlerinin yanı sıra GNU Emacs , Microsoft Wordpad , TextPad , Vim , Notepad ++ gibi düz metni destekleyen herhangi bir başka düzenleyiciyle oluşturulabilir ve düzenlenebilir. .

Advertisement

WYSIWYG özelliklerine sahip web siteleri oluşturmak için başka düzenleyiciler de vardır. Bu düzenleyiciler, belge geliştirilirken gerçek zamanlı olarak düzenlenen şeyin sonucunu görmenizi sağlar. Şimdi, bu, web siteleri yapmanın farklı bir yolu değil, biraz daha basit bir yol anlamına gelir, çünkü bu programlar, önizleme ile çalışma seçeneğine ek olarak, siz çalışırken tüm kodu üreten kendi HTML bölümlerine sahiptir. . WYSIWYG düzenleyicilerinin bazı örnekleri, KompoZer , Microsoft FrontPage veya Adobe Dreamweaver’dır .

Bir şekilde birbirlerine yardımcı oldukları için bu iki yöntemi birleştirmek çok ilginç. Örneğin, her şey HTML’de düzenlenirse ve geliştirici bazı kodları veya etiketleri unutursa, sadece görsel veya WYSIWYG düzenleyicisine gidin ve orada düzenlemeye devam edin veya tam tersi, çünkü kodu doğrudan yazmanın daha hızlı ve daha kolay olduğu durumlar vardır.

WYSIWYM olarak adlandırılan ve görsel görünümden çok içeriğe ve anlama önem veren başka bir HTML düzenleyici türü daha vardır. Bu editörlerin sahip olduğu amaçlar arasında, web tasarımında temel olan içerik ve sunumun ayrılması yer almaktadır.

HTML, metinlerin yanı sıra resimlerin ve diğer öğelerin tarayıcınızda bilgisayar ekranınızda nasıl görüneceğini belirlediğiniz kısa başlangıç ​​ve bitiş talimatlarından oluşan etiketler veya işaretlemeler kullanır .

Her etiket, küçüktür ve büyüktür ( <>) işaretlerinin içine alındığı ve bazılarının herhangi bir değeri alabilen niteliklere sahip olduğu için tanımlanır.

Advertisement


Leave A Reply